Archívum: March, 2011

Tegnap csatát nyertünk. Sajnos a háború végkimenetele ettől függetlenül egyértelmű. Most már a tárgyalóasztal mellett kell megegyezésre jutniuk a feleknek. Jog harcolt joggal, a józan ész messze menekült, és onnan figyel, kínok között fetrengve. Egy közösség látja kárát néhány ember ámokfutásának.

Amit igazán sajnálok, hogy nem kellett mind a kilenc képviselőnek színt vallania ebben a szégyenteljes, gyáva tragikomédiában. Nem tudja meg a közönség, az egész falu, hogy ki az a három képviselő, aki egyértelműen a jegyző, Dr Tarjányi Tamás mellé állt. Ki az az öt képviselő, aki egyértelműen a leváltást támogatta. És arról az egyről sem derült ki, hogy merre is szavazna, ha….

Nem hallhattunk indokokat, nyilvános számonkérést. Pedig érdekelne. Nagyon érdekelne, kinek mi a baja a jegyzővel. Több képviselőtársamnál is próbáltam tájékozódni. Amit hallottam, abban leírható konkrét dolog nincs. Csúsztatás, igaztalan vádak, egyszerű rágalom, „Azt hallottam,… Állítólag.. Mások szerint..” kezdetű mondat annál több.

Ma sem értem, miért kellett kinyírni ezt az embert. Van valaki – egy konkrét személy- akinek az útjában áll. Aki szeretné eltávolítani. Aki az elmúlt fél évben mindent megtett, hogy  a háttérből besározza a jegyzőt. Aztán van, aki melléállt ebben, van aki egyszerűen csak elhitte a pletykákat. A végeredményt pedig látjuk. Vagy előbb-utóbb látni fogjuk.

Az elmúlt két napban olyan emberek hívtak fel, akikkel hónapok óta nem beszéltem. Mindenki a támogatásáról biztosított, és senki nem érti, mi történt, mi történik. Az interneten olyan rossz híre lett a testületnek és a polgármesternek, amit mindenki szeretett volna elkerülni. Most már nem lehet. Megpróbálták mutyiban, váratlanul eltávolítani a jegyzőt, de még ehhez sem értenek. De már nincs visszaút, attól félek. Hamarosan új jegyzőnk lesz.

De nem lesz könnyű jobb jegyzőt találni. Persze attól függ, mi a mérce. Ha a szakszerűség, a tisztesség, a szakmaiság és a törvényesség a szempont, akkor magasan van a léc. Ha más a fontos, akkor minden elképzelhető.

Több képviselőtársamban kellett most csalódnom. Nem hittem, hogy embereket meg lehet venni, közpénzért. Mert amíg ennek ellenkezőjéről nem győznek meg, addig ezt kell gondoljam. Hogy is írta egy hozzászóló: „Demokráciából, erkölcsből ez a testület nagyon hamar megbukott.”.

Itt tartunk ma. Hogy mit hoz a holnap, azt sejtjük. Hogy mit hoz a nyár, az még kérdés.

Comments 54 hozzászólás »

Tisztelt Döntéshozók!

A címben feltett kérdésre valószínűleg 100-ból 100 ember azt válaszolná, hogy természetesen igen, ez már évezredek óta önmagát megválaszoló kérdés. Úgy tűnik azonban, hogy erre a kérdésre szeretett településünk képviselőinek többsége mégis nemmel felelt. Olyan elfogadhatatlan üzenet ez az itt élőknek, ami felett nem tudok elmenni már szó nélkül, pedig jobb dolgom is volna. Miről is van szó?

Született egy képviselő testületi döntés, ami a diáksport egyesület támogatását lényegesen lecsökkenti, kevesebb mint a felére. Ha semmit nem tudunk a döntés hátteréről, ez önmagában akkor is elfogadhatatlan, hiszen itt, mint a nevében is benne van, a diáksportról van szó. Tették ezt azonban úgy, hogy pusztán fiskális vagy nem is tudom milyen szempont szerint, teljességgel figyelmen kívül hagyva az legfőbb érdekelteket, a gyerekeket. Mert kikről van szó tisztelt baráti polgárok? Az itt élő és lakó SAJÁT GYEREKEINKRŐL. Akik ide járnak iskolába és óvodába (mert ugye aki nem ide jár az nem ebbe a diáksportkörbe jár). Ezektől a gyerekektől vettél el pénzt, amit olyan teljesen “lényegtelen” dolgokra költöttek, mint csapat mérkőzések bíróinak fizetése, sportszerek vásárlása és felújítása, mérkőzésekre való utaztatás és a többi “rettenetesen költséges”, persze elkerülhetetlen kiadások. Hogy is van ez? Az első kérdés mindenkiben az lehet, hogy vajon miért csökkentették le a támogatást? Nincs elég pénz? Ezt lehet mondani, de kifejezhető-e pénzben gyermekeink egészsége, sportolási vágya? Talán jobb lenne, ha ehelyett cigarettázva és szeszes italokat fogyasztva (hogy mást már ne is említsek) bandákba verődve randalíroznának településünkön? Nem kellene annak örülni, hogy inkább sportolnak?

Nos, hogy a címben feltett kérdéshez mi köze a mondandómnak? Kérem tisztelettel, kisebbik lányom kézilabdázik. Itt az iskolai csapatban, az U12-esek között, de már az eggyel nagyobbak edzéseit is látogatja, sőt abban a csapatban is szerepet kapott. Miért is érdekes ez? Nos, mint remélem jó apa, büszkén látogatom a mérkőzéseket, és ámulok és bámulok, miket művel szeretett lányom, hogy vágja be a gólokat amiket hangos üvöltözéssel és tapssal jutalmazok :) Akkor is így teszek, ha nem ő dobja a gólt, hanem valamelyik csapattársa. Kiknek szurkolnék, ha nem nekik ugyebár? Tehát én láttam a mérkőzéseket, nem is egyet, többet, és nem csak itt a sportcsarnokban, hanem más helyszíneken is. Láttam a lányokat, ahogy küzdenek, ahogy sírnak, ha sérülés miatt nem tudnak felmenni a pályára, az örömöt amikor nyakukba akasztják az érmet, láttam a szemükben az akarást, ha az ellenfél már tíz gólra vezet, és csak egy perc van hátra, akkor is mennek előre még egy utolsó gólért.

Tisztelt Döntéshozók!

Ki látta Önök közül akár egyik mérkőzést is? Megmondom, SENKI. Mert én ott voltam és nem találkoztam önök közül egyikükkel sem soha. Önök ÍGY döntöttek a támogatásmegvonásról. Állítólag azért, mert egyik képviselőtársuknak a lányok által elért eredmények nem elegendő eredmények. Megyei aranyérem és ezüstérem, Pannonhalma kupa ezüstérem - csak hogy azokat az ideieket mondjam, amiknek az érmei ott lógnak a lányom szobájában - ezek szerint nem eredmény. Hát kérem, tessék ezt a lányom szemébe mondani! Amikért ő kitette a lelkét a pályán, amikor huszadszor is lerántják a nyakánál fogva, hogy aztán bedobja a hetest. Amiért az utolsó percben már alig kap levegőt, annyira kifutotta magát. Amikor a torna legjobb játékosának választják. És ha ezek után a szemébe meri mondani, hogy ez nem eredmény, ezért nem jut arra sem pénz, hogy a buszköltséget kifizessék, akkor lelke rajta. Ebben az esetben azonnal elviszem innen a gyermekemet másik iskolába, mert ez az üzenet az az üzenet, hogy a címbeli kérdésre nemmel válaszol. Szerintem egy kitűnő tanulót és kiváló sportembert bármelyik iskola szívesen lát. A mi önkormányzatunknak ezek szerint nem kell.

Na most már tetszik érteni mindenkinek a címbeli kérdést?

Csakhogy teljes legyen a kép: a lány kézilabdás “nagyok” már edzeni sem edzhetnek annyit, mint eddig a sportcsarnokban. Nem jut rá időpont. Értik ugye? Az iskola - vagyis ÁMK - SAJÁT sportcsarnokában. Nemrég egy győri tornán azt láttam egy kisbuszon felírva, hogy Markotabödöge. Értik tisztelt képviselők? A markotabödögei önkormányzat SAJÁT kisbusszal szállítja a kézilabdás lányait a mérkőzésekre! Ezt a nevet még nem láttam egyetlen torna helyezettjei között sem amióta meccsekre járok. A két település pedig nem egy súlycsoportban van. Szerintem. Amikor a másik csapatok tagjai megtudták, hogy a barátiak menetrendszerinti busszal jöttek, hogyne mondjam - kínos, de hát ez van - körberöhögték őket.

Kell-e még bármit is mondanom?

Remélem, aki elolvassa ezt a cikket, elgondolkodik egy keveset. Ja és nem vagyok kíváncsi HE-k és antihe-k megmagyarázására, linkek idecitálására, semmiféle mellébeszélésre, mert nem rólam van szó, nem valamiféle politikai indíttatású odamondogatásról. GYEREKEKRŐL VAN SZÓ! A MI, baráti gyerekeinkről! Na és már bocsánat, de egy 11 éves gyerek sem hülye, amikor megkérdezi, hogy miért nem edzhet annyit amennyit eddig, miért kell pénz fizetni a buszra amire eddig nem kellett, hogy miért nem érdekel senkit sem az önkormányzatból az ő küzdésük, akkor azt valahogy meg kellene magyaráznom… hát nem tudom megmagyarázni.

Folytathatnám a gondolataimat arról, hogy ez a szemlélet, ez a stílus, ez a hozzállás hova vezet, de nem teszem, mert sajnos gyorsan megmutatkozik majd.

Comments 19 hozzászólás »

A ma esti történések hivatalos ismertetése.

Ma este rendkívüli testületi ülést tartottunk, két pályázat önrészének ügyében. A napirend elfogadása előtt Dr. Bálló Ferenc képviselő javasolta, hogy „egyebek” napirendi pontként zárt ülés tartsunk, személyi kérdésben. Ekkor még a személyi kérdésről semmilyen információnk nem volt (bár nyilvánvalóan legalább a javaslattevőnek tudnia kellett, mi is lesz a zárt ülés témája). A napirendet elfogadtuk.

A zárt ülésen az ülés levezetője, a polgármester az alábbi napirendet javasolta (nem jegyzeteltem, így nem szó szerinti az idézet):

Dr. Tarjányi Tamás jegyző köztisztviselői mukaviszonyának és jegyzői megbízatásának visszavonása azonali hatállyal, indoklás nélkül.

A zárt ülés az első perctől kezdve törvénytelen volt, így a kérdésben határozat nem született, nem is születhetett. Ennél többet a zárt ülésről nyilvánosságra hozni nem áll jogomban.

 

A személyes megjegyzésem.

Mit akarnak azok a képviselőtársaim, akik ezt akarják? Mert ne legyenek illúzióink: a többségi támogatottság biztos tudatában tette meg javaslatát a polgármester asszony. Mi bajuk azzal az emberrel, aki becsülettel, tisztességgel próbálta és próbálja a mai napig is rendbehozni az elődje által itt hagyott rendezetlen ügyek tömkelegét? Aki emberfeletti munkát végzett és végez a faluért? Nem mondom, nem tökéletes a munkája. Mint ahogy egyikünké sem. De ő elismerte, ha hibázott, s elnézést kért. (Nem mellesleg: a hivatal “közszereplői” közül ő az egyetlen, aki ezt valaha nyilvánosan elismerte..)

A hivatal munkája, az ülések előkészítettsége össze sem hasonlítható az öt évvel ezelőttivel. Aki ismeri, akinek dolga volt valaha is vele, az tudja, hogy a törvények maximális betartásával, a falu, a közösség érdekeinek figyelembe vételével dolgozik mindenkor. Jelentkezzen, aki bármilyen törvénytelenségről tud az ő munkájával kapcsolatban. Tudni akarom, ki és miért akarja őt eltávolítani!

Pár napon belül nagy valószínűséggel nyilvános ülésen fogjuk ezt a javaslatot tárgyalni. Ezt csak egy esetben lehet elkerülni: ha a képviselők többsége már a kérdés napirendre vételét is elutasítja. A mai történések ismeretében azonban nagyon valószínű, hogy téma lesz ez egy rendkívüli ülésen. Kérek mindenkit, aki a törvényességet, a demokráciát, a tisztességet fontosnak tartja: jöjjön el erre az ülésre. Nézzék végig, ki és hogyan fog nyilatkozni ebben az ügyben. Aztán szűrje le a tanulságot.

 

Zólyomi Péter

 

Comments 69 hozzászólás »