Archívum: May, 2011

Miután a legnépszerűbb blog oly sok bejegyzést tartalmaz, hogy már kényelmetlen a használata,

a másikból meg kizárták egy társunkat, úgy éreztem helyénvaló egy újat nyitni.

Akinek van kedve, folytassa, vagy kezdje el itt amit fontosnak tart.

Próbáljunk ki valamit.

Mindenkit kérek, aki ide hozzászól, hogy ha ír egy bejegyzést, ne írjon még egyet addig, amíg valaki más nem reagál.

Nem népnevelésnek szánom. Bízom benne, hogy ettől jobban megértjük egymást.

Talán, egy kicsit.

:-)

Comments 426 hozzászólás »

Ajánlom mindenkinek, hogy a tegnapi testületi ülést nézze meg a kábeltévén vagy a honlapon. Nem hosszú, kb 85 perc, ezalatt 14 napirendi ponton értünk végig, és elég sok egyéb téma is volt a végén.

Félrevezetéssel, csúsztatásokkal kezdődött, hazugságokkal végződött, a kettő között pedig a totális közöny és a „csakazértis”-dac uralkodott.

Elfogadtuk az új SZMSZ-t. Nagyon új, nagyon más. Még nekünk is tanulni kell, mert néhány részét máig sem értem. De ez nem is baj, hiszen nem kell betartani, nem azért van. Néhány apró módosítás, ami az érdeklődőknek fontos lehet.

Ezentúl 18 év alatti állampolgár csak a polgármester engedélyével ülhet be a nézők közé. Ne kérdezzék, miért, én sem kaptam erre választ. Viszont másoknak sem érdemes eljönni, hiszen a jelenlévő egyáltalán nem szólhatnak hozzá az üléshez. Sem közben, sem a végén. Az állampolgári hozzászólás lehetősége nincs benne az SZMSZ-ben. Ez igazán előremutató változtatás. Ami még érdekes, hogy a polgármester az éves tartalék 10 %-át önállóan, saját hatáskörben, utólagos beszámolással elköltheti. Ez a tartalék jobb éveinkben meghaladta a 100 millió forintot. Lehet számolgatni.

Van széksértés, ha egy képviselő nem megfelelően viselkedik, és most már pénzbüntetéssel is lehet sújtani. Van/lehet polgármesteri szakértő, de hogy ő kicsoda, azt nem tudjuk. Az is kiderült, hogy polgármesterünk az utóbbi négy-öt évben nem volt szabadságon, hiszen a szabadságát a testületnek kell jóváhagynia, ilyen viszont nem volt. Egy évet akár nyolc üléssel is végig tudunk majd csinálni (legalábbis az SZMSZ szerint), bár elektronikusan semmilyen előterjesztést nem fogunk kapni. A papíralapú anyagokat viszont 35-40 embernek kell elküldeni, postán, tértivevénnyel. Hahó, 2011-et írunk!!! Szerintem néhány képviselő el sem olvasta az SZMSZ-t, úgy szavazta meg. Vagy ha elolvasta, megértette, és ezek nem zavarják, akkor nem értem, mi jár a fejükben…

Új a beszerzési szabályzatunk is.

Volt (vagy van???) egy testületi döntés, még 2009-ben, amely szerint nettó egy millió forint felett nyílt pályázatot kell kiírni (honlap, újsághirdetés, stb, lásd hótolás, fűnyírás és egyebek). Ezt a testületi döntést most az ideiglenes/megbízott jegyző által készített beszerzési szabályzat felülírta/kiegészítette. (Ne kérdezzék, hogyan, mert én sem értem….). Ezt az új szabályzatot csak tudomásul vettük, nem elfogadtuk, mivel ez nem testületi hatáskör. Vagy valami ilyesmi. Na mindegy, most már a régit nem kell betartani…

Szóval ezután nincs kötelező nyilvános ajánlatkérés. Értékhatártól függetlenül. Kivéve persze, ha a közbeszerzési törvény alá tartozik a beszerzés, de ez szinte csak a pályázati pénzköltésekre igaz. Elég, ha három, előre kijelölt pályázótól ajánlatot kérünk. Azt, hogy kitől kérünk ajánlatot, azt mi döntjük el. Gyakorlatilag a polgármester és a hozzá hű csatlósok serege. És hogy, hogynem elvtársak minő véletlen, éppen tegnap döntöttünk egy tíz millió forintos útjavítási/építési pályázat kiírásáról. A három cég is megvan, aki pályázik, ebből kettő már dolgozott a faluban (a munka minőségéről megoszlanak a vélemények…), az egyik pedig régi, jó kapcsolatot ápol az önkormányzattal. Ez tényleg csak nekem feltűnő?

És mindezt megszavazta a testület többsége. Kérdés, vélemény nélkül.

És a végső döfés, a testület és a falu népének hülyének nézése az egyéb napirendeknél volt. Polgármesterünk úgy nyilatkozott, hogy a lánya által a jegyző ellen a közigazgatási hivatalnál indított törvényességi felügyeleti eljárásról semmilyen információja nincs, ilyen ügyről ő nem is tud, de majd utánanéz. Van valaki, aki ezt elhiszi???

Megérkeztünk 2005-be. Vagy1995-be? Vagy én vagyok az az egyetlen, aki szembemegy a forgalommal?

Ps: kedves HE, ne próbálkozzon itt hozzászólással.. :)

Comments 85 hozzászólás »