Archívum: January, 2009

Az utóbbi napokban a „Győrújbarát” szó többször fordult elő a helyi nyomtatott sajtóban, mint előtte egy év alatt összesen. Sajnos negatív felhanggal, pedig történnek itt jó dolgok is (sőt ezek vannak többségben). A nekünk kijelölt (sic!) újságírónak (Harcsás Judit, a továbbiakban HJ) két év szívós munkájával sikerült elérnie, hogy Győrújbarát egy szitokszó lett, egyenlővé téve a problémával, széthúzással és rombolással.

Előkerestem azokat a cikkeket, amelyek 2006 októbere óta a helyi bulvármédiában (a továbbiakban Kisalföld) a faluról megjelentek. Az első –és utolsó- korrekt cikket Sudár Ágnes jegyezte, még a lecserélődött képviselőtestülettel kapcsolatban, 2006-ban. Aztán jött a tanárok bérkiegészítésének ügye 2007 elején, és megérkezett HJ is. Szerepelt a polgármesterasszony pere, a jegyzőváltás, az ÁMK-igazgató megválasztása és most ez az iskolai verés-ügy. A nyertes pályázatunkról kb 3 sor szerepelt, pedig 303 millió forint vissza nem térítendő támogatás ennél többet érdemelne. Persze mit várok én, hiszen egy Blikkben sem olvastam nyertes pályázatokról (kivéve, ha korrupció kötődik hozzá, és nálunk ilyen nem merült fel).

Ezzel meg is érkeztünk a bulvárhoz és a szakmaiságot nélkülöző újságíráshoz.

Számomra az alábbiak betartása jelenti a korrekt újságírást: mindkét fél véleményének meghallgatása és bemutatása, bizonyítható tényekre alapuló következtetések, illetve a hazugságok és csúsztatások elkerülése. A sor lehetne bővíteni, finomítani, de HJ cikkei már ezen az egyszerű és közérthető listán is fennakadnak.

Egyetlen cikkében sem fordult elő, hogy mindkét fél véleményének hangot adott volna. Ami különösen feltűnő, hogy a képviselőtestület tagjai közül soha senkit nem kérdezett meg. Pedig például a polgármesterasszony perében ez elvárható lett volna. Én az első cikkénél ezt írásban jeleztem felé, de azóta sem keresett meg.

A cikkekben elvétve akadnak tények, többször azok is hibásan. Ellenben csúsztatás, féligazság, sejtelmes megjegyzések és félrevezető kiszólások annál inkább. Már várom a következő cikk címét: „A múlt héten nem volt verekedés a győrújbaráti iskolában!”.

Az i-re a pontot az utóbbi napok cikkei tették fel.

Ha nincs rossz hír, hát kreáljunk a bolhából elefántot! A régió iskoláiból szerintem hetente megjelenhetne egy cikk verekedésről. Csak én magam tudok több esetről, ahol a nézeteltérés fizikai erőszakkal zárult le. Mellesleg mindenki nézzen magába és gondoljon vissza iskolás éveire (már aki járt iskolába): mindig voltak erőszakos, verekedős gyerekek. Én középiskolában voltam elszenvedője ennek, de nem hagyott mély nyomot bennem. Újságba pedig nem került. Ezzel nem azt mondom, hogy söpörjük szőnyeg alá. De nem bulvársajtóba való módon kell ezt feldolgozni. Az igazgató nem nyilatkozott a fegyelmi tárgyalásról! – mivel még meg sem tartották! Mi ez, ha nem csúsztatás?

Mit vétett ez a falu HJ ellen? Vagy kinek vétettünk, hogy ezt a tehetségtelen, bulvármédián nevelkedett, rosszindulatúan elfogult újságírót kaptuk a nyakunkra? Vannak nála jobbak is a Kisalföldnél. Miért hagyja az újság vezetése, hogy ennyire lecsússzon a lapjuk?

 

Én hónapokkal ezelőtt lemondtam az előfizetést. Pedig a kandallóba ennél jobb gyújtóst még nem találtam. Arra tökéletesen alkalmas. Hiteles tájékoztatásra egyre kevésbé.

 

Ps: A főszerkesztő falunk lakója. Sőt egy utcában lakunk. Remélem ő is olvassa. Vagy neki ez így megfelel?

Comments 74 hozzászólás »