Archívum: September, 2008

Aki figyelmesen hallgatta a szeptemberi testületi ülést, az szemétügyben érdekes dolgot hallhatott. Megszűnt a falu központjában a temető melletti konténer (pontosabban bekerült a temetőbe, ahova eredetileg is szántuk). Az ezt követő napokban sok felháborodott telefont kapott a Hivatal, mondván „ő most akkor hova tegye a szemetét??”

Ez engem nagyon elgondolkodtatott. Amikor valamit vásárolunk (mint egyszerű fogyasztók), akkor az ahhoz kapcsolódó, vagy a használata során létrejövő hulladék is a mi tulajdonunkat képezi. A mi feladatunk, hogy ezzel valamit csináljunk, törvényesen, szabályosan. Ha ez költséggel jár, akkor a megvásárolt termék árába ezt is bele kell kalkulálni.

Az is igaz, hogy a hétvégi, nyáridős üdülőhasználóknak nem egyszerű feladat ezt megoldani. Mi sem sokat segítünk nekik. Ahogy eddig ezt ők megoldották, az a falunak költség volt, nekik pedig egy ingyenes juttatás. Különösen annak fényében, hogy –mivel nem helyi lakosok- semmilyen bevételt nem jelentettek ők a falunak. /csak közbevetőleg: szerintem nekik idegenfogalmi adót kellene fizetniük, hiszen használják az infrastruktúránkat/

Volna egy javaslatom.

Valamilyen könnyített megoldással tegyük lehetővé számukra a szervezett hulladékgyűjtést. Mindenképpen csak a nyári időszakban legyen gyűjtés, és elég lenne kéthetenként. Mondjuk ők kapnának egy más színű hulladékgyűjtő edényt (magyarul kukát), amit csak kéthetente lehet kitenni ürítésre. Az már csak másodlagos hozadéka lehetne, hogy a szociálisan rászorultak körében (tipikusan az egyedülálló idősekre, nyugdíjasokra gondoltam) is bevezethető lehet ez a megoldás, a szoc.biz. egyedi döntései alapján (persze náluk egész évben kellene üríteni a kukákat).

Számoljunk.

Április közepétől október közepéig van 26 hét. Ez 13 kukaürítés. A jelenlegi díjainkkal egy ürítés 204 Ft. Azaz az ingatlan tulajdonosa 2652 Ft/év díjért (amit a szezon elején egyben szednénk be) megoldja az összes hulladékos problémáját. Innentől kezdve viszont keményen büntethető lehet bármilyen kevés kommunális hulladék nem megfelelő elhelyezése (tipikusan a szelektív gyűjtő melletti otromba kupacokra célozva). Minden erkölcsi és jogi alap meglenne arra, hogy tiszta környezetet várjunk el mindenkitől.

A kifogásokat is tudom, leginkább a KOMSZOL ügymenetét szokták emlegetni, mint legfőbb akadályt. De induljunk el valamerre!

Comments 17 hozzászólás »

 

Új igazgatót kapott az ÁMK. Ennek körülményei is megérnének egy bejegyzést, de most nem ez a lényeg (bár komoly problémáim lennének, ha valaki azt kérné, hogy soroljam fel azt a kilenc embert, aki a változásra szavazott).

Lassan lejár Takács Miklós próbaideje, ami számvetésre kényszeríti a döntéshozókat.

Az látszik, hogy vannak ellenségei. Ők nem támogatják, talán soha nem is támogatták őt. Vannak akik támogatják őt. Ők voltak többségben, ezért is lett ő az igazgató.

Számomra nagyon árnyalt a kép.

Volt egy vizsgálat, amit még a PM kezdeményezett augusztusban. Ott mindent rendben találtak (legalábbis az általam olvasott jegyzőkönyv szerint). Aztán volt néhány munkaértekezlet, bizottsági ülés, ahol bizony magyarázkodni kényszerült. Volt egy testületi ülés, ahol egy politikai színjáték keretében rituális öngyilkosságra szerették volna kényszeríteni. Én hallottam őt megnyilatkozni a testület előtt (nyilvánosan), zártkörű munkaértekezleten, illetve négyszemközti beszélgetésekben is.

Az, hogy a PM nem kedveli őt, számomra nem jelent semmit. Juhászné Árpási Irmának a testületről (illetve annak nagyobb részéről) sincs jó véleménye. Mégis itt vagyunk. Minket nem tud leváltani. Nem gondolom, hogy a falu ellenségei vagyunk. Ettől persze még nem kell szeretni minket félidőben.

Takács Miklós bizonyára követett el hibákat. Ezeket a hibákat lehet elbagatellizáni, lehet a helyén kezelni, és lehet szélsőségesen felnagyítani. Az üzleti szférában dolgozott az utóbbi években, még szoknia kell az állami aktatologatást. Néha két tűz közé kerül, mert egy helyi rendeletünk betartása esetén kormányrendeleteket, törvényeket kell(ene) megszegnie. Jegyző úr teljesen korrekten kéri rajta számon a törvényességet.

De

Szakmailag úgy érzem, jó irányba halad. Ez az ember többet tud a győri középtávú oktatáspolitikai koncepcióról, mint bárki más a faluban. Mert egy dolgot tessék tudomásul venni: ennek az ÁMK-nak Győrrel kell versenyeznie! Két dolog közül választhatunk: vagy ülünk a langyos pocsolyában, és nézzük, ahogy a gyerekek java 10-12 éves korától valamelyik győri iskolában okosodik, vagy felvesszük a kesztyűt, és magas színvonalú oktatást csinálunk, itt helyben. Mi az utóbbit kértük az ÁMK igazgatójától. Ő ezt próbálja teljesíteni. Én szülőként szeretném a két gyermekemet 14 éves koráig ebbe az iskolába járatni. De elsősorban szülő vagyok, és másodsorban lokálpatrióta. Ha nem látom, hogy a gyerekeim legalább megközelítően ugyanazt kapják itt, mint Győrben, akkor gondolkodóba esek. Éppúgy, mint sokan mások, szülők.

ÁMK-igazgatót választottunk. Valakit, aki egyformán törődik az iskolával, óvodával, közművelődéssel és a pedagógiai szakszolgálattal. Valakit, aki ezekből egységes, jól működő szervezetet képes kovácsolni. Ebben a törekvésében lehet segíteni Takács Miklóst, és lehet gátolni őt. Mindegyiknek sok-sok módja lehetséges. Mindenki nézzen magába, hogy ő maga, személy szerint mit tett azért, hogy ez az ember sikerre vigye a törekvéseit? Gátolta őt, vagy segítette?

Mindenki döntse el, hogy mit akar.

Quo vadis, AMK?

Comments 45 hozzászólás »

Kerti Piroska kivesézte a ciklusprogramunkat. Szép munka, sine ira et studio. Miközben olvastam, Karinthy Frigyes novellája jutott eszembe. Tudják, az, ahol találkozik ifjúkori önmagával, és elkezdi magyarázni a „bizonyítványát”. Én is elkezdtem magamnak megmagyarázni, hogy mit miért nem. És ha igen, de nem úgy, akkor miért nem úgy. Aztán felébredtem, és az önmarcangolás helyett objektív próbáltam lenni.

Félidőben vagyunk, egy választási ciklus közepén. Két év tapasztalattal a hátunk mögött és két év lehetőségével magunk előtt. Hogy miért nem állunk úgy, ahogy szerettük volna? Némi magyarázatként én egy nagyon fontos, ám kevesek előtt ismert tapasztalatot osztok meg ezúton mindenkivel.

Aki önkormányzati ügyek intézésébe fog, az felejtsen el mindent, amit a versenyszférában megtanult. MINDENT. Totális reset (mondhatni format C:  ). Itt nem az a fontos, hogy az ügyek megoldódjanak, hanem az, hogy minden szabályos legyen. Amíg ezt valaki nem fogadja el, addig csak pofonok és kudarcok érik.

Csak közbevetőleg: az egyetemen vezetés-szervezés című tárgyból tanultuk a bürokrácia, mint működési modell tulajdonságait. Vannak jó tulajdonságai is (emiatt alkalmazzák állami hivatalok működtetésére), ám van legalább két negatív jellemzője is. Egyrészt a formalizált ügymeneten kívüli egyedi esetek kezelése nagyon-nagyon nehézkes, illetve szükségszerűen törekszik az elérhető erőforrások minél nagyobb felhasználására, azaz a minden határon túli növekedésre (minél több beosztott, pénz, irodahelység, stb). Amikor a Hivatalról beszélünk, ezt mindig tartsuk szem előtt.

A versenyszférát elfelejteni mindenkinek eltérő hosszúságú időt vett igénybe. Mostanra talán mindenki megértette. Szerintem senki sem akarja ezt elfogadni, de ez van. Egy barátom (helyi lakos), aki vállalkozóként évek kemény munkájával rakta össze a cégét, amit ma is napi sok-sok munkaórában vezet és működtet, nos ő sem értette azt, hogy miért így haladnak dolgaink. Rövid félórában elmeséltem neki a játékszabályokat, a pálya méretét, a bíró hozzáállását és a nézők reakcióit. Válasza rövid volt: “Ti hülyék vagytok, hogy ezt így, ilyen feltételekkel hajlandóak vagytok csinálni”.

Látszólag a képviselőtestületnek irányítási, beleszólási joga van a falu életébe, működésébe, fejlődésébe. Egyéni tapasztalataim szerint ez a következőképpen néz ki.

Ha a polgármester –általánosítsunk: ha egy polgármester szeretne valamit csinálni (utat építeni, pályázni állami pénzre, bölcsödét kialakítani, helyi piacot létrehozni, stb), és a testület ebben őt támogatja, akkor az a cél megvalósul. /Ez esetben a testület támogatása annyit tesz, hogy a jól előkészített előterjesztésre kézfelemeléssel igennel szavaz, erőforrást csoportosit át, stb/. Ha a testület nem támogatja (nem emeli fel a kezét valamiért), akkor nem történik semmi.

Ugyanez a túloldalról: ha a testület (jelen esetben 13 ember, vagy legalábbis ennek többsége) akar valamit, de a polgármester ezt valamiért nem szeretné megcsinálni, akkor egyszerűen nem hajtja végre. Ilyen egyszerű. Következmény nincs. Nem is lesz. Nem is lehet, törvény által ez szabályozott.

Innentől kezdve talán érthető, hogy ha a testület és a PM két irányba húz, akkor mi (nem) történik. Az is látható, hogy kinek kihez kell(ene) alkalmazkodnia. Itt a faluban 14 emberre szavaztak a helyi lakosok (illetve többre, de egyszerre ennyi kerül reflektorfénybe). Hogy ebben a körben mit jelent a „többség”, azt látjuk.

A testület is követett el hibákat. Talán lehetne többet dolgozni. Talán lehetne több időt szánni erre. De szeretném végre egyszer látni azt a listát, ami a PM által javasolt, ám a testület által leszavazott falufejlesztő javaslatokat tartalmazza. Mert a testület által elfogadott, ám végre nem hajtott határozatok listája ennél szerintem hosszabb.

Persze azt is tudom, hogy mindenre van magyarázat. Egy vezetői tréningen hallottam a következő képletet: Teljesítés=nemteljesítés + magyarázat. Nem az a fontos, hogy mi történt, hanem az, hogy ezt meg tudjuk magyarázni. Nekem nincs napi 8 órám, hogy a megmagyarázáson törjem a fejem. Engem nem ezért fizetnek.

Honnan indultunk? Nem az a fontos, hogy az ügyek megoldódjanak, hanem az, hogy minden szabályos legyen.

Örüljünk annak, amit elértünk? Örüljünk! De én bánkódom amiatt, amit elérhettünk volna.

Félidőben vagyunk. A második félidőre lassan kifutnak a csapatok. Mi egy csapat vagyunk? És mit akar a csapatkapitány?

 

Comments 72 hozzászólás »

1. Gurulófesztivál 2008 - Rajt

Csináltunk egy lábbal hajtható kismotor fesztivált a Komlóhát utcában. Aki nem hallott róla, az képbe kerülhet a rendezvény honlapjáról. Egy mondatban csak annyi, hogy száznál több gyerek gurult, motoron, görkorin, bicajon vagy máson a forgalom elől elzárt lejtőn. Egyébként a fotógaléria miatt is érdemes a honlapon körülnézni.

Én, mint szervező és ötletgazda elsősorban a szervezési hiányosságokat láttam, de állítólag mindenki jól érezte magát. Legalábbis senki sem volt olyan kegyetlen, hogy a hibákra hívja fel a figyelmem.

Az Egyesületünk sok programot szervezett már, de ez kilóg kicsit a sorból. Azok a programok is érdekesek voltak, csináltunk 80 madáretetőt, 10kg mézből sütöttünk mézeskalácsot, Halász Attila kirándulásain is rendszerint majd kétszázan vagyunk. A Gurulófesztivál esetén, viszont egy kis lakóközösség csinált magának és másoknak egy kis sportos, műsoros vendéglátást. Az utcának több mint a fele kivette a részét valamilyen formában a szervezésből a vendéglátásból: sütött sütit, pakolt, támogatókat keresett, kézműves foglalkozásra készült. Sőt sokan hoztak a nevezők, vendégek közül is harapnivalót és díjakat a kicsiknek - amit ezúton is köszönök. Gyakorlatilag egy-két ember összetartó ereje és a lelkesedés vitte sikerre a rendezvényt. (na meg a remek ötlet :) )

“12 baráti fesztivál”

Emő és a bicajok

Emő és a bicajok

És itt jön az év ötlete! Miért ne rendezhetne a Te utcád is egy fesztivált? Lelkes csapatokban nincs hiány. Emlékszem az akadálytúránkra, ahol családok vagy utcacsapatok indultak. A Kert utca például 25 fős csapattal versenyzett. Szerintem a pozitív hozzáállásban nincs hiány. Találjatok ki Ti is valamit! Szerintem minden hónapra juthatna egy-egy fesztivál! Mi már tanakodunk egy almagurító-fesztiválon. Nem akarok titkot elárulni - majd Laci hozzászól, ha akar - de a hegyen már van más ötlet is. Talán megmosolyogtat a lelkesedésem, de hidd el remek érzés csinálni valami hasonlót, megéri rááldozni az időt.

(Azt hiszem önmagamhoz képest kicsit szentimentális voltam…)

Comments 7 hozzászólás »

Némi könnyed kultúrát is csempésszünk ide. Egy mai magyar zene, ami CD-n sem lesz hallható. Péterfy Bori és zenekara honlapjáról egy kellemes dal. Jó szórakozást!

Figyelem, a fájl 12 MB, valamint a jogvédőknek üzenem, hogy az együttes honlapjáról szabadon letölthető zenéről van szó!

ZP

Comments 8 hozzászólás »

Miért pont blog?

Mert gyors és aktuális tud lenni.

Mert a véleményem nem tűnik el a süllyesztőben pár nap és 29 bejegyzést követően (lásd a Fórum).

A reagálások is egy csokorban olvashatóak.

Ha pontosítani kell a véleményem, utólag is megtehetem

 

Miért itt (és nem a falu honlapján)?

Ez nem a „falu arca”, nem hivatalos és nem mások által cenzúrázott

Kötetlen és provokatív lehet, ha arra van szükségem

Az itteni véleményem nem képviselői vélemény (vagy nem elsősorban képviselői vélemény), hanem a falu sorsáért felelősséget érző, pártpolitikától mentes lakó véleménye

 

Moderálás

A blog írója fenntartja a jogot, hogy moderálással kitörölje azokat a hozzászólásokat, melyek megítélése szerint nem a témához kapcsolódnak, bizonyos törvényeket megsérthetnek (közösség elleni izgatás, stb..), vagy egyszerűen értelmezhetetlenek. Talán lesz, aki ezt kifogásolja, de mások tapasztalatai alapján ez jól szokott működni.

 

Ami még fontos: nem  a népszerűségemet szeretném ezzel növelni. Néha talán túlzottan is őszinte lesz, amit írok, de bízom az olvasókban. Legalább egymásnak ne beszéljenek mellé azok, akiket érdekel a falu.

 

Az új bejegyzések írása erősen szabadidő-függő lesz. Nem szeretném, ha bárki számon kérné rajtam, ha egy-két hétig eltűnök

 

Blogra fel, mindenkinek!

Comments Nincs hozzászólás »

A blog névválasztásán nem kellet gondolkodni, adta magát. Mondjuk lehet, hogy az oldal hangulata nem sikerül majd mindig barátira, de ez akkor is a baráti blog. Aki itt lakik, annak már fel sem tűnik, hogy mennyi móka rejlik falunk nevében. Nálunk minden ár baráti. A helyi összes kapcsolat is baráti. De még a kátyuk is barátiak. Sőt még a polgármester és testület viszonya is sajátos, baráti. A sort még hosszan lehetne folytatni.
Nem sok ilyen település van, aminek a nevével ennyit lehetne viccelni. Na, talán még Egyed község. Ahol minden ház egyedi. Sőt még a tojások is egyediek.
Nemrég áthajtottam Egyeden és azon poénkodtunk, hogy egy ilyen nevű testvértelepülés kéne nekünk. Akkor aztán lehetne ápolni az egyedi-baráti kapcsolatokat. Jöhetnének baráti meghívásra egyediek, vagy mehetnének egyedi meghívásra barátiak. Az egyedi-baráti bornapokon a baráti bor egyedi áron, az egyedi pedig baráti áron kerülne a vevők elé. Hétvégenként sok egyedi dolog kerülne a baráti piacra és sok baráti portéka kerülhetne az egyedi piacra. Az egyedi ötleteket baráti módon megvalósíthatnánk. A baráti javaslatok pedig egyedi megoldást hozhatnak. Na talán ez a legjobb, itt abbahagyom.
Baráti üdvözlettel:
Szeli Zalán

Comments Nincs hozzászólás »