Archívum: March, 2009

Tisztelt és Kedves Mindenki! Kicsi, nagy, fiatal és nem olyan fiatal!

Csatlakozva a Föld bolygó egészére kiterjedő esti távcsöves bemutatáshoz, Győrújbaráton is megszervezzük a saját csillagpartinkat. Ennek helye és ideje:

Győrújbarát, Árpád fejedelem u. 42. Jaksy-Farkas porta

2009. április 4., szombat 20 óra

Ha van távcsöved, hozd magaddal és csatlakozz. Ha nincs távcsöved, gyere el, és belenézhetsz másokéba.

Ezen az estén láthatod a gyűrűs Szaturnuszt, az első negyedben lévő Holdat és az égbolt egyéb csodáit: galaxisokat, szupernova maradványokat, kettős csillagokat stb.

Mielőtt eljössz, nézz fel az égre, és ha szép csillagos, kapd össze magad és gyere! Ha van kedved, hozhatsz magaddal észlelőpogit vagy észlelősütit és öltözz fel melegen!

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Üdv: Farkas Boglárka

Magyar Csillagászati Egyesület

Comments Nincs hozzászólás »

Egy országnak csődbe kell mennie ahhoz, hogy végre belekezdjen a reformokba, enélkül, sem a politikusok, sem a választópolgárok többsége nem érti meg, hogy változásokra van szükség” ezt saját tapasztalatból mondta Új-Zéland miniszterelnöke. A távoli sziget a kilencvenes évek elején annyira begyepesedett, hogy csak radikális változásokkal tudtak rendet teremteni, amit aztán húsz évig erős növekedési pályára helyzete az országot.

Innen Győrújbarátról az országos dolgokba beleszólni nehéz, nem hallatszik el odáig a hangunk. A saját szűkebb pátriánkra, azonban ha akarunk, akkor tudunk hatni. Miért nem megyünk a látható dolgok elé, miért kell megvárni, hogy ránk szakadjon az ég? Miért akarjuk elhinni és akarjuk elhitetni az itt lakókkal, hogy a világban, az országban vihar dúl, de ez minket ki fog kerülni. Mi egy sziget vagyunk, és bennünket nem érhet baj.

 Politikailag ez egy jó, népszerű költségvetés, kellemetlen elvonást nem tartalmaz, néhány olyan látványos fejlesztést igen, ami eltakar dolgokat, mint Moszkvát a hó, és ez akkor is igaz, ha ezek meghatározóan pályázatos pénzből készülnek.

Pénzügyileg viszont az elmúlt évekhez hasonlóan pazarló büdzsé kerül ma a testület elé. Érthetetlen, hogy a polgármesteri hivatal létszáma úgy nő, mint az euró árfolyama, az a falu működtetésének a költsége pedig a 2006-oshoz képest a tervezés szintjén 69 millió forinttal emelkedett. Ez talán még nem is lenne akkora baj, ha az előző években sikerült volna a költségvetés kiadási oldalát betartani. Sajnos nem sikerült. A 2007 - 2008 évben 165 millióval lett több a kiadás, mint 2006 évben. 2009-ben mennyivel lesz több? Valamiért a bevételeket sem sikerül „eltalálni” mivel szintén 2007 – 2008 években az alultervezés 177 millió forintot tett ki. Kérdés, hogy ez miképp fog alakulni 2009 évben?

 

Miért van az, hogy csak terv szinten tud takarékos lenni a költségvetésünk és a végrehajtás szintjén már nem? Számomra a legszebb példája a miértre adott válasznak még Komjáti Jánostól származik. A takarékosság jegyében kivette a költségvetésből a konyhai üst cserjét. Nem azért mert nem érett meg a cserére, hanem azért mert így csökkent a kiadási oldal és persze évközben, amikor kilyukadt az üst a képviselők mit tudtak mást tenni, mint megszavazni egy újat. Ez a takarékos gazdálkodás Győrújbaráti módra. Kihagyunk tételeket és majd megszavaztatjuk őket akkor, amikor kell.

Aki ezt a költségvetést nézi, azt gondolhatja, Győrújbaráton nincs gazdasági válság, a falut nem is érinti a recesszió. Csak hát ez sajnos nem így van, így attól kell tartani, komoly következményei lesznek a költekezésnek és annak, hogy nem készek és nem képesek azok, akinek ez feladatuk, takarékosnak lenni.

Azt kérem a képviselő testülettől, hogy csak szilárd alapokra építsen. Azt kérem, hogy a gondos gazda szemével tekintse át az előző évi költségvetés végrehajtását és tegye fel minden egyes tétel esetében, hogy e nélkül tudtunk volna létezni vagy nem tudtunk volna. Ha ezt az elemzést elvégzik, és erre építik a következő évet akkor lesz jó költségvetése a falunak.

Ellenőrzés és átgondolás nélkül – az alapokba vetett bizalom nélkül – nem fog változni semmi. Einstein szerint „Nem lehet megoldani a problémákat azzal a gondolkodásmóddal, amivel csinálták őket.”

A képviselők nagy többsége azért kapott bizalmat, mert új gondolkodásmódot ígért, kérem, teljesítsék ezt az ígéretet azok felé a választók felé, akiknek a bizalmából elnyerték a tisztségüket.

Ne szavazzák meg a jelenlegi formájában a költségvetést, hanem gondolják át újra, számolják át ismét a tavalyi költségvetést. Tegyenek úgy, mint ahogy a volt főnököm mondta: „ Ha, olyan okos lennék előre, mint a feleségem utólag akkor nekem semmi bajom nem lenne”. Legyenek utólag olyan okosak és nézzék meg miképp kellett volna egy évvel ezelőtt dönteniük a 2008 évi költségvetés számaival kapcsolatban. Ha azt megteszik, akkor hitem szerint a 2009 évi valóban jó lesz!


Amennyiben nem kívánják, megfogadni az aggodalommal teli kérésemet akkor elvárom Önöktől, hogy adják a nevüket a szavazáshoz. Név szerint szavazzanak a költségvetésről, mert mindenkinek név szerint kell vállalnia a felelősséget a büdzsé következményeiért.


Ez a költségvetés nem takarékos és a szemlélete veszélyes helyzetbe sodorhatja Győrújbarátot. A faluvezetése azt mondja, a kormány nem ad elég pénzt és a saját forrásokból kell azokat kiegészíteni. Úgy látszik, sok tételen,  nem kell, vagy valamiért nem látják értelmét takarékoskodni!

 

Tisztelt Polgármester Asszony!

Ön az én véleményem szerint, mint egy előkelő idegen mozog a költségvetések előkészítése során. Ha jól értelmezem az Ön hozzáállását, akkor Ön szerint csak és kizárólag az a feladata, hogy beterjessze a képviselőtestület elé a költségvetést, leegyszerűsítve felolvassa azt. Amennyiben mégsem jól látom, akkor kérem, hozza képbe a győrújbarátikat, hogy melyek az Ön ötletei, elképzelései a költségvetésben és mihez adja a nevét, miben vállal Ön személy szerint felelősséget a falu életét leginkább befolyásoló döntésben?

Comments 135 hozzászólás »