Archívum: November, 2009

Napi téma az influenzaoltás. Szeretném megismerni, hogy mások mit gondolnak a témáról. Én egyelőre nem látok tisztán.

Ami mellette szól: esély van rá, hogy megússzuk a vírusfertőzést és annak súlyos szövődményeit

Ami viszont megkérdőjelezi: az oltásnak is van enyhe (bőrpír, láz stb.) és lehet súlyos mellékhatása, az oltóanyag hatékonyságát bizonyító kutatást nem találtam (hatékonyság nem az immunválasz kimutatása, hanem hogy valóban megelőzi-e a betegséget)

Jó lenne, ha a blog látogatói megírnák a véleményüket, és tudnának meggyőző - lehetőleg tudományos - érvekkel szolgálni pro vagy kontra. Illetve a felmerülő kérdésekre tudnának szakszerű választ adni.

Íme pár kérdés:

 • Be lehet-e adni az oltást beteg vagy fertőzött embernek? Ha nem javasolt, akkor honnan lehet tudni, hogy valakiben már lappang?
 • Véd-e a H1N1 más típusú influenzától? Lehet-e kombinálni a korábbi influenza elleni oltással?
 • Mennyi időre ad garantáltan védettséget? Ezt befolyásolja-e valamilyen tényező? (ld. hatékonyság)

Néhány elgondolkodtató olvasnivaló a témában:

 • “Az oltóanyagok klinikai hatékonyságát a járvány lezajlása után lehet majd összegezni.”

Forrás

Bár a cikk az oltás mellett érvel, de ez az elejtett megjegyzés azt sugallja, hogy nem tesztelték, hogy valóban hatásos-e (ld. bővebben lent)


 1. Miért szezonális az influenza, miért van mindenhol a földön jelen és hol van a vírus a járványok közötti időben?
 2. Miért oly robbanásszerűen indulnak az influenza járványok?
 3. Miért érnek véget oly hirtelen?
 4. Mi magyarázza, hogy az azonos szélességi körön fekvő, de egymástól távoli országokban is egyidőben jelenik meg?
 5. Miért olyan bizonytalan a lappangási idő?
 6. A második fertőzési hullám szintje miért olyan alacsony?
 7. Hogy tudott a korábbi időkben is a járvány oly sebesen terjedni, mikor még hiányoztak a modern, gyors közlekedési eszközök?
 8. Miért olyan nehéz védettséggel nem rendelkező embereket influenzával szándékosan megfertőzni?”

angolul ill. magyarul

Érdekes és elgondolkodtató vizsgálat… Magyarázatot adhat arra, hogy miért nem tesztelték a hatékonyságát a vakcinának (az kísérletben résztvevő alanyokat nem sikerült megfertőzni)

 • “Az influenza oltást széles körben ajánlják, holott hiányzik a hatásosságát igazoló bizonyíték. Egy nagy tudományos összegző tanulmány, amely értékelte az influenza oltások 40 évét, arra következtetett, hogy azt oltások hatástalanok a közösségben élő és otthonokban élő idősek számára.”

angolul ill. magyarul

 • “Az influenzaoltás hatásosságát emberben három fő típusú kísérleti módon lehet bizonyítani:

1. Kísérleti vizsgálat, itt önkénteseket fertőznek meg az oltás után élő vírussal, nagyon szigorúan ellenőrzött körülmények között, és így mérik az oltás hatékonyságát.
Ez és csakis ez a tudományosan valóban elfogadható, értékelhető tudományos tényeket generáló tanulmány.
2. Terepvizsgálat, ahol a járvány kitörése után egyszerűen számolják a betegek és a halálozások számát, de itt már sok a hipotetikus elem, mert azt senki nem tudja, hogy a betegek vajon mind influenzások-e, valamint Magyarországon nem vizsgálják, hogy hányan voltak oltva a megbetegedettek közül, tehát kiknél volt hatástalan a vakcináció.
3. Immunválasz vizsgálat, ez folyt most Magyarországon, ahol már csak azt rögzítik, hogy a beoltott egyének szervezete termelt-e ellenanyagot.
Ez utóbbi forma azonban kizárólag csak azt teszi lehetővé, hogy kijelenthessük, az oltóanyag képes immunválasz kiváltására, illetve a kísérleti személyek szervezete képes volt ellenanyag termelésére.
Amikor tudósaink és vezetőink beleharsogják a köztudatba, hogy az új magyar csúcsvakcina hatékony, akkor szándékosan elhallgatják azt a tényt, hogy kizárólag a legutolsó típusú vizsgálat szempontjai alapján értékelt hatékonyságról beszélnek.”

Forrás

Ezt a hírt magyarul még nem láttam:

“Tuesday, 20 October 2009 A 64-year-old woman died last week just two days after receiving an inoculation against the new A(H1N1) influenza virus dubbed swine flu. The state medical service ÁNTSZ ordered an autopsy to establish whether there was any link between the vaccine and the death of the patient, who suffered from chronic, but mild, heart disease.

Forrás

Comments 2 hozzászólás »