Archívum: February, 2011

Van egy feladat, amit jelenleg az önkormányzat lát el. Mondhatni önként vállalt feladat, nem lenne kötelező, de hát hová is lenne ez a világ, ha mindenki csak azt végezné el, ami kötelező….

Szóval van ez az önként vállalt feladat, amelynek az ellátása jelenleg közel egymillió forintjába kerül az önkormányzatnak éves szinten (a költség ennyivel magasabb az erre a célra kapott állami pénznél). Ez csak a pénzben kimutatható költség, az egyéb (pénzben nem vagy nehezen kimutatható) kiadásokról ne is beszéljünk. Ez eddig rendben is van, a helyi lakosságot szolgálja, csináljuk, mert igény van rá.

Jött azonban valaki, aki azt mondja, hogy ezt a munkát jobban, szervezettebben ellátná. Egy fillért sem kér érte, neki elég az az állami támogatás, amit most is kap az önkormányzat. Minőségromlás nélkül (sőt….), szélesebb körben, szervezetten lenne megoldva. Ilyen irányú tapasztalatokkal rendelkezik, leellenőrizhető. És a lényeg: a falu spórol kb. egymillió forintot évente. Azaz spórolna.

Valamiért mi mégsem támogatjuk ezt a megoldást. Szóban persze melléállunk. De tettekkel, „fű alatti” pletykával, egy kis félrevezetéssel, megtévesztéssel, vagy egyszerűen csak érdektelenséggel hátráltatjuk azt, aki helyettünk dolgozna. Aki megszabadítana minket egy költségtől, egy feladattól.

Hogy miért tesszük ezt? Illetve pontosítsunk. Miért teszi ezt polgármesterünk?

Nem tudom. Ami bennem ötletként felmerült, azokat inkább nem írom le.

Először el sem akartam hinni, hogy ez megtörténhet. Sajnos viszont egyre több apró jel erre mutat. Nyilván nyíltan ezt sosem fogja így elvállalni. A háttér azonban mást mutat, mint a kamerák. Ezúttal is.

Comments 8 hozzászólás »

Polémia kezdődött,hogy van-e, lehet-e a polgármesternek e-mail címe vagy sem. Az egyik oldal szerint nincs is számítógépe, hogyan is lehetne saját e-mail címe. A másik oldal szerint a testület tiltotta meg, hogy saját e-mail címe legyen. A köztes megoldás, miszerint a titkárságának van e-mailc íme, akik “szűrik” a bejövő leveleket, szintén megjelent. Hogy kinek van igaza? Talán mindenkinek. Vagy majdnem mindenkinek.

Én most egy másfajta kommunikációs technológiát szeretnék felhasználni.

Twitteren, élőben közvetíteni a testületi ülést. A technikai feltétel (Wifi-net) miatt kicsit aggódok, de a puding próbája az evés (lesz).

Akit érdekel, a következő testületi ülést már követheti. Kivéve ha a testület ezt megtiltja nekem. Majd most kiderül.

Zólyomi Péter

Comments 10 hozzászólás »

A bejegyzés címét Milan Kundera évekig tiltólistán szereplő könyve ihlette, ám a könyv tartalmával már semmilyen összefüggés nem lesz.

 

 

Két hónap után tegnap este testületi ülés volt. Gyors volt és hatékony, a hangulat visszafogott, kevés hozzászólás a képviselőktől és sok baki a polgármester asszonytól. Egyszóval semmi különös nem történt.

 

Számomra viszont egy fontos dolog kikristályosodott. Most sokkal könnyebb képviselőnek lennem, mint az előző testületben. Ott a véleményemnek, döntésemnek (mikor mit támogatok és mit nem) súlya és következménye volt. Hiszen a szavazatom általában a többséget erősítette, így én is számon kérhető voltam (vagy lettem volna) egy-egy elhibázott döntésnél.

Most, kisebbségben (majdnem azt írtam: ellenzékben, de ez nem lenne helytálló, hiszen sok független képviselő ül a testületben) sokkal egyszerűbb a dolog. Ha valamivel nem értek egyet (márpedig tegnap sok ilyen kérdés volt), akkor sose derül ki: mi lett volna, ha…

Mi lett volna, ha az én véleményem lenne többségben?

Így viszont könnyű állást foglalni, véleményt mondani. Tét és következmény nélkül.

Mielőtt valaki félreértene: nincs bennem sértettség, panasz vagy rossz érzés. Sokkal kevesebb a közéleti munka, kevesebb szabadidőt kell elvennem a családomtól.

A polgármester immár szabad kezet kapott. Azt tesz, amit akar, amit jónak lát. Ismét az övé a falu. Négy év felpörgetett tempója után jöhet a megérdemelt pihenés, az édes tespedés. Nem kell magyarázkodnia, nem kell lázas munka látszatát keltenie.

Lám-lám, mindenki örül. A polgármester asszony visszatérhet a napi rutinjához. A képviselők néha-néha összegyűlnek és kipipálják a kötelező feladatokat. Nekem is egyszerűbb így az életem. Miért is nem így csináltuk négy évig?

 

Ajánlom megnézni pénteken a felvételt. Nem hosszú, kb. másfél óra.

 

ps: az előző megjegyzésem ide is érvényes :)

 

 

 

 

 

Comments Nincs hozzászólás »

az ígért abszurd, táblából

Comments 36 hozzászólás »

ps: Előre szólok, hogy HE és antihe hozzászólásait olvasatlanul törlöm. Ha mégis hozzá akarnak szólni, írjanak egy másik bejegyzést. Megértésüket előre is köszönöm.”

olvasható egy másik blogban.

Nem átugrik a bejegyzéseken, letilt.

Ki lesz a következő, aki hasonlóan jár?

Comments 368 hozzászólás »

Meg kell követnem a polgármestert.

 

Múlt héten a pénzügyi bizottság ülésén némi szóváltásba keveredtünk. Inkább csak vitának mondanám, mindenesetre máshogy láttunk egy szituációt. Egészen pontosan a hegyi óvoda felújítását és az azzal összefüggő bérleti díj-emelés ügyét.

Azóta rájöttem, én láttam rossz szemszögből. Hiszen polgármesterünk mindössze a feladatát végezte. A község érdekeit képviselve a költségek csökkentésén fáradozott. Ez pedig dicsérendő.

A vitánk abból fakadt, hogy a polgármester a tavaly nyáron elvégzett felújítás értékét, közel 6 millió forintot az evangélikus egyház –mint az ingatlan tulajdonosa- részére fizetendő bérleti díjból kompenzálni akarta. Ennek a hat millió forintnak a kompenzálása annyit jelentene, hogy kb. öt évig az önkormányzat egyetlen fillér bérleti díjat nem fizet a hegyi óvoda épületéért az egyháznak.

Én mindössze annyit hoztam fel ellenérvként, hogy a felújítást nem az önkormányzat, hanem a szülők, magánszemélyek és alapítványok finanszírozták, az ő kétkezi munkájuk van benne, nem az önkormányzat pénze, így talán nem elfogadható, ha az önkormányzat ezt le akarja vonni a bérleti díjból. De ma már látom, ez hibás felvetés. Hiszen így spórolhatunk (spórolhatnánk) a költségvetésünknek évi 1,1 millió forintot.

 

Persze lesznek, akik máshogy látják. Lesznek, akik úgy gondolják, hogy az önkormányzat a szülők, a támogatók pénzét saját célra szeretné „kisajátítani”. Akik élesebben fogalmaznak, talán azt mondják majd, hogy az önkormányzat el akarja venni az evangélikus egyháztól az építésre kapott támogatásuk értékét. Talán olyan is lesz, aki azt fogja hangoztatni, hogy az vonja le a beruházás költségét a bérleti díjból, aki azt finanszírozta. Márpedig ez nem az önkormányzat volt. (megjegyzem: a pénzügyi bizottság ülésén és is ezt a nézetet képviseltem) Csupa kekeckedő alak! Hiszen a felújítás elkészült, az önkormányzat bérleti díjat spórol, mindenki jól jár. Kivéve az egyházat. Meg a saját tisztességünket, becsületességünket.

 

Csak az a fránya tükör, az ne lenne. Amibe minden reggel bele kell nézni.

Nekem is és a polgármesternek is.

Én nyugodt lelkiismerettel nézek a tükörbe.

 

 

 

ps: Előre szólok, hogy HE és antihe hozzászólásait olvasatlanul törlöm. Ha mégis hozzá akarnak szólni, írjanak egy másik bejegyzést. Megértésüket előre is köszönöm.

Comments 2 hozzászólás »