Archívum: “Zöld” kategória

Öko, természetbarát, zöld

Miután a legnépszerűbb blog oly sok bejegyzést tartalmaz, hogy már kényelmetlen a használata,

a másikból meg kizárták egy társunkat, úgy éreztem helyénvaló egy újat nyitni.

Akinek van kedve, folytassa, vagy kezdje el itt amit fontosnak tart.

Próbáljunk ki valamit.

Mindenkit kérek, aki ide hozzászól, hogy ha ír egy bejegyzést, ne írjon még egyet addig, amíg valaki más nem reagál.

Nem népnevelésnek szánom. Bízom benne, hogy ettől jobban megértjük egymást.

Talán, egy kicsit.

:-)

Comments 426 hozzászólás »

Az utak állapota Győrújbaráton (is) katasztrofális.

Nem hinném viszont, hogy ebbe bele kellene törődnünk.

Első lépésként mozgalmat indítok a 82-ese kivezető út terelovonallal történő felfestéséért, mert sötét esős estéken életveszélyes ott közlekedni.

Az egyes topikokban már sokat perlekedtem ezért, eddig annyi történt, mintha űrrepülőgép starthely felállításáért küzdenék.

Gyertek, próbáljuk közösen rávenni az önkormányzatot, hogy tegyen végre eredményes lépéseket az utak ügyében, mert szerintem nincs ennél fontosabb feladat ma a faluban.

Aki egyetért, jöjjön, írja meg amit gondol.

Comments 844 hozzászólás »

Ma reggel a hegyen lévő szelektív hulladékgyűjtő szigeten próbáltam meg megszabadulni az otthon külön gyűjtött hulladékoktól. Gyomorforgató állapotok fogadtak. Több zsáknyi vegyes hulladék hevert szétszórva: három pár használt cipő, üres cigarettásdobozok, használt papírzsebkendők keveredtek a kóbor kutyák által szétszedett nejlonzsákokból kiszóródott háztartási hulladékkal.  A kutyáknak egyéb látványos nyomát is megtaláltam.

Nesze neked, szelektív hulladékgyűjtés! Sokan azon méltatlankodnak, hogy a gyűjtőedények nyílása kicsi, ezért egyenként kell bedobni a hulladékot. Ha viszont felnyitható tetővel lennének ellátva, akkor ezek a háztartási hulladékkal tömött zacskók landolnának a válogatott, értékes hulladék között, tönkretéve mindannyiunk gondos válogatását. Melyik a jobb?

A hivatal dolgozói –egészségüket nem kímélve- rendszeresen szétbontják a külön -illegálisan- lerakott háztartási szemetet. A napokban négy győrújbaráti lakóval szemben fognak eljárást kezdeményezni. Köszönet nekik ezért a sziszifuszi munkáért.

Bennem ősi ösztönök és nyomdafestéket nem tűrő szavak jönnek elő egy-egy ilyen szemétkupac láttán. Vajon otthon is szeméthegyek között él ez az ember? Vagy úgy gondolja, neki mindent szabad? Normális ésszel mindez felfoghatatlan.

Comments 1 hozzászólás »

Rendszeresen előbukkan az ötlet, hogy kellene csinálni egy piacot. Itt a faluban, helyi termelőknek és vásárlóknak. Hogy ennek milyen előnyei lennének, talán nem is kell részletezni: nem kell bemenni Győrbe a friss, házias termékért (időt és pénzt spórolna meg termelő és fogyasztó), a kisebb mennyiségben termelők is eladhatnák termékeiket, bevételhez jutnának a helyi termelők, bizalmi kapcsolatok épülnének ki, stb. Csökkenne a környezetszennyezés a kevesebb közlekedés miatt, erősítenénk a helyi gazdaságot. Egyszóval mindenki jól járna vele.

Na de nem olyan egyszerű piacot indítani. A kötelező előírások betartása (és ez nem túlzás!!) milliós induló költségekkel járna, nem is beszélve a fenntartásról. Fedett csarnok, parkolókkal, mosdók, kézmosók, engedélyek és felügyeleti szervek. Persze ha kiírom a kapura, hogy „kecsketej, palánta, savanyúság és zöldpaprika eladó”, akkor mindezt megspórolhatjuk, de pont a lényege, a sava-borsa tűnik el. Ha emiatt négy helyre kell elmennem a faluba, mert mindenhol más kapható (vagy éppen nem is tudom, hogy pl. padlizsánt, néhány szép fej salátát vagy pár kg cseresznyét hol tudok termelőtől megvenni), akkor máris nem vonzó az egész.

Szóval piac kell. Igény szerintem lenne rá, de „hivatalos” keretek között nem megoldható.

Szabad-e nekünk „illegális” piacot szervezni? Fügét mutatni a bürokratáknak és az ÁNTSZ-nek? Nehéz kérdés, és a jog sem áll mellettünk.

Ja hogy ki a többesszám? Igazából a Falubarát Egyesület szervezné, ha törvényes lenne. De egy Egyesület, amely képviselőket szeretne indítani az őszi választásokon, kezdeményezője lehet-e egy illegális tevékenységnek?

Ezt nehezebb eldönteni, mint a „Hogyan szervezzük meg?” kérdést.

Ez utóbbira már van ötletünk. Egy szűk időszakra (maximum egy óra) összeszerveznénk vevőket és eladókat. Kiteszünk padokat, meghirdetjük, és bizakodunk. A legfontosabb feladat az eladók, a termelők felkutatás és meggyőzése lenne. A másik fontos kérdés a helyszín. Mivel ne hivatalos piac, ezért önkormányzati területen nem lehet. Magánterületen a telek tulajdonosa érezné magát kényelmetlenül. Nem lehet eldugott helyen, mert akkor a „véletlenül odatévedő” vásárló sose tévedne oda (holott ez jelentheti a jövőt, a fejlődést). Igazából ötletünk van a helyszínre, de ezek még csak kósza ötletek. Az időpont sem eldöntött, ehhez igazból az eladókat kell megkérdezni.

Az alapkérdés viszont változatlan: ki teheti meg, hogy a köz érdekében, a törvények ellenében tegyen valamit? Elvileg senki.

Amikor idáig jutok a gondolataimban, egyszerre leszek mérhetetlenül dühös és szomorú. Mást sem olvas az ember, csak fenntartható fejlődést, lokális gazdaság erősítését (gondolkozz globálisan – cselekedj lokálisan!), védd a környezeted, élj egészségesen. És van valami, ami mindezeknek egyszerre megfelelne, és mégsem lehet HIVATALOSAN megvalósítani, csak sok-sok pénzből (ami ugye nincs). Kevés pénzből is működne, na de az úgy nem törvényes.

Magyarország, 2010.

 

Ps: Komolyan érdekel az olvasók véleménye. Mi látjuk rosszul, vagy tényleg ilyen bonyolult ez a kérdés?

Jó hírek!

Némi segítséggel sikerült utánajárni, hogy mi is kell egy piachoz. Két fontos -és hosszabb időt igénylő- feltételt kell teljesíteni. Egyrészt helyi rendeletet kell alkotni a piacok és vásárok működéséről, másrészt ki kell jelölni a piac lehetséges helyszínét/helyszíneit (ezt rendezési tervben vagy területhasználati hozzájárulással lehet megtenni).  Ami még jó hír: egyik sem kerül pénzbe. “Csak” munka és idő.

Helyszínnek a faluház környéke vagy a művelődési ház környéke jöhet szóba. Ami jelenleg a legnagyobb fejtöért okozza: az időpont. A helyi termelőknek a szombat délelőtt nem igazán jó, mivel ekkor Győrben árulnak. Szóba jöhet még a vasárnap délelőtt, illetve setleg mindkét nap délelőtt egy-egy rövidebb időszak (hiszen aki nem árul Győrben, annak jó lehet a szombat is). Kifejezetten őstermelői piacot szeretnénk, tehát a ruha-használtcikk-iparcikk-gyerekjáték-cipő témakört egyelőre szeretnénk távol tartani. Hogy pontosan milyen termékkör fér bele, az az előírásoktól is függ.

Hamarosan még jelentkezünk. Addig is készüljön mindenki, vevő és eladó.

 

 

 

 

Comments 6 hozzászólás »

Nemrég volt egy cikk a Kisalföldben, hogy nemsokára annyit kell fizetni a szemétért, amennyit “termelünk”. Hogy Győrújbaráton ezt mikor vezetik be azt nem tudom, de ennek apropóján átnéztem, hogy mennyit is szemetelünk. Szerencsére sikerült pár szemétforrást kiiktatni az elmúlt pár évben, így ha lesz ilyen rendszer, még jól is járhatunk.

Egyrészt lassan kijövünk a pelenkakorszakból, így ez a fajta szemét már egyre kevésbé jelenik meg. Ásványvízról már több mint egy éve áttértünk a szódára (Pregunék Csanakon), és szénsavas üdítőket nem veszünk, így műanyag palack  tőlünk csak elvétve kerül a szemétbe. A zöldhulladék megy a keményfából készített nagyméretű komposztba. Nemrégiben sikerült találni helyben egy “tejforrást” is, így már tejesdobozt sem gyűjtünk. Amit még nem sikerült megoldani az a gyümölcslé, amiből szépen fogy. Tud valaki erre megoldást?

Másoknak milyen egyéb 5letei vannak?

Comments 2 hozzászólás »

Tisztelt Győrújbarát Polgárok!

Papp József bajai keramikus országos mozgalmat indított “Párbeszéd az utakon” címmel, melyhez csatlakozott az Országos Baleset-megelőzési Bizottság, támogatta a bajai Önkormányzat, Rendőrkapitányság és a Polgárőrség is. A mozgalomhoz indulása óta országszerte renegeteg Polgárőr Egyesület csatlakozott. Az OBB 10 ezer matricát nyomtatott a mozgalom számára, amit az autósok igényelhetnek, és ha kiteszik a szélvédőre, akkor felelősséget vállalnak, példát mutatnak, s egy olyan közösség tagjai lesznek, amely a közlekedés javítását tűzte ki célul!

Én, Farkas Boglárka csatlakozom a mozgalomhoz és az Önök, a Ti segítségetekkel megalapítom a Győrújbarát Biztonságos Közlekedéséért Mozgalmat. A mozgalomhoz való csatlakozásotokat kérlek e-mailben jelezzétek, hiszen összefogásra, kölcsönös támogatásra van szükség.

Terveimben szerepel, hogy az első 10 jelentkezővel együtt egy hónapon belül szervezünk egy összejövetelt, ahol nagyobb nyilvánosság előtt beszélünk a biztonságos közlekedésről, a toleranciáról és a mozgalom céljairól. Összejövetelünket az országos mozgalom alapítója, Papp József és a soproni Polgárőr Egyesület is megtiszteli jelenlétével és előadásával!

Kérlek benneteket, csatlakozzatok, támogassatok! Tegyünk érte, hogy a faluban élők biztonságban legyenek!

Köszönettel: Farkas Boglárka

Comments 1 hozzászólás »

Tisztelt és Kedves Mindenki! Kicsi, nagy, fiatal és nem olyan fiatal!

Csatlakozva a Föld bolygó egészére kiterjedő esti távcsöves bemutatáshoz, Győrújbaráton is megszervezzük a saját csillagpartinkat. Ennek helye és ideje:

Győrújbarát, Árpád fejedelem u. 42. Jaksy-Farkas porta

2009. április 4., szombat 20 óra

Ha van távcsöved, hozd magaddal és csatlakozz. Ha nincs távcsöved, gyere el, és belenézhetsz másokéba.

Ezen az estén láthatod a gyűrűs Szaturnuszt, az első negyedben lévő Holdat és az égbolt egyéb csodáit: galaxisokat, szupernova maradványokat, kettős csillagokat stb.

Mielőtt eljössz, nézz fel az égre, és ha szép csillagos, kapd össze magad és gyere! Ha van kedved, hozhatsz magaddal észlelőpogit vagy észlelősütit és öltözz fel melegen!

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Üdv: Farkas Boglárka

Magyar Csillagászati Egyesület

Comments Nincs hozzászólás »

Egy korábbi bejegyzés kapcsán nemrég esett szó a baráti szeméthelyzetről. Talán a közel jövőben újra a testület elé kerülhet az ügy valamilyen formában, ha a Hivatalnak nincsenek meg az eszközei a megoldásra. Mivel a helyzet nincs megoldva. Az óvódával szemben lévő szelektív gyűjtő mellett csak nőni látszik a kupac. Múlt hét szombatra egyik képviselőnk önerős elszállítási akciót szervezett, de a Hivatal tájékoztatása szerint már meg van rendelve az elszállítás, ami nyilván késik mert ma reggelig még nem történt meg.

a Kisalföld gyöngyszeme

"a Kisalföld gyöngyszeme"

A szemetet nem tudjuk kik rakták oda, csak feltételezés, hogy a kukával nem rendelkező telektulajdonosok. A temető melletti konténer megszűnt (átkerült a temetőbe), azóta szaporodott meg a gyűjtő melletti szemételhelyezés. Az elszállítással most megoldódni látszik a helyzet, de ezt nem mondhatjuk véglegesnek. Legalább egy táblát kéne elhelyezni a helyszínen, ami a tiltásra hívja fel a figyelmet. Talán már ez is hatással van néhány emberre. Megfigyeléssel, tettenéréssel tovább javítható a hely tisztasága. Erre az Önkormányzatnak szerintem nincs kerete, lehetősége, ennek civil szerveződésnek kell lenni, amire már vannak is kísérletek. Kitartó munkával el lehetne érni, hogy minimálisra csökkenjen a falu közepén illegálisan lerakott szemét. Általában eddig gondoljuk ezt végig. Megveregtjük a vállunkat és azt mondjuk: megoldottuk. Megneveltük a szemetelőket.

Ezúton is szeretnék mindenkit kérni, hogy a gyűjtő mellé ne rakjon szemetet!

De hova kerülne a szemét? A szeméttelepre? Vagy győri konténerekbe, kukákba? Bár így lenne! Sajnos jelentős része az árokparton, erdőszélen kötne ki. Aki részt vett valamelyik éves falutisztítási akcióban, az tudja, hogy milyen rengeteg a természetbe kidobott szemét.

Úgy látom, hogy néhány konténer elhelyezése hozzájárulna környezetünk tisztaságához, rendezettségéhez. Az ellenérvek a költségek szoktak lenni. Felmerül a kérdés, hogy miért ingyenes így egyesek számára a szemétszállítás? Probléma lehet, hogy “rászoknak” egyesek az ilyen szemétlerakásra és egyre gyakrabban, így nagyobb költséggel kell a konténereket elszállítani. Én értem ezeket az aggályokat és helyt is adok neki.

Én sem tudom a jó megoldást. Egy valamit kérek csak a képviselőinktől, hogy az esetleges ilyen jellegű testületi döntés meghozatalakor vegyék figyelembe a környezetünk védelmét. Talán könnyebb erre pénzt áldozni, ha úgy gondolunk rá, hogy ezt a tisztaságért tesszük. Köszönöm.

Comments 20 hozzászólás »

Tisztelt olvasók!

Itt olvashatjátok Horváth Éva és Őri Gyula hozzászólásait, beszélgetéseit, vitáit!

 

Kedves Éva és Gyula!

Higyjétek el, nem szeretnélek benneteket megbántani ezzel a külön bloggal. Itt nyugodtan beszélgethettek, témázgathattok egymással, és aki akar, itt hozzá is szólhat a beszélgetésetekhez, bármilyen témát felvethettek, ha az közérdekű, biztosan más is bekapcsolódik.

Ez nem száműzetés!

Ha bármi újat, pozitívat, igazán használható ötletet, megoldást tudtok javasolni a többi blogban, szóljatok hozzá nyugodtan, de pl. az az igaz-hamis játék nem túl méltó egyik bloghoz sem!

Köszönöm, hogy megértőek vagytok és én mindegyikőtökkel jóban szeretnék maradni, ezért inkább ezt a megoldást láttam megfelelőnek!

Sziasztok: Bogi

Comments 102 hozzászólás »

Aki figyelmesen hallgatta a szeptemberi testületi ülést, az szemétügyben érdekes dolgot hallhatott. Megszűnt a falu központjában a temető melletti konténer (pontosabban bekerült a temetőbe, ahova eredetileg is szántuk). Az ezt követő napokban sok felháborodott telefont kapott a Hivatal, mondván „ő most akkor hova tegye a szemetét??”

Ez engem nagyon elgondolkodtatott. Amikor valamit vásárolunk (mint egyszerű fogyasztók), akkor az ahhoz kapcsolódó, vagy a használata során létrejövő hulladék is a mi tulajdonunkat képezi. A mi feladatunk, hogy ezzel valamit csináljunk, törvényesen, szabályosan. Ha ez költséggel jár, akkor a megvásárolt termék árába ezt is bele kell kalkulálni.

Az is igaz, hogy a hétvégi, nyáridős üdülőhasználóknak nem egyszerű feladat ezt megoldani. Mi sem sokat segítünk nekik. Ahogy eddig ezt ők megoldották, az a falunak költség volt, nekik pedig egy ingyenes juttatás. Különösen annak fényében, hogy –mivel nem helyi lakosok- semmilyen bevételt nem jelentettek ők a falunak. /csak közbevetőleg: szerintem nekik idegenfogalmi adót kellene fizetniük, hiszen használják az infrastruktúránkat/

Volna egy javaslatom.

Valamilyen könnyített megoldással tegyük lehetővé számukra a szervezett hulladékgyűjtést. Mindenképpen csak a nyári időszakban legyen gyűjtés, és elég lenne kéthetenként. Mondjuk ők kapnának egy más színű hulladékgyűjtő edényt (magyarul kukát), amit csak kéthetente lehet kitenni ürítésre. Az már csak másodlagos hozadéka lehetne, hogy a szociálisan rászorultak körében (tipikusan az egyedülálló idősekre, nyugdíjasokra gondoltam) is bevezethető lehet ez a megoldás, a szoc.biz. egyedi döntései alapján (persze náluk egész évben kellene üríteni a kukákat).

Számoljunk.

Április közepétől október közepéig van 26 hét. Ez 13 kukaürítés. A jelenlegi díjainkkal egy ürítés 204 Ft. Azaz az ingatlan tulajdonosa 2652 Ft/év díjért (amit a szezon elején egyben szednénk be) megoldja az összes hulladékos problémáját. Innentől kezdve viszont keményen büntethető lehet bármilyen kevés kommunális hulladék nem megfelelő elhelyezése (tipikusan a szelektív gyűjtő melletti otromba kupacokra célozva). Minden erkölcsi és jogi alap meglenne arra, hogy tiszta környezetet várjunk el mindenkitől.

A kifogásokat is tudom, leginkább a KOMSZOL ügymenetét szokták emlegetni, mint legfőbb akadályt. De induljunk el valamerre!

Comments 17 hozzászólás »