Archívum: October, 2010

Választás után…

Eső után köpönyeg?

A Falubarát Egyesület igaz története

Nem tudtam kiválasztani, melyik legyen a bejegyzésem címe, ezért mindhármat használom. Válasszanak Önök egy szimpatikus címet maguknak.

Írásom célja, hogy jobban bemutassam a győrújbarátiaknak a Falubarát Egyesület létrejöttének körülményeit, annak tevékenységét, azzal a céllal, hogy eloszlassam azt a tévhitet, képet, melyet páran a blogon sugallnak, miszerint:

Egyesület=mumus

Egyesület=veszekedés

Egyesület=kompromisszum-képtelenség

Aztán meg, hátha jól jön majd ez az írás az utánunk következőknek, hogy tisztán lássák falujuk történelmét (juj, de furcsa ezt most leírni, olyan nagyzolós)

Úgy kezdődik a történet, hogy van ez a gyönyörű falu, melyet hosszú évszázadok munkája tett olyanná, amilyen lett (köszönet Németh Endre munkásságának, hogy minderről tudhatunk), és amelyet felfedezett magának jó sok ember, aki nem itt született, de megtetszett nekik a hangulat, az emberek, az érzés (életérzés?), hogy erdő mellett lakhat, vagy letekinthet Győrre, Pannonhalmára.

Ezek az emberek tehát letelepedtek a már itt élők mellé, akiknek a dédapjuk, ükapjuk is itt lakott és szépen elkezdtek együtt élni. Ma is így teszik, jóban vannak az újak a már itt lakókkal. Ezt bizton állíthatom a saját példáimra alapozva.

Éldegéltek tehát a népek, ahogy tudtak, építgettek, szépítgettek, legalábbis a nagyja. Néhányan persze nem így tettek, hanem szemeteltek, meg beleborították a sittet a gyönyörű erdők aljára, meg az árkokba, ezek közül néhányan a falu irányítói voltak. Ők elnézték szépen, sőt támogatták, talán még hasznot is húztak belőle, hogy a Csordahajtó mellé odakerült úgy százezer köbméter mocsok, törmelék, autógumi, veszélyes hulladék. Ez nem tetszett pár embernek, próbált is tenni ellene.

Az sem tetszett pár embernek, hogy amikor elment az egyik testületi ülésre, és érdeklődni próbált azzal kapcsolatban, hogy hogyan is fog történni az ő gyermekük nevelése (hiszen gyermeküknek a győrújbaráti életérzést szerették volna megtanítani és ezért az itteni óvódákba, iskolába íratták őket), egyszerűen keresztülnéztek rajtuk, három órát váratták őket, miközben arról folyt a nemes polémia, hogy Pitypang legyen-e az ovi neve, vagy esetleg valami más, majd elküldték őket azzal, hogy most aztán zárt ülés lesz. Pedig volt vagy 900 aláírásuk olyanoktól, akik szerették volna, ha meghallgatják őket.

Aztán még történt sok minden más is, a szokásos vita, hogy legyen-e ez, vagy az az út „pormentesítve”, meg az emberek bementek a hivatalba építési engedélyért, aztán nem kapták meg időben, hacsak nem voltak elég kedvesek a hivatalnokhoz.

Mindezek oda vezettek, hogy néhányan leültek egy szép teraszon, beszélgettek, hogy mit lehetne tenni, majd arra jutottak, hogy indítani kellene néhány jelöltet a közelgő 2006-os önkormányzati választáson. Ez az ötlet sokaknak megtetszett, a kezdeményezés mellé álltak. Voltak köztük idősebbek és fiatalok, fiúk és lányok, jobb- és baloldali beállítottságúak. Egy közös cél lebegett a szemük előtt:

Szerették volna, hogy a választópolgárok választott képviselőiken keresztül beleszólhassanak falujuk életébe, szerették volna, hogy a hivatalban elintézhessék ügyes-bajos dolgaikat, úgy, hogy közben valódi szolgáltatást kapjanak és nem utolsó sorban szerették volna, hogy a lehetőségekhez mérten falujuk olyan maradjon, ahogyan azt ők is kapták elődeiktől.

Aztán a társaság néhány tagja azt találta ki, hogy jó lenne szervezett formát adni ennek a mozgalomnak. Hát így jött létre a Falubarát Győrújbarát Egyesület. Alapszabályában az olvasható, hogy az egyesület politikától független és „célja Győrújbarát község gazdasági és kulturális fejlődésének előmozdítása, a településen élők közösségi összetartozásának erősítése és hangsúlyosan Győrújbarát község sorsát érintő kérdéseknek széles nyilvánosság biztosítása.”

Majd eljött a választás napja és csodák csodájára az egyesület 9 tagja bejutott a képviselő-testületbe, az egyesület által állított polgármester jelölt pedig 41 szavazat hátránnyal nem lett győztes, úgy, hogy volt még 2 jelölt, akik kaptak szép számmal szavazatokat.

Meg is indult aztán a munka, miközben az alakuló testületi ülésen néhányan „arcátlannak” nevezték a testületbe bekerült fiatalokat.

És most jön a kérdés (mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás?): ki nem tudott együttműködni? Az én olvasatomban az első naptól kezdve a polgármester minden eszközzel akadályozta a normális munkát. A bejutott képviselők nem akartak mást megvalósítani, mint amire felhatalmazást kaptak. Nyilvánosságot akartak, jól működő hivatalt akartak, átláthatóságot akartak. Minden javaslatuk erre irányult. Lett honlap, lett új szervezeti és működési szabályzat, a testületi és bizottsági ülések nyilvánosak lettek, lett tévéközvetítés. Lett jól működő hivatal. Minden meghozott döntést a „nagy cél” érdekében hoztak meg a képviselők. Hosszas belső vita után, fegyelmit is ezért adtak a polgármesternek. A polgármester nem úgy hajtotta végre a testület néhány határozatát, ahogyan azt megszavazták. Ezek tények. Senki sem akart a polgármester becsületébe gázolni, egyszerűen azzal az egy lehetőséggel élt, hogy figyelmeztesse a testület egyik tagját és a döntések végrehajtásáért felelős személyt a megfelelő munkavégzésre, amelyre törvényi lehetősége volt.

Eközben a dolgok mentek előre. Lett pénz fejlesztésekre, lett sok szép új „pormentesített” út, lett ÁMK, melynek épületeit felújították, meg nem sorolom, olvasható minden a polgármester és az egyesület 2010-es kampánykiadványaiban. Egy különbséggel. A polgármester szerint mindent ő hozott össze egyedül. Senki más nem tett érte.

Egyszer, egy avatás előtt két képviselő megkérte a polgármestert, legyen már olyan jó és említse már meg a közös munkát, mely eredményezte azt, hogy avatás lehessen. Hangsúlyozom, azt kértük (merthogy az egyik képviselő én voltam), hogy hangsúlyozza a KÖZÖS munkát a falu nyilvánossága előtt. Nem tette meg. Ahogyan a kezdetektől fogva akadályozta a közös munka kialakulásának lehetőségét, úgy minden fórumot felhasznált, hogy az arcátlanokat kioktassa. Ez az igazság. Majdnem 4 év KÖZÖS munkája után állítom ezt.

Eközben az egyesület végezte közösségformáló munkáját, szervezett kirándulásokat, kézműves összejöveteleket, bálokat, Gurulófesztivált, sok-sok mindent, hogy együtt lehessen a falu apraja, nagyja. A lehetőség mindenki számára adott volt, és a jövőben is az lesz, hogy részt vegyen a rendezvényeken, melynek célja Győrújbarát kulturális fejlődésének elősegítése.

Ez a Falubarát Egyesület.

Az egyesület volt és jelenlegi képviselőinek szélmalom harca azért, hogy a volt és jelenlegi polgármester (akinek legitim módon történő megválasztásához ezúton gratulálok), ezt megértse, nem veszekedés. Ő és még jónéhányan ezt nem akarják megérteni. Ők azt sugallják, hogy egy közösség, vagy akár néhány tagja direkt viszályt szít. Nem értem miért. Egy hibám biztos van. Naiv vagyok. Hiszek az emberségben. Pedig a szemem előtt zajlottak olyan dolgok, amitől felfordul a gyomrom.

Nagyon fontos, hogy a többség ezt ne így gondolja. A Falubarát Egyesület továbbra is meg fog tenni mindent azért, hogy az alapszabályában rögzített célok megvalósuljanak. Az egyesület tiszteli elődeit, minden régi és betelepült győrújbaráti polgárt. Tovább fogunk dolgozni, hogy ezt bebizonyítsuk. Természetesen a testület munkáját is szívesen segítjük, segítem.

Gratulálok még egyszer a megválasztott polgármesternek és a képviselőknek. Kérem őket, hogy munkájukat szolgálatnak fogják fel a közösség érdekében. Mi, civilek figyelni fogjuk ezt.

Bruszt László

Comments 8 hozzászólás »

Tisztelt győrújbaráti polgárok !

Köszönjük a felénk áradó bizalmat , amelyet a vasárnapi helyhatósági választásokon irántunk szavazataikkal megmutattak . Köszönjük mindenkinek , hogy eljöttek és éltek a demokrácia alappillérének számító szavazati jogukkal . A választások végeredménye megszületett , annak tudomásul vétele és elismerése szintén a demokratikus berendezkedés alapköve .

Ezúton is gratulálunk a község megválsztott polgármesterének és a képviselőknek ! Az együttműködés lehetősége adott , használjuk ki az előrejutás érdekében ! Mi partnerek leszünk , így kívánja a tisztesség és a választókbelénk helyezett bizalma !

Tisztelettel :

dr. Medgyasszay Csaba

települési képviselő

Falubarát Egyesület tagja

Comments 174 hozzászólás »