Archívum: “Bármimás” kategória

Amit nem tudsz kategorizálni

Hi,

Láttátok ?

http://kontrasarok.blogspot.hu/

Comments Nincs hozzászólás »

Miután a legnépszerűbb blog oly sok bejegyzést tartalmaz, hogy már kényelmetlen a használata,

a másikból meg kizárták egy társunkat, úgy éreztem helyénvaló egy újat nyitni.

Akinek van kedve, folytassa, vagy kezdje el itt amit fontosnak tart.

Próbáljunk ki valamit.

Mindenkit kérek, aki ide hozzászól, hogy ha ír egy bejegyzést, ne írjon még egyet addig, amíg valaki más nem reagál.

Nem népnevelésnek szánom. Bízom benne, hogy ettől jobban megértjük egymást.

Talán, egy kicsit.

:-)

Comments 426 hozzászólás »

Kedves Barátaim!

Viszonylag sürgős segítségre lenne szükségem. Május 14-re szükségem lenne egy kisebb méretű FA hordóra, ami már nem kell senkinek, és az egyik oldalát meg lehet nyitni. Egy rendezvényen szeretném felhasználni gyermekjátékra, azonban a rendezvény lényegében 0 költségvetéssel működik, jótékonysági alapon, vagyis a hordóért nem tudok fizetni. Tudom, hogy Győrújbaráton sokan foglalkoznak borászattal, talán valamenyik pincében van elfekvőben ilyen, azonban nekem sajnos nincsenek borász ismerőseim a faluban. Ha bárki tudna ebben nekem segíteni, azt nagyon megköszönném.

Üdvözlettel: Farkas Boglárka (farkasb@kisalfoldvolan.hu)

Comments 10 hozzászólás »

Az utak állapota Győrújbaráton (is) katasztrofális.

Nem hinném viszont, hogy ebbe bele kellene törődnünk.

Első lépésként mozgalmat indítok a 82-ese kivezető út terelovonallal történő felfestéséért, mert sötét esős estéken életveszélyes ott közlekedni.

Az egyes topikokban már sokat perlekedtem ezért, eddig annyi történt, mintha űrrepülőgép starthely felállításáért küzdenék.

Gyertek, próbáljuk közösen rávenni az önkormányzatot, hogy tegyen végre eredményes lépéseket az utak ügyében, mert szerintem nincs ennél fontosabb feladat ma a faluban.

Aki egyetért, jöjjön, írja meg amit gondol.

Comments 844 hozzászólás »

az ígért abszurd, táblából

Comments 36 hozzászólás »

Ma végre eljutottunk a Civil Ház melletti játszótérre és teszteltük a tetszetős új játékokkal felszerelt teret. Szép, változatos és gyerekbiztos játékokat találtunk. Elsősorban kisgyerekeknek ajánlanánk, kb. 6 éves korig, mert a biztonságos, kosaras bébi-hinta mellett, a vélhetően nagyobbaknak szánt “klasszikus” hinta is elég alacsonyra lóg, így hosszabb lábú, idősebb gyerekeknek kevésbé kényelmes. Plusz alatta az iskolaudvaról ismert (ámde ott sem kedvelt) cipőgyilkos kavicságy…  Nagy kedvenc lett viszont a  forgóhinta és legközelebb a labdát sem hagyjuk otthon.

Egyetlen javaslatunk lenne: a várakozó szülőknek érdemes lenne egy padot beállítani, mert sok “kreatív” megoldást láttunk a leülésre, de egyik jobban rongálta a játékokat, mint a másik. Ha az emberi hülyeség nem gyógyítható, legalább próbáljuk a terét korlátozni.

Egyszóval köszönjük a játszóteret!

Comments 8 hozzászólás »

Összeállítanánk Győrújbarátról egy képeskönyvet, ha tudsz segíts, küldjél a jól sikerült fotóidból. Részletek a Baráti Ponton.

Comments 5 hozzászólás »

Napi téma az influenzaoltás. Szeretném megismerni, hogy mások mit gondolnak a témáról. Én egyelőre nem látok tisztán.

Ami mellette szól: esély van rá, hogy megússzuk a vírusfertőzést és annak súlyos szövődményeit

Ami viszont megkérdőjelezi: az oltásnak is van enyhe (bőrpír, láz stb.) és lehet súlyos mellékhatása, az oltóanyag hatékonyságát bizonyító kutatást nem találtam (hatékonyság nem az immunválasz kimutatása, hanem hogy valóban megelőzi-e a betegséget)

Jó lenne, ha a blog látogatói megírnák a véleményüket, és tudnának meggyőző - lehetőleg tudományos - érvekkel szolgálni pro vagy kontra. Illetve a felmerülő kérdésekre tudnának szakszerű választ adni.

Íme pár kérdés:

 • Be lehet-e adni az oltást beteg vagy fertőzött embernek? Ha nem javasolt, akkor honnan lehet tudni, hogy valakiben már lappang?
 • Véd-e a H1N1 más típusú influenzától? Lehet-e kombinálni a korábbi influenza elleni oltással?
 • Mennyi időre ad garantáltan védettséget? Ezt befolyásolja-e valamilyen tényező? (ld. hatékonyság)

Néhány elgondolkodtató olvasnivaló a témában:

 • “Az oltóanyagok klinikai hatékonyságát a járvány lezajlása után lehet majd összegezni.”

Forrás

Bár a cikk az oltás mellett érvel, de ez az elejtett megjegyzés azt sugallja, hogy nem tesztelték, hogy valóban hatásos-e (ld. bővebben lent)


 1. Miért szezonális az influenza, miért van mindenhol a földön jelen és hol van a vírus a járványok közötti időben?
 2. Miért oly robbanásszerűen indulnak az influenza járványok?
 3. Miért érnek véget oly hirtelen?
 4. Mi magyarázza, hogy az azonos szélességi körön fekvő, de egymástól távoli országokban is egyidőben jelenik meg?
 5. Miért olyan bizonytalan a lappangási idő?
 6. A második fertőzési hullám szintje miért olyan alacsony?
 7. Hogy tudott a korábbi időkben is a járvány oly sebesen terjedni, mikor még hiányoztak a modern, gyors közlekedési eszközök?
 8. Miért olyan nehéz védettséggel nem rendelkező embereket influenzával szándékosan megfertőzni?”

angolul ill. magyarul

Érdekes és elgondolkodtató vizsgálat… Magyarázatot adhat arra, hogy miért nem tesztelték a hatékonyságát a vakcinának (az kísérletben résztvevő alanyokat nem sikerült megfertőzni)

 • “Az influenza oltást széles körben ajánlják, holott hiányzik a hatásosságát igazoló bizonyíték. Egy nagy tudományos összegző tanulmány, amely értékelte az influenza oltások 40 évét, arra következtetett, hogy azt oltások hatástalanok a közösségben élő és otthonokban élő idősek számára.”

angolul ill. magyarul

 • “Az influenzaoltás hatásosságát emberben három fő típusú kísérleti módon lehet bizonyítani:

1. Kísérleti vizsgálat, itt önkénteseket fertőznek meg az oltás után élő vírussal, nagyon szigorúan ellenőrzött körülmények között, és így mérik az oltás hatékonyságát.
Ez és csakis ez a tudományosan valóban elfogadható, értékelhető tudományos tényeket generáló tanulmány.
2. Terepvizsgálat, ahol a járvány kitörése után egyszerűen számolják a betegek és a halálozások számát, de itt már sok a hipotetikus elem, mert azt senki nem tudja, hogy a betegek vajon mind influenzások-e, valamint Magyarországon nem vizsgálják, hogy hányan voltak oltva a megbetegedettek közül, tehát kiknél volt hatástalan a vakcináció.
3. Immunválasz vizsgálat, ez folyt most Magyarországon, ahol már csak azt rögzítik, hogy a beoltott egyének szervezete termelt-e ellenanyagot.
Ez utóbbi forma azonban kizárólag csak azt teszi lehetővé, hogy kijelenthessük, az oltóanyag képes immunválasz kiváltására, illetve a kísérleti személyek szervezete képes volt ellenanyag termelésére.
Amikor tudósaink és vezetőink beleharsogják a köztudatba, hogy az új magyar csúcsvakcina hatékony, akkor szándékosan elhallgatják azt a tényt, hogy kizárólag a legutolsó típusú vizsgálat szempontjai alapján értékelt hatékonyságról beszélnek.”

Forrás

Ezt a hírt magyarul még nem láttam:

“Tuesday, 20 October 2009 A 64-year-old woman died last week just two days after receiving an inoculation against the new A(H1N1) influenza virus dubbed swine flu. The state medical service ÁNTSZ ordered an autopsy to establish whether there was any link between the vaccine and the death of the patient, who suffered from chronic, but mild, heart disease.

Forrás

Comments 2 hozzászólás »

Napok óta ez a Leader-ügy jár a fejemben. Szeretném elfelejteni mindazt, ami történt, és bízni benne, hogy ennél sokkal jobb lesz a folytatás. Ez a történet –bizonyos szempontból-hű leképezése az országos érdektelenségnek, mindkét oldalról.

 

Kb. két héttel ezelőtt volt az első LEADER-es megbeszélés itt a faluban. Pontosítok: valószínűleg nem az első ebben a témában, de talán az első olyan, ahol kézzelfogható, optimizmusra okot adó tájékoztatás hangzott el. Az érdeklődök fele (!) képviselőtestületi tag volt. A tájékoztató kerekasztal-beszélgetéssé fajult, ahol a tucatnyi ember hallgatta egymást.

A második tájékoztató március 30-án volt, csapnivaló kommunikációval. A hivatalos honlap első oldalán egy március 31-i dátum szerepelt, majd egy elrejtett menüpontban ezt pontosították március 30-ra. Szórólap, hirdetmény sehol. Megjelent érdeklődők száma: nulla.

Ez idáig egy szokásos történet. A LEADER eddig számomra sok-sok beszéd és kevés konkrétum volt.

Ott voltam az első tájékoztatón, s bár nem jegyzeteltem, a lényeget megpróbálom összefoglalni.

Győrújbarát a Pannon Kincse Leader Egyesület tagja. A mostani pályázati kiíráson csak az 5000 fő feletti községek pályázhatnak. Azaz ebben a Leader-Egyesületben csak Győrújbarát, illetve győrújbaráti kötődésű pályázók. Vállalkozások számára 81 millió forint támogatási keret van, 50 %-os önrész mellett. Pályázhatunk a civilház felújítására is, 12 millió forintot. Civil szervezetek is pályázhatnak, rendezvények, fesztiválok szervezésére (itt is van 10 millió forint). Civil szervezetek és önkormányzatok esetében nem szükséges önrész. Vannak más pályázati források is, én csak azokat soroltam fel, ahol csak helyiek pályázhatnak. A pályázati kiírás június elején várható, 30 napos beadási határidővel (tehát érdemes –sőt szükséges- előre készülni). Bővebbet a www.pkle.hu oldalon lehet megtudni.

Igen, kedves Olvasó, jól látja: 100 millió forint támogatásból közel 200 millió forint fejlesztés valósulhat meg a faluban. Erre jött össze 8-10 érdeklődő,és ezt sikerült ilyen szégyenletesen rosszul kommunikálni. A következő összejövetel húsvét után lesz, erről szórólap illetve címzett levél megy ki az érintetteknek.

 

De jó lenne, ha a folytatás egy igazi sikertörténetté válna. Ehhez mi is kellünk. Civilek, vállalkozók. Győrújbarátiak.

Comments 8 hozzászólás »

Tisztelt győrújbaráti lakosok!

2008. december 19-én reggel 7:30-9:30-ig félpályás útlezárással egybekötött, engedélyezett demonstráció lesz a Liszt Ferenc utcai óvodánál. Célunk az autósok figyelmének felhívása a 30-as táblára, és arra a tényre, hogy kisgyermekek és szüleik közlekednek ott nap mint nap az év 10 hónapjában, valamint az Erzsébet, Liszt Ferenc, Kert, Vaskér utcában és Pincehorgasban lakók az egész évben! Arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy reményeink szerint másfél-két éven belül zebra, új parkoló és járda kerül kialakításra az óvoda körül, amely megint egy új közlekedési helyzetet teremt, hiszen már életbe lépett az a törvény, hogy a zebra előtt meg kell állni, ha a zebrán valaki át szeretne menni.

A demonstráció rendőri biztosítással zajlik.

Program (rendőrségi jegyzőkönyvbe véve, eltérni ettől nem lehet):

7:20 Gyülekezés az óvoda előtti parkolóban

7:30 Farkas Boglárka szervező köszönti a résztvevőket és elmondja a demonstráció céljait. Ez alatt az autósok lezárják a fél útpályát a hegy felőli oldalon a 30-as táblától az Erzsébet utcai kereszteződésig.

7:35 Vonulás a demonstráció helyszínére (Liszt F. utca járda)

9:30 Rendezvény vége, az útpálya felszabadítása

Kérünk mindenkit, aki úgy érzi, hogy ez az állapot tarthatatlan és szeretné az autósok figyelmét ily módon felhívni, jöjjön el, csatlakozzon hozzánk! Ez mindannyiunk érdeke! Kérjük, hogy a résztvevők láthatósági mellényt hozzanak magukkal, viselése kötelező! Figyelem felhívó táblákat lehet hozni!

A türelmetlen autóvezetők részére pogácsát osztunk!

Részvételüket köszönjük!

Farkas Boglárka

szervező

Comments 11 hozzászólás »