Archívum: Szerzők szerint

Bíztató jel: ma délután a szobor nem volt ott. Remélhetőleg találtak neki egy megfelelőbb helyet, és végre megépül a körforgalom.

Rosszabb esetben csak felújítják jó pénzért, esetleg csak ellopták… A drága, röhejesen túlméretezett talapzat egyelőre még útban van.

Comments 37 hozzászólás »

https://www.facebook.com/baratipont/posts/242440025841229

Érdekes hírt olvastam ma…

Ki tud többet róla?

Comments Nincs hozzászólás »

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/tomegkarambol_negy_auto_utkozott_gyorujbaratnal_-_galeria/2259214/

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/negy_gyalogost_gazolt_gyorujbaraton_a_skodas/2259241/

Comments 9 hozzászólás »

Az új Hírmondó hátulján egészoldalas hirdetés van a majálisról. Az elején kiemelve: “A rendezvényt az egészséges életmód jegyében rendezzük”

Hááát… nálam ez nehezen fér össze a programmal (sörivó verseny vagy a giga melegszendvics készítés), illetve az ételekkel (vattacukor pattogatott kukorica, fagyi stb.).

Igazán vehették volna a fáradtságot a szervezők, hogy ezekre is figyeljenek, ne csak azért hivatkozzanak az egészséges életmódra, mert egy egészségügy-businessben érintett szponzor kérte.

Comments 14 hozzászólás »

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/dunakapu_teri_piac_a_kereskedok_nem_akarnak_a_belvarosbol_elmenni/2199512/

Talán érdemes lenne legalább részben idecsábítani a piacot…

Comments 12 hozzászólás »

Friss élményem a CBA-ból: a sátor részben nézelődtem, amikor besétált egy kutya, levizelte a kirakott hagymát, majd távozott. Mikor szóltam a hölgynek, hogy mi történt, hátrament valahová, majd érdemi intézkedés nélkül visszajött.

Javaslom, hogy hagymát senki ne vegyen ott, illetve vigye vissza, ha már megtörtént!

Aki tudja, hogyan lehet ÁNTSZ ellenőrzést kérni, kérem, írja meg!

Comments 11 hozzászólás »

Napi téma az influenzaoltás. Szeretném megismerni, hogy mások mit gondolnak a témáról. Én egyelőre nem látok tisztán.

Ami mellette szól: esély van rá, hogy megússzuk a vírusfertőzést és annak súlyos szövődményeit

Ami viszont megkérdőjelezi: az oltásnak is van enyhe (bőrpír, láz stb.) és lehet súlyos mellékhatása, az oltóanyag hatékonyságát bizonyító kutatást nem találtam (hatékonyság nem az immunválasz kimutatása, hanem hogy valóban megelőzi-e a betegséget)

Jó lenne, ha a blog látogatói megírnák a véleményüket, és tudnának meggyőző - lehetőleg tudományos - érvekkel szolgálni pro vagy kontra. Illetve a felmerülő kérdésekre tudnának szakszerű választ adni.

Íme pár kérdés:

 • Be lehet-e adni az oltást beteg vagy fertőzött embernek? Ha nem javasolt, akkor honnan lehet tudni, hogy valakiben már lappang?
 • Véd-e a H1N1 más típusú influenzától? Lehet-e kombinálni a korábbi influenza elleni oltással?
 • Mennyi időre ad garantáltan védettséget? Ezt befolyásolja-e valamilyen tényező? (ld. hatékonyság)

Néhány elgondolkodtató olvasnivaló a témában:

 • “Az oltóanyagok klinikai hatékonyságát a járvány lezajlása után lehet majd összegezni.”

Forrás

Bár a cikk az oltás mellett érvel, de ez az elejtett megjegyzés azt sugallja, hogy nem tesztelték, hogy valóban hatásos-e (ld. bővebben lent)


 1. Miért szezonális az influenza, miért van mindenhol a földön jelen és hol van a vírus a járványok közötti időben?
 2. Miért oly robbanásszerűen indulnak az influenza járványok?
 3. Miért érnek véget oly hirtelen?
 4. Mi magyarázza, hogy az azonos szélességi körön fekvő, de egymástól távoli országokban is egyidőben jelenik meg?
 5. Miért olyan bizonytalan a lappangási idő?
 6. A második fertőzési hullám szintje miért olyan alacsony?
 7. Hogy tudott a korábbi időkben is a járvány oly sebesen terjedni, mikor még hiányoztak a modern, gyors közlekedési eszközök?
 8. Miért olyan nehéz védettséggel nem rendelkező embereket influenzával szándékosan megfertőzni?”

angolul ill. magyarul

Érdekes és elgondolkodtató vizsgálat… Magyarázatot adhat arra, hogy miért nem tesztelték a hatékonyságát a vakcinának (az kísérletben résztvevő alanyokat nem sikerült megfertőzni)

 • “Az influenza oltást széles körben ajánlják, holott hiányzik a hatásosságát igazoló bizonyíték. Egy nagy tudományos összegző tanulmány, amely értékelte az influenza oltások 40 évét, arra következtetett, hogy azt oltások hatástalanok a közösségben élő és otthonokban élő idősek számára.”

angolul ill. magyarul

 • “Az influenzaoltás hatásosságát emberben három fő típusú kísérleti módon lehet bizonyítani:

1. Kísérleti vizsgálat, itt önkénteseket fertőznek meg az oltás után élő vírussal, nagyon szigorúan ellenőrzött körülmények között, és így mérik az oltás hatékonyságát.
Ez és csakis ez a tudományosan valóban elfogadható, értékelhető tudományos tényeket generáló tanulmány.
2. Terepvizsgálat, ahol a járvány kitörése után egyszerűen számolják a betegek és a halálozások számát, de itt már sok a hipotetikus elem, mert azt senki nem tudja, hogy a betegek vajon mind influenzások-e, valamint Magyarországon nem vizsgálják, hogy hányan voltak oltva a megbetegedettek közül, tehát kiknél volt hatástalan a vakcináció.
3. Immunválasz vizsgálat, ez folyt most Magyarországon, ahol már csak azt rögzítik, hogy a beoltott egyének szervezete termelt-e ellenanyagot.
Ez utóbbi forma azonban kizárólag csak azt teszi lehetővé, hogy kijelenthessük, az oltóanyag képes immunválasz kiváltására, illetve a kísérleti személyek szervezete képes volt ellenanyag termelésére.
Amikor tudósaink és vezetőink beleharsogják a köztudatba, hogy az új magyar csúcsvakcina hatékony, akkor szándékosan elhallgatják azt a tényt, hogy kizárólag a legutolsó típusú vizsgálat szempontjai alapján értékelt hatékonyságról beszélnek.”

Forrás

Ezt a hírt magyarul még nem láttam:

“Tuesday, 20 October 2009 A 64-year-old woman died last week just two days after receiving an inoculation against the new A(H1N1) influenza virus dubbed swine flu. The state medical service ÁNTSZ ordered an autopsy to establish whether there was any link between the vaccine and the death of the patient, who suffered from chronic, but mild, heart disease.

Forrás

Comments 2 hozzászólás »

Nemrég volt egy cikk a Kisalföldben, hogy nemsokára annyit kell fizetni a szemétért, amennyit “termelünk”. Hogy Győrújbaráton ezt mikor vezetik be azt nem tudom, de ennek apropóján átnéztem, hogy mennyit is szemetelünk. Szerencsére sikerült pár szemétforrást kiiktatni az elmúlt pár évben, így ha lesz ilyen rendszer, még jól is járhatunk.

Egyrészt lassan kijövünk a pelenkakorszakból, így ez a fajta szemét már egyre kevésbé jelenik meg. Ásványvízról már több mint egy éve áttértünk a szódára (Pregunék Csanakon), és szénsavas üdítőket nem veszünk, így műanyag palack  tőlünk csak elvétve kerül a szemétbe. A zöldhulladék megy a keményfából készített nagyméretű komposztba. Nemrégiben sikerült találni helyben egy “tejforrást” is, így már tejesdobozt sem gyűjtünk. Amit még nem sikerült megoldani az a gyümölcslé, amiből szépen fogy. Tud valaki erre megoldást?

Másoknak milyen egyéb 5letei vannak?

Comments 2 hozzászólás »

Idén is megvolt a “Motoros találkozó”. A korábbi években a falufórumban elég erőteljes vita kísérte, idén csend volt. Aláírást tudtommal nem gyűjtöttek, és a motorosok sem látogatták meg a környéken lakókat, hogy meghívják őket, vagy előre elnézést kérjenek a kellemetlenségekért.

Amíg eleinte ez a rendezvény egy kisebb találkozó volt, amire meghívták a falu lakóit is, még viszonylag normálisan zajlott. Aztán egyre nagyobb rendezvény lett, egyre hangosabb, jöttek a viták, aláírásgyűjtések. hangerőt mérések stb.

Idén - talán azért is mert nem előzte meg vita - a korábbi éveknél is zajosabb lett a rendezvény. Nem elég, hogy 22:00 után sem vették vissza a hangerőt, és hajnali félt ötig szólt a zene, de tűzijátékot is tartottak kicsivel éjfél előtt, valamint néhányan képtelenek voltak visszafogni magukat, és egész éjjel bőgették a motorjukat, ami néha még a zenét is elnyomta.

Érdemes még elolvasni a kapcsolódó hírt a falu honlapján. Pár dolgot kiemelek ki belőle:

 1. Nem hívnak meg senkit, pusztán tájékoztatják a falu lakóit a korlátozásokról.
 2. Kérik, hogy a közlekedési szabályokat fokozatosan tartsuk be. Ezzel nem is lenne gond, mindössze az zavar, hogy nem a motorosoknak címezték, illetve az óvoda előtti átkelés kapcsán ilyen felhívás nem hangzott el… Nem tudom, hogy másoknak mik a tapasztalatai, de sok (nem mindenki) motoros simán előzött záróvonalon keresztül bőven 50 km/h felett. Régebben az Arany J. utcában 30-as korlátozás is volt, idén már ez is elmaradt.
 3. Nem került be a hirdetménybe, de a motorostalálkozó miatt lezárták az ÖK előtti parkolót is, így a motorosok az utcán voltak kénytelenek parkolni a motorokkal, amíg a fagyizóban sárgásbarna, habos üdítőitalt fogyasztottak.

Részemről már jó előre tiltakozni fogok, hogy a jövő évi találkozót ugyanitt, ugyanígy tartsák meg.

Röviden összefoglalva: Nem a találkozóval van problémám, hanem a szervezéssel.

 1. a szervezők képtelenek este 22:00 után visszavenni a hangerőt, plusz még tűzijátékkal is megspékelik
 2. a szervezők képtelenek visszafogni este a motorjukat bőgetőket
 3. a szervezők képtelenek elérni, hogy biztonságosan lehessen közlekedni a környéken, mivel a rendezvény szvsz kinőtte a helyszínt, (pl. az Arany J. utcában képtelenség közlekedni a sok parkoló autó miatt). Ha a falu mindenképp ragaszkodik a rendezvényhez, akkor esetleg tarthatnák a focipályán is, ott is van elegendő hely, és az azon a környéken lakók talán megértőbbek, illetve a bevétel is helyben maradna (ti. a tábor Győré)

Comments 4 hozzászólás »