Archívum: “Programok” kategória


Miután a legnépszerűbb blog oly sok bejegyzést tartalmaz, hogy már kényelmetlen a használata,

a másikból meg kizárták egy társunkat, úgy éreztem helyénvaló egy újat nyitni.

Akinek van kedve, folytassa, vagy kezdje el itt amit fontosnak tart.

Próbáljunk ki valamit.

Mindenkit kérek, aki ide hozzászól, hogy ha ír egy bejegyzést, ne írjon még egyet addig, amíg valaki más nem reagál.

Nem népnevelésnek szánom. Bízom benne, hogy ettől jobban megértjük egymást.

Talán, egy kicsit.

:-)

Comments 426 hozzászólás »

Az utak állapota Győrújbaráton (is) katasztrofális.

Nem hinném viszont, hogy ebbe bele kellene törődnünk.

Első lépésként mozgalmat indítok a 82-ese kivezető út terelovonallal történő felfestéséért, mert sötét esős estéken életveszélyes ott közlekedni.

Az egyes topikokban már sokat perlekedtem ezért, eddig annyi történt, mintha űrrepülőgép starthely felállításáért küzdenék.

Gyertek, próbáljuk közösen rávenni az önkormányzatot, hogy tegyen végre eredményes lépéseket az utak ügyében, mert szerintem nincs ennél fontosabb feladat ma a faluban.

Aki egyetért, jöjjön, írja meg amit gondol.

Comments 844 hozzászólás »

… ugyanis éppen egy nagyszerű programról jöttem haza! A Kultúra Napja alkalmából műkedvelő színházi előadás keretében nézhettem meg, teremnyi falutárssal együtt, az “István, a király” rock operát falunk Művelődési Házában. Lelkes résztvevők, hálás közönség.

Még sok-sok ilyen programot kívánok magunknak.

Köszönet és gratuláció a szereplőknek és szervezőknek.

Comments 3 hozzászólás »

Az ÁMK keretén belül működik a közművelődési intézmény-egységünk. Vezetője Horváthné Csala Ágnes, és van egy beosztottja (helyettese), az Anikó. Szégyen, de nem tudom a pontos nevét. Hiába dolgozik itt két éve, az irodájára (ha van ilyen.) nincs kiírva a neve. Azóta sem. Ami egy kicsit a mentségem lehet, hogy szerintem a képviselőtársaim többségének is gondot okozna Anikó teljes neve. És ha eléjük raknék három fotót, nem biztos, hogy felismernék közüle. Pedig ő is itt dolgozik, két éve. Vajon milyen a munkamegosztás a két közművelődés-szervező között? Hogy sikerült valakit ennyire elrejteni azok elől, akiknek a programokat szervezi?

Ami a kérdést aktuálissá teszi, az az, hogy július 26-tól augusztus 20-ig az intézményegység-vezető szabadságra megy. Ez idő alatt a helyettese-beosztottja is szabadságra megy. Így a közművelődés megszűnt erre a hónapra. Versenyszférában nevelkedett ésszel ez felfoghatatlan. Közszférában működik.

Az intézményegység-vezető év közben nem nagyon tud szabadságra menni, sok a teendője. Na de van egy beosztottja! Akire lehetne feladatot tenni, és esetleg tudná a vezetőt helyettesíteni. Persze ha nem vonja be a munkájába, akkor nem is képes a helyettesítésre.

Egyik főnököm azt mondta egyszer, hogy ha valaki nélkülözhetetlen egy cégnél, akkor ott rosszul van szervezve a munka. Azt is mondta, hogy az ilyen embertől meg kell szabadulni, de gyorsan. Ismétlem, versenyszféráról beszélünk. A közszféra az más.

Röviden szólva: Van egy nélkülözhetetlenül fontos közművelődési intézményegység-vezetőnk és van egy láthatatlan helyettese. Jó ez így?

Comments 5 hozzászólás »

Rendszeresen előbukkan az ötlet, hogy kellene csinálni egy piacot. Itt a faluban, helyi termelőknek és vásárlóknak. Hogy ennek milyen előnyei lennének, talán nem is kell részletezni: nem kell bemenni Győrbe a friss, házias termékért (időt és pénzt spórolna meg termelő és fogyasztó), a kisebb mennyiségben termelők is eladhatnák termékeiket, bevételhez jutnának a helyi termelők, bizalmi kapcsolatok épülnének ki, stb. Csökkenne a környezetszennyezés a kevesebb közlekedés miatt, erősítenénk a helyi gazdaságot. Egyszóval mindenki jól járna vele.

Na de nem olyan egyszerű piacot indítani. A kötelező előírások betartása (és ez nem túlzás!!) milliós induló költségekkel járna, nem is beszélve a fenntartásról. Fedett csarnok, parkolókkal, mosdók, kézmosók, engedélyek és felügyeleti szervek. Persze ha kiírom a kapura, hogy „kecsketej, palánta, savanyúság és zöldpaprika eladó”, akkor mindezt megspórolhatjuk, de pont a lényege, a sava-borsa tűnik el. Ha emiatt négy helyre kell elmennem a faluba, mert mindenhol más kapható (vagy éppen nem is tudom, hogy pl. padlizsánt, néhány szép fej salátát vagy pár kg cseresznyét hol tudok termelőtől megvenni), akkor máris nem vonzó az egész.

Szóval piac kell. Igény szerintem lenne rá, de „hivatalos” keretek között nem megoldható.

Szabad-e nekünk „illegális” piacot szervezni? Fügét mutatni a bürokratáknak és az ÁNTSZ-nek? Nehéz kérdés, és a jog sem áll mellettünk.

Ja hogy ki a többesszám? Igazából a Falubarát Egyesület szervezné, ha törvényes lenne. De egy Egyesület, amely képviselőket szeretne indítani az őszi választásokon, kezdeményezője lehet-e egy illegális tevékenységnek?

Ezt nehezebb eldönteni, mint a „Hogyan szervezzük meg?” kérdést.

Ez utóbbira már van ötletünk. Egy szűk időszakra (maximum egy óra) összeszerveznénk vevőket és eladókat. Kiteszünk padokat, meghirdetjük, és bizakodunk. A legfontosabb feladat az eladók, a termelők felkutatás és meggyőzése lenne. A másik fontos kérdés a helyszín. Mivel ne hivatalos piac, ezért önkormányzati területen nem lehet. Magánterületen a telek tulajdonosa érezné magát kényelmetlenül. Nem lehet eldugott helyen, mert akkor a „véletlenül odatévedő” vásárló sose tévedne oda (holott ez jelentheti a jövőt, a fejlődést). Igazából ötletünk van a helyszínre, de ezek még csak kósza ötletek. Az időpont sem eldöntött, ehhez igazból az eladókat kell megkérdezni.

Az alapkérdés viszont változatlan: ki teheti meg, hogy a köz érdekében, a törvények ellenében tegyen valamit? Elvileg senki.

Amikor idáig jutok a gondolataimban, egyszerre leszek mérhetetlenül dühös és szomorú. Mást sem olvas az ember, csak fenntartható fejlődést, lokális gazdaság erősítését (gondolkozz globálisan – cselekedj lokálisan!), védd a környezeted, élj egészségesen. És van valami, ami mindezeknek egyszerre megfelelne, és mégsem lehet HIVATALOSAN megvalósítani, csak sok-sok pénzből (ami ugye nincs). Kevés pénzből is működne, na de az úgy nem törvényes.

Magyarország, 2010.

 

Ps: Komolyan érdekel az olvasók véleménye. Mi látjuk rosszul, vagy tényleg ilyen bonyolult ez a kérdés?

Jó hírek!

Némi segítséggel sikerült utánajárni, hogy mi is kell egy piachoz. Két fontos -és hosszabb időt igénylő- feltételt kell teljesíteni. Egyrészt helyi rendeletet kell alkotni a piacok és vásárok működéséről, másrészt ki kell jelölni a piac lehetséges helyszínét/helyszíneit (ezt rendezési tervben vagy területhasználati hozzájárulással lehet megtenni).  Ami még jó hír: egyik sem kerül pénzbe. “Csak” munka és idő.

Helyszínnek a faluház környéke vagy a művelődési ház környéke jöhet szóba. Ami jelenleg a legnagyobb fejtöért okozza: az időpont. A helyi termelőknek a szombat délelőtt nem igazán jó, mivel ekkor Győrben árulnak. Szóba jöhet még a vasárnap délelőtt, illetve setleg mindkét nap délelőtt egy-egy rövidebb időszak (hiszen aki nem árul Győrben, annak jó lehet a szombat is). Kifejezetten őstermelői piacot szeretnénk, tehát a ruha-használtcikk-iparcikk-gyerekjáték-cipő témakört egyelőre szeretnénk távol tartani. Hogy pontosan milyen termékkör fér bele, az az előírásoktól is függ.

Hamarosan még jelentkezünk. Addig is készüljön mindenki, vevő és eladó.

 

 

 

 

Comments 6 hozzászólás »

Ma ajánlani szerettem volna ismerősöknek győrújbaráti programot. Kapóra jött volna az Őriné Izától emailben megkapott túrajavaslat. Gondoltam elküldöma  megfelelő linken a meghívást. De sajnos sem a plakátot, sem a győrújabári tájházat találtam meg a falu honlapján még hivatkozásként sem. Gondoltam, biztosan én vagyok lökött, hogy ha itt keresem pl. a látnivalók vagy a turizmus pontok alatt, hiszen normális, hogy azok még feltöltés alatt vannak. Csupa új információt kell ide szerkeszteni és mint tudjuk jó munkához idő kell.  Esetleg a hírek között szerepelhetett volna, de nem. Sebaj, biztosan ott lesz a győri kultúrális információk lapján (http://www.kultinf.gyor.hu/), de nem. Akkor hát nosza, lássuk a  Győri Estben (www.est.hu)! Itt sok érdekes programot javasoltak mára, de a tájházat nem. Majdnem el is csábultam, de győzött a patriotizmus és tovább kerestem. Nem lévén több ötletem, egyszerűen beírtam a keresőbe a Győrújbarát+tájház kapcsolatot. A gugli leginkább az eladásáról szóló hirdetést találta meg (http://paraszthazak.hu/index.php?option=com_adsmanager&page=show_ad&adid=532&catid=2&Itemid=0).

 

Gondoltam feldobom ide a plakátot, hátha még más olvassa ezt és gyorsan elindul. Szaladok isfelöltöztetni a gyerekeket, hogy még láthassák.

 

 

Piroska

Comments 1 hozzászólás »

Megünnepeltük Győrújbarát 40 éves évfordulóját. Erdei István barátom szavaival élve ez egy házassági évforduló volt, de volt mit ünnepelnünk. Aki ott volt, az pontosan láthatta, hogy hogyan nem szabad egy ilyen rendezvényt megszervezni.

A tények: a falunappal egybekötött nemzetközi néptáncfesztivál részeként került megrendezésre a hivatalos ünnepség. Az eredeti tervek szerint 17 órától 18 óráig tartott volna az ünnepség, majd kezdetét veszi a késő estig tartó néptáncfesztivál.

Ehhez képest a hivatalos ünnepségnek fél nyolc után lett vége, így a néptáncosok éjfélkor fejezték be a műsort.

Az ünnepségen mindenki köszöntött mindenkit, az egyik testvérvárosunk megajándékozta a másik testvérvárosunkat, polgármester asszony saját döntése alapján osztott emlékplaketteket, mindezt a fellépésre várók gyűrűjében.

Új retorikai fordulat is megjelent polgármester asszony beszédében. Mint hallhattuk, vannak az igazi győrújbarátaiak, mint például ő. Ezek szerint vannak a nem igazi győrújbarátiak, mint például én? Jóindulatúan nevezhetnénk nyelvbotlásnak is (bár az ünnepi kiadvány ezt cáfolja). Gondolhatnánk azt is, hogy egyszerű meggondolatlanság, bár egy rutinos polgármestertől ez meglepő lenne.  Ez árokásás volt a javából, tisztelt polgármester asszony. Mert arról, hogy valaki „tősgyökeres győrújbaráti ” (értsd: a szülei is itt éltek) vagy sem, arról ugyanannyira tehet, mint hogy kék a szeme vagy barna a bőre.

Mindezt írásba is adta, az évfordulóról megjelent ünnepi kiadványban (amelyről oly nagyvonalúan megfeledkezett az ünnepségen).

A közel két órás csúszás azt jelentette, hogy a fellépők nagy része három órát várt a fellépésre, teljes díszbe öltözve. Közöttük voltak óvodások, kisiskolások, akik elég nehezen viselték a várakozást. Arról nem beszélve, hogy azoknak a nézőknek, akik az ünnepséget és a néptáncfesztivált is végig akarták nézni, közel hét (!) órát kellett ülniük a nagyteremben.

Hogy mit lehetett volna tenni? Sok mindent.

Például előbb elkezdeni az ünnepséget, így legalább a csúszás kevesebb lett volna. Előtte az Alma együttes zenélt a kicsiknek az udvaron. A két műsorszám célközönsége elég jól elkülönült, tehát akár négy órakor elkezdődhetett volna a hivatalos köszöntő. Lehetett volna egy külön napon megtartani (bár akkor biztosan nem lettek volna ennyien a közönség soraiban). De leginkább: kiszámolni előre, hogy hány perc lesz az ünnepség (hiszen a forgatókönyv megvolt, csak időtartamokat kellett volna rendelni az egyes programpontokhoz), és ennek fényében dönteni és cselekedni.

 

Ez nem sikerült. Nem baj, tíz év múlva újra megpróbáljuk.

Comments 4 hozzászólás »

Idén ismét megrendezzük a lábbal hajtható kismotoros rendezvényünket, a Gurulófesztivált. Minden kerekező gyereket és szüleit szeretettel várunk!
2008-ban száznál több motoros és bicajos kisgyerek gurult a Komlóhát utcában, idén még több nevezőre számítunk.

Rendezvényünkre az előnevezés ingyenes. Az indulók létszámát maximáltuk, ezért nevezzél minél előbb, nehogy lemaradjatok. Az időmérős guruláson, tekerésen kívül számos program várja a gyerekeket: lehet pónilovon lovagolni, lesz kerékpáros ügyességi verseny, almagurítás, arcfestés és többféle kézműves foglalkozás.
Az utca lakói ismét sütivel, pogival, szörppel kínálják a vendégeket. Lesz grillkolbász, sok palacsinta, babgulyás, mindenki jóllakhat.

A legügyesebbek díjat kapnak, de minden nevezőnek próbálunk valami kis aprósággal kedveskedni, hogy ne kelljen üres kézzel hazamennie.

A díjak és ajándékok túlnyomórészt helyi vállalkozóktól és magánszemélyektől származnak. Szívesen fogadjuk a további felajánlásokat.

Az időpont 2009. szeptember 5.

További információért látogassad meg a rendezvény honlapját: http://falubarat.hu/gurulo09

Comments 3 hozzászólás »

Idén is megvolt a “Motoros találkozó”. A korábbi években a falufórumban elég erőteljes vita kísérte, idén csend volt. Aláírást tudtommal nem gyűjtöttek, és a motorosok sem látogatták meg a környéken lakókat, hogy meghívják őket, vagy előre elnézést kérjenek a kellemetlenségekért.

Amíg eleinte ez a rendezvény egy kisebb találkozó volt, amire meghívták a falu lakóit is, még viszonylag normálisan zajlott. Aztán egyre nagyobb rendezvény lett, egyre hangosabb, jöttek a viták, aláírásgyűjtések. hangerőt mérések stb.

Idén - talán azért is mert nem előzte meg vita - a korábbi éveknél is zajosabb lett a rendezvény. Nem elég, hogy 22:00 után sem vették vissza a hangerőt, és hajnali félt ötig szólt a zene, de tűzijátékot is tartottak kicsivel éjfél előtt, valamint néhányan képtelenek voltak visszafogni magukat, és egész éjjel bőgették a motorjukat, ami néha még a zenét is elnyomta.

Érdemes még elolvasni a kapcsolódó hírt a falu honlapján. Pár dolgot kiemelek ki belőle:

  1. Nem hívnak meg senkit, pusztán tájékoztatják a falu lakóit a korlátozásokról.
  2. Kérik, hogy a közlekedési szabályokat fokozatosan tartsuk be. Ezzel nem is lenne gond, mindössze az zavar, hogy nem a motorosoknak címezték, illetve az óvoda előtti átkelés kapcsán ilyen felhívás nem hangzott el… Nem tudom, hogy másoknak mik a tapasztalatai, de sok (nem mindenki) motoros simán előzött záróvonalon keresztül bőven 50 km/h felett. Régebben az Arany J. utcában 30-as korlátozás is volt, idén már ez is elmaradt.
  3. Nem került be a hirdetménybe, de a motorostalálkozó miatt lezárták az ÖK előtti parkolót is, így a motorosok az utcán voltak kénytelenek parkolni a motorokkal, amíg a fagyizóban sárgásbarna, habos üdítőitalt fogyasztottak.

Részemről már jó előre tiltakozni fogok, hogy a jövő évi találkozót ugyanitt, ugyanígy tartsák meg.

Röviden összefoglalva: Nem a találkozóval van problémám, hanem a szervezéssel.

  1. a szervezők képtelenek este 22:00 után visszavenni a hangerőt, plusz még tűzijátékkal is megspékelik
  2. a szervezők képtelenek visszafogni este a motorjukat bőgetőket
  3. a szervezők képtelenek elérni, hogy biztonságosan lehessen közlekedni a környéken, mivel a rendezvény szvsz kinőtte a helyszínt, (pl. az Arany J. utcában képtelenség közlekedni a sok parkoló autó miatt). Ha a falu mindenképp ragaszkodik a rendezvényhez, akkor esetleg tarthatnák a focipályán is, ott is van elegendő hely, és az azon a környéken lakók talán megértőbbek, illetve a bevétel is helyben maradna (ti. a tábor Győré)

Comments 4 hozzászólás »

Tisztelt és Kedves Mindenki! Kicsi, nagy, fiatal és nem olyan fiatal!

Csatlakozva a Föld bolygó egészére kiterjedő esti távcsöves bemutatáshoz, Győrújbaráton is megszervezzük a saját csillagpartinkat. Ennek helye és ideje:

Győrújbarát, Árpád fejedelem u. 42. Jaksy-Farkas porta

2009. április 4., szombat 20 óra

Ha van távcsöved, hozd magaddal és csatlakozz. Ha nincs távcsöved, gyere el, és belenézhetsz másokéba.

Ezen az estén láthatod a gyűrűs Szaturnuszt, az első negyedben lévő Holdat és az égbolt egyéb csodáit: galaxisokat, szupernova maradványokat, kettős csillagokat stb.

Mielőtt eljössz, nézz fel az égre, és ha szép csillagos, kapd össze magad és gyere! Ha van kedved, hozhatsz magaddal észlelőpogit vagy észlelősütit és öltözz fel melegen!

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Üdv: Farkas Boglárka

Magyar Csillagászati Egyesület

Comments Nincs hozzászólás »