Archívum: July, 2010

Ma reggel a hegyen lévő szelektív hulladékgyűjtő szigeten próbáltam meg megszabadulni az otthon külön gyűjtött hulladékoktól. Gyomorforgató állapotok fogadtak. Több zsáknyi vegyes hulladék hevert szétszórva: három pár használt cipő, üres cigarettásdobozok, használt papírzsebkendők keveredtek a kóbor kutyák által szétszedett nejlonzsákokból kiszóródott háztartási hulladékkal.  A kutyáknak egyéb látványos nyomát is megtaláltam.

Nesze neked, szelektív hulladékgyűjtés! Sokan azon méltatlankodnak, hogy a gyűjtőedények nyílása kicsi, ezért egyenként kell bedobni a hulladékot. Ha viszont felnyitható tetővel lennének ellátva, akkor ezek a háztartási hulladékkal tömött zacskók landolnának a válogatott, értékes hulladék között, tönkretéve mindannyiunk gondos válogatását. Melyik a jobb?

A hivatal dolgozói –egészségüket nem kímélve- rendszeresen szétbontják a külön -illegálisan- lerakott háztartási szemetet. A napokban négy győrújbaráti lakóval szemben fognak eljárást kezdeményezni. Köszönet nekik ezért a sziszifuszi munkáért.

Bennem ősi ösztönök és nyomdafestéket nem tűrő szavak jönnek elő egy-egy ilyen szemétkupac láttán. Vajon otthon is szeméthegyek között él ez az ember? Vagy úgy gondolja, neki mindent szabad? Normális ésszel mindez felfoghatatlan.

Comments 1 hozzászólás »

Sok minden változott a választási törvénnyel kapcsolatban. Ezek egy része nem lényeges számunkra (pl. budapesti közgyűlés összetétele), a minket érintő kérdések azonban nagyon is fontosak.

Lényeges változás, hogy az eddigi 13 képviselő helyett mindössze 8 képviselőt választunk október 3.-án. A változás lényegét nem értem, hiszen ez semmilyen költségcsökkentést nem eredményez nálunk (hiszen a képviselők eddig sem vettek fel tiszteletdíja). Viszont a bizottsági munkát –és általában a képviselői munkát- megnöveli, hiszen egy-egy képviselőnek több bizottságban kell tagságot vállalnia. Ettől függetlenül a szavazócédulán maximum nyolc nevet lehet majd bejelölni.

A másik lényeges változás, hogy lerövidül az ajánlószelvények gyűjtésére rendelkezésre álló idő. Augusztus 16 és 19 között postázzák ki a szelvényeket, és a leadási határidő szeptember 3, 16 óra. Ez azt jelenti, hogy 14-16 nap alatt kel összegyűjteni a megfelelő számú ajánlószelvényt. Ez nagyon rövid idő, figyelembe véve, hogy egy-egy jelöltnek kb. 50 cédulát kell összeszednie. A polgármester-jelölteknek pedig ennek háromszorosát kell begyűjtenie, szintén 16 nap alatt. Ez a változás csökkenti az új, függetlenként indulók esélyeit, ugyanakkor növeli a régi, jól ismert nevek esélyeit. Szintén előnyös a pártok vagy egyéb civil szervezetek által indított jelöltek részére, hiszen őket egy szervezett háttér támogatja.

Látszólag még messze van augusztus vége, de valójában 26 nap múlva elindul az első megmérettetés. Számítunk a támogatókra, akik úgy vélik, jól dolgoztunk eddig.

Comments Nincs hozzászólás »

Polgármestert is választunk. Ha sikerül leváltani a mostani polgármestert, akkor egy újabb nagy lépést teszünk céljaink megvalósítása érdekében. De! Önmagában egy új polgármester megválasztása nem cél, hanem eszköz. Eszköz, ami egy új úton indíthatja el ezt a falut.

Ehhez azonban ügyesnek és egységesnek kell lennünk. Az elmúlt három választáson Juhászné Árpási Irma mindig a szavazatok kb. egyharmadát kapta meg. Mivel azonban mindig volt 4-5 polgármester-jelölt, ez az egyharmad elég volt a polgármesteri székhez. Legutóbb már csak 42 szavazaton múlott. A politikában nem szabad foglalkozni a „mi lett volna, ha..”-kezdetű mondatokkal, de ha négy évvel ezelőtt Szabó György vagy Röck Samu nem indul el a választásokon polgármester-jelöltként, akkor valószínűleg egészen máshogy telt volna az elmúlt közel négy év. De ezt akkor előre nem lehetett látni,és most már felesleges is erről elmélkedni.

Én személy szerint bizakodóan nézek az idei választások elé. Polgármesterként indul Turbók Arnold Bertalan (függetlenként), aki egy ismert név a faluban. Régóta itt él, volt iskolaigazgató Győrújbaráton, a megyében ismerik és elismerik a szakmájában. Nem titok, hogy a jobboldali politikai erők is kizárólag őt támogatják (bár ez néha kósza aggodalmakat kelt bennem, de ez egy másik írás témája lesz). Bár egyesületünk még nem döntötte el, hogy mi a hivatalos  álláspont a polgármester-jelöléssel kapcsolatban, de informálisan elég sok támogatója van közöttünk is.

Hogy ki indul még jelöltként, nem tudjuk. Jelenlegi polgármesterünk úgy nyilatkozott, hogy indulni szándékozik. Keringenek még nevek, de ezekről eddig egytől-egyig bebizonyosodott, hogy színtiszta pletyka. Eddig tehát két név van.

Egy dolgot világosan kell látnia mindenkinek: ha lesz harmadik, negyedik, sokadik jelölt, az csak megosztja a változást akarók táborát. Én személy szerint minden további jelöltet Juhászné Árpási Irma támogatójának tekintek. Aki mást gondol, az csak a politikai naivitásáról ad bizonyítékot.

Comments 3 hozzászólás »

Két apró momentum, amelyek ugyan időben távol esnek egymástól, de szerintem összefüggés van közöttük.

2006 nyarán, amikor Egyesületünk megalakult, leültünk beszélgetni a polgármesterrel. Ő kezdeményezte, hogy mint új civil szervezet, szeretne megismerni minket. Sok mindenről szó esett, és a faluról, a polgármesterről való beszélgetés közben az alábbi mondatot hallhattuk: „ A választások után majd elmondom, hogy valójában ki vezeti ezt a falut”. Mondta a polgármester. Ugye nem könnyű értelmezni egy ilyen mondatot?

Két évvel később jegyzőválasztás előtt álltunk. Egy reménybeli jelentkező – akiről csak később tudtuk meg, hogy jelentkezni akart, mivel végül nem adta be a pályázatot- különös dolgot mondott nekünk. Amikor körbeérdeklődött, hogy milyen híre van a falunak, mi a véleménye a környékbeli települések vezetőinek falunkról, több helyről azt hallotta vissza, hogy „csak akkor jelentkezzen ide jegyzőnek, ha tudomásul veszi és elfogadja, hogy itt a jegyző dolgozik a polgármester helyett”. Ez is egy súlyos mondat.

Mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg más települések testületi üléseit. Beszélgessen el más falvak önkormányzati képviselőivel, polgármestereivel. Aztán megérti, hogy miért akarunk mi változást.

 

Ps. A szomszédságunkban lakó Csuti bácsi szokta mondani: „Két nagy vágyam van az életben: egyszer elcsavarni Naomi Campbell fejét, illetve meginni Zalán barátommal egy felest a Fekete Ló nevű kocsmában. A kettőnek kb. egyforma esélye van.”

Nekem az önkormányzati munkámban két vágyam van: végigülni egy fejlesztésről szóló előterjesztést, amelyet teljes egészében polgármesterünk tálal nekünk, illetve kapni egy e-mailt polgármesterünktől, az ő közvetlen e-mail címéről. Remélem idén még mindkettő teljesülhet.

Comments 3 hozzászólás »

Ha az önkormányzati szervezetek (nevezetesen Hivatal és ÁMK) elmúlt három évi változásain végignézünk, akkor azt látjuk, hogy sok-sok pozitív változás történt. A hivatalban új a jegyző, az aljegyző, az építésügyi előadó, a településmérnök, és a „második vonal” is részben átalakult. Szerintem emberileg és szakmailag is előreléptünk, stabil csapat, tenni akaró, elkötelezett gárda végzi nap mint nap a munkát. Az ÁMK-ban is új igazgató és új óvodavezető van, úgy tapasztaljuk, sokan elégedettek velük.

Az utóbbi hetek, hónapok azonban azt mutatják, hogy zavar van a rendszerben. A zavaró rezonancia a polgármestertől ered, és félő, hogy ez a vibrálás lassan, de biztosan szétveti a most még jól működő egészet.

Többen, több helyről hallottuk, hogy vezető beosztású emberek akarnak elmenni innen, ha nem történik változás a falu élén ősszel. A polgármester pontosan ismeri jogait (a kötelességeit már kevésbé), így lehetetlen őt leállítani. Egy kolléga már el is ment a hivatalból, és ebben bizony benne volt a munkakörülmények ellehetetlenülése, ami egy emberhez köthető. Ez az ember keveset jár be a hivatalba, és akkor sem azzal foglalkozik, ami előre viheti a falut. Persze mindenkinek jár a szabadság, nem kell egész évben a hivatalban tölteni az időt. De néha már nehéz eldönteni, melyik a jobb: ha bejön és „dolgozik”, vagy ha távol tartja magát a hivataltól, és békén hagy mindenkit.

Jut eszembe: a polgármester fizetett szabadsága. Nemrégiben olvastam, hogy Nagykanizsán botrány volt a polgármester (ki nem vett) szabadsága miatt. Sok-sok évi felhalmozott szabadságát nem vette ki, amit egy esetleges leváltás esetén ki kell(ene) neki fizetni. Ott a testület nem tudta rávenni, hogy kivegye ezt a szabadságot. Ebből olyan botrány lett, hogy a testületi ülés határozatképtelenné vált. Nem tudom, nálunk ez hogyan áll, de remélem, polgármesterünk nem hurcol 80-90 nap szabadságot az elmúlt évekről. Erről csak ő tud(hat). Mi esetleg az őszi választások után fogjuk csak megtudni.

Röviden: változás kell, mert szétdőlhet az, amit évek alatt felépítettünk. Ebben számítunk mindenkire, aki szerint az elmúlt négy évben jó irányba haladtunk.

Comments 1 hozzászólás »