Archívum: September, 2010

Sok olyan apróság gyűlt össze, ami önállóan nem tölt meg egy blogot, de említésre méltónak tartom.

 

Egyik ilyen téma polgármester asszony négy évet értékelő beszéde az utolsó testületi ülés végén. Nehéz minősíteni az előterjesztés el (nem) küldésétől egészen a testületi ülés végéig ezt az egész ügyet. Nem kívánok reklámot csinálni ennek a kisstílű „bosszúötperc”-nek, egyszerűen méltatlan volt ehhez a faluhoz. Leköszönő beszédként viszont jellemző volt polgármesterünk elmúlt négyévi tevékenységéhez, vezetési stílusához.

 

Másik téma a hétfő esti közös bemutatkozás. Jóval színesebb, érdekesebb volt, mint négy évvel ezelőtt. Kiderültek érdemi különbségek a polgármester-jelöltek tervei között, a képviselőkről is személyes benyomásokat lehetett szerezni. Nagyon sajnálom, hogy Szalánczi Gábor és Pammer Ernő nem volt jelen, őróluk szívesen megtudtam volna többet is. Számomra kifejezetten szimpatikus volt Stuksza Csaba, őt eddig kevéssé ismertem, de nagyon örülök, hogy nyilvánosság elő lépett. Azt hiszem, az a több mint száz érdeklődő, aki eljött, nem tartotta feleslegesnek végigülni a két órát.

 

Nehezen írok a Bálló-ügyről. Egyrész talán lerágott csont. Másrészt Bálló úr kijelentette, hogy bírói ítélet ellene nem született, közügyektől el nem tiltották, és aki mást állít, azt rágalmazásért bepereli. Azt gondolom, hogy egy jogvégzett ember a tévé nyilvánossága előtt kerüli a valótlan állításokat. Én ebben hiszek. Viszont két ügyvéd (egymástól függetlenül) is úgy emlékszik, hogy első fokon felfüggesztett börtönbüntetést, másodfokon (súlyosbítva) felfüggesztett börtönbüntetést és közügyektől való eltiltást kapott. A végeredmény persze lehetett felmentés, nem tudom. Mondom, félve írok erről, mert teljes a fejemben a zűrzavar. Azt gondolom, hogy ha Bálló úr képviselő lesz, akkor ezt tisztázni kell. Ha nem lesz képviselő, akkor meg érdektelen a kérdés.

 

Lehetne még írni a hirtelen felbukkanó „jólértesült” honlapokról, de a névtelenség homályába takarózott informátorok nem kívánatos „melléktermékei” egy kampánynak. Hogy miért nem vállalják nyíltan a véleményüket, azt nem tudom. Mert lehet, hogy igazuk van, de az anonimitás jelentősen csökkeni a szavahihetőséget. Ez akkor kellemetlen, ha igaz dolgokról írnak, hiszen a választók szeretnének tájékozódni.

 

Talán kevesen gondolták végig, de a 2002-2006 közötti testületből mindössze egy ember indul most képviselőjelöltként. Ha ő nem kerül be az új testületbe, és esetleg a polgármester sem a régi lesz, akkor két ciklus alatt teljesen kicserélődik a testület (és ez nem irreális feltételezés). Érdemes lenne végiggondolni, mi okozta, mi okozhatta ezt a fordulatot? Nyilván mindenkinek vannak ötletei, véleménye erről. Kíváncsian olvasnék erről is.

 

Egy biztos: vasárnap este minden kiderül. És nem mindenki derül (majd). A visszaszámolás elindult, úgy érzem, nem marad más, mint várni az eredményeket. Honlapunkon már éjfél környékén végleges eredmények lesznek (természetesen nem hivatalos eredmények). Addig is nézzenek, olvassanak minket.

 

Zólyomi Péter

 

 

 

 

Comments 23 hozzászólás »

Megkaptam ezt a választási tájékoztatót, és azt hittem, rosszul látok.

Dr Bálló Ferenc jelölt???

 

Győri lakásmaffia: ügyvéd a főnök
2001.06.12   A Magyar Nemzet című újságban(?) jelent meg.

Lebukott egy lakásmaffiózókból álló társaság Győrött. A szervezet irányítója egy ügyvéd. A 41 éves B. Ferenc, valamint három társa alaposan gyanúsítható azzal, hogy egy pszichiátriai kezelés alatt álló hölgyet megpróbált kisemmizni háromszobás önkormányzati lakásából. Az asszonyt az ügyvéd egyik bűnsegédje meggyőzte, célszerű közműhátralékokkal terhelt lakását kisebbre cserélnie. Egy közeli faluban lévő házat ajánlottak neki. Az ácsi romos épületet „begyógyszerezve” megtekintő nő ráállt az üzletre, a szerződéseket is aláírta. Szerencséjére később, immár tiszta fejjel is kiment a faluba, így őt nem sikerült kijátszani. Mások nem jártak ilyen jól, a rendőrök több vagyonából kiforgatott sértettet is találtak. Az ügyvéd ellen társai beismerő vallomást tettek, így remélhetően rács mögé kerül.

 

A neten is olvashatják.

www.origo.hu//itthon/20010611lakasmaffiat.html

 

Ő AZ!!

Ja és “Győrújbarátért” kitüntetés? Kilóra megvette a testületet is 2003-ban? Irma, jegyző mit szólt ehhez?

Szégyen!

Comments 43 hozzászólás »

Friss élményem a CBA-ból: a sátor részben nézelődtem, amikor besétált egy kutya, levizelte a kirakott hagymát, majd távozott. Mikor szóltam a hölgynek, hogy mi történt, hátrament valahová, majd érdemi intézkedés nélkül visszajött.

Javaslom, hogy hagymát senki ne vegyen ott, illetve vigye vissza, ha már megtörtént!

Aki tudja, hogyan lehet ÁNTSZ ellenőrzést kérni, kérem, írja meg!

Comments 11 hozzászólás »

Jelentős változás az idei önkormányzati választásokon, hogy az eddigi tizenhárom képviselő helyett csak nyolc képviselőt kell választani. Első látásra talán nem tűnik olyan jelentősnek ez a különbség, ám ha jobban végiggondoljuk, sokkal nagyobb jelentősége lesz minden behúzott szavazatnak.

Eddig négy bizottság volt (pénzügyi, településfejlesztési, szociális és oktatási-kulturális-sport bizottság). Erre volt 13 képviselő. Pontosabban 12, hiszen az alpolgármester egyetlen bizottságnak sem lehet tagja (a törvények szerint). Most ugyanennyi bizottságra, ugyanennyi munkára 7 képviselő lesz (hiszen a nyolcadik, az alpolgármester továbbra sem lehet aktív bizottsági tag). Kis túlzással lefeleződik a bizottsági munkában résztvevő képviselők száma.

Megfordítva: sokkal jobban felértékelődik egy aktív, hozzáértő, tapasztalt képviselő, aki hajlandó utánajárni a felmerülő kérdéseknek. Akinek van önálló véleménye, aki meghallgat másokat és akit meghallgatnak mások is.

Még tovább megyek. Ha lesz egy-két olyan képviselő, aki nem elhivatottan, tapasztalattal felvértezve vesz részt a munkában, akkor a többi képviselőre jóval nagyobb munka és felelősség hárul. Vagy ami még rosszabb – rossz döntések születnek.

Jó lenne, ha minél jobban tájékozódnának a szavazók a jelöltekről, eddigi munkájukról, ígéreteikről és azok komolyságáról. Ez persze két félen múlik, hiszen a képviselőknek is nyíltnak kell lennie, hogy minél többet megtudhassunk róluk – illetve rólunk.

Nézzenek körül, nyitott szemmel, mert jól kell kiválasztani azt a nyolcat, aki ott fog ülni októbertől a testületben.

Nem is beszélve a polgármesterről.

Comments 18 hozzászólás »

Szeptember hatodikán egy kis ünnepség keretében megnyílt a hegyi óvoda átalakított új terme. Nem mondom, hogy átadták, hiszen nem vette át senki. Nem mondom, hogy felavatták, hiszen nem avatta fel senki (hacsak nem a gyerekek, akik használatba vették). Választások előtt „óvatos” ünnepséget szerveztek az óvónők, ahogy ilyenkor „illik”. A lényeg, hogy gyönyörű, hatalmas termet kaptak a gyerekek, az evangélikusok továbbra is használhatják havi egy-két alkalommal a termet. Mindenki örülhet, gazdagabb lett a falu, jobb körülmények várják az óvodásokat.

Köszönet elsősorban a főszervezőt, az erkölcsi és anyagi támogatót illeti, Dr Palla Rolandot. Ott voltak persze a segítők, az óvodás gyerekek szülei, akik saját idejükkel, tudásukkal, erejükkel segítettek. Az egyház szeretettel fogadta az igényt és a szervezést; mint az ingatlan tulajdonosa örömmel látja, hogy élet költözik a ritkán használt falak közé. Jó volt látni, hogy épülünk, szépülünk.

Mindössze egy kérdésem maradt.

Miért vártunk ezzel eddig?

2006 júliusában négy család nyolc gyerekének néhány nap alatt kellett eldöntenie, hogy helyszűke miatt a hegyi óvoda helyett (ahová eddig jártak) a Liszt Ferenc utcai óvodába fognak járni szeptemberben. Előtte is, azóta is nagy volt a zsúfoltság a Mélykút utcában.

Mindenkit próbáltam kérdezni, hátha valaki elmondja, miért vártunk eddig. Az egyházhoz megkeresés az elmúlt 5 évben nem érkezett, pedig ők régen is, most is szívesen fogadták az átalakítást. Törvényi változásról senki nem tudott (olyanról, mi eddig akadályozta volna az átalakítást, bővítést). Anyagi akadálya sem lehetett, hiszen ennyi pénz mindig volt, mindig lett volna a falu kasszájába. Akkor mire vártunk eddig?

Ha ez tényleg azon múlt, hogy nem volt egy ember, aki megszervezze, aki végigvigye az ötletet, ha az emberi akarat hiányzott.  akkor nagyon szomorú vagyok. Van ugyanis valaki itt a faluban, akinek ez lenne a dolga. Akit ezért fizetünk. A falu vezetője. A polgármester.

Önök hogy látják?

Milyen polgármester kell nekünk?

Ilyen polgármester kell nekünk?

Comments 8 hozzászólás »

Huszonegy képviselőjelölt indul a választásokon, nyolc képviselői helyre. Felsőoktatásban ezt úgy fogalmaznák, hogy „soha ilyen nagyarányú túljelentkezés nem volt még”.

Ezúton is szeretnénk felhívni minden jelölt figyelmét, hogy a Baráti Blog mindenki előtt nyitott. Én személy szerint nagyon szeretnék minél több bemutatkozó anyagot, blogbejegyzést olvasni a képviselőjelöltektől. Van jónéhány olyan név, akik nem annyira ismertek a faluban. Elsősorban őket várom, várjuk ide, de legjobb lenne, ha mindenki írna.

Szóval a Baráti Blog nyitott, ingyenes, és mindenkit várunk. Lesz hivatalos kiadvány is, ott korlátozott terjedelmű megjelenésre lesz lehetőség. Itt nincs terjedelmi és műfaji korlát.

Blogra fel, jelölttársaim!

Comments 1 hozzászólás »

Még néhány nap, és végleges lesz a jelöltek névsora. Ami látható, hogy legalább két polgármester-jelölt és legalább 14-16 képviselőjelölt lesz. Közülük fog a falu választani. Két olyan szempontot szeretnék megvilágítani, ami talán nem mindenkinek egyértelmű.

Egyrészt szeretjük magunkat falunak aposztrofálni, hiszen jogilag falu Győrújbarát. Sok más tekintetben azonban inkább kisváros, mint falu. A ténylegesen itt lakók létszáma (különösen nyáron) közel áll a hétezerhez. Kérem, hogy ehhez, a „kisvárosi” működéshez válasszunk polgármester és képviselőket. Nem mellesleg: a hivatalunk is egy faluhoz van méretezve, miközben kisvárosnyi munkájuk van. Ezért (is) lehet néha elmaradásuk….

Másrészt eddig volt tizenhárom képviselő, most lesz nyolc. A rájuk háruló munka és felelősség nem lesz kevesebb, sőt…. Olyan képviselőket kell(ene) választani, akik tisztességesek, képzettek, akik képesek hosszú távra gondolkodni, akik mindig a falu érdekeit nézik (akár az egyéni érdekeikkel szemben is). Olyanok kellenek, aki meg tudják fogalmazni véleményüket, aki ennek hangot is tudnak és akarnak adni. Akik utánajárnak a problémáknak, véleményt formálnak, de nem sértődnek meg, ha nem az ő véleményük van többségben. Azt gondolom, hogy szükség lesz néhány nehéz döntésre, és ehhez elkötelezett, önálló képviselőkre, nem pedig mások által mozgatott, a pillanatnyi népszerűségre játszó emberekre van szükség.

Comments 145 hozzászólás »

Tegnap leadtuk ajánlószelvényeinket, mint a hatan (az újságban megjelent öt jelölthöz csatlakozott Dr. Csizmadia Andrea is). Ez azt jelenti, hogy több mint háromszáz ajánlószelvényt gyűjtöttünk össze. Volt néhány olyan dolog, amit többen is tapasztaltunk, és elgondolkodásra késztet.

Ami jó hír, hogy ismerősöktől, barátoktól minden gond nélkül tudtuk összeszedni a szükséges mennyiségű ajánlást. Gyakorlatilag nem volt arra szükség, hogy idegenekhez, véletlenszerűen becsöngetve gyűjtsünk szelvényt. Ennek mindenképpen örülnünk kell. Ezúton is köszönöm, köszönjük mindazok támogatását, akik segítettek nekünk.

Annál kevésbé okoz örömet, hogy sok helyen azért nem adtak ajánlószelvényt, mert „nem itt laknak”, nem ide vannak bejelentve. Sok-sok éve itt lakó ismerősök szabadkoztak, hogy ők, házastársuk, felnőtt gyerekük ugyan itt alszik, innen jár dolgozni, de „papíron” Győrben lakik. Erről sokszor volt már szó, de talán nem elégszer. Nyilván mindenkinek megvan a jól csengő indoka, de összességében sok száz ember után járó támogatástól esünk el, miközben ide jár gyermekük óvodába-iskolába, ezt az utat koptatják, nekik is utat mutat a közvilágítás. Sok-sok milliót vesztünk így el évente. Olyan is van persze, ahol „papíron” itt lakik, de a mindennapi életében nem nagyon jár itt, de ez sokkal ritkább. Összességében bosszantó volt ezzel szembesülni.

Ami viszont nem csak helyi sajátosság, hanem országos, sőt talán világtendencia, az a politikától, a politikusoktól, pártoktól való elfordulás, közöny. Világtendencia, mert például Izland fővárosában egy viccből alakult párt (a Legjobb Párt) nyerte a helyhatósági választást és ő állított polgármestert. Budapesten egy szintén viccből alakult párt, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártja (MKKP) örvend elképesztő népszerűségnek. Falunkban pedig elenyészően kevesen követik a helyi eseményeket, a választást, a jelölteket, a programokat. Szinte lehetetlen mozgósítani embereket bármilyen, helyi választással összefüggő ügyben. Teljesen apolitikusak az emberek, különösen a négy évvel ezelőtti állapothoz képest. Úgy érzem, lehetetlen lenne azt az aktivitást kérni, ami 2006-ban körülvette az Egyesületet. Őszintén remélem, hogy október 3-án ennél nagyobb lesz a választói aktivitás. Ez persze rajtunk, jelölteken is múlik.

Comments Nincs hozzászólás »