Archívum: September, 2011

Egy ideje motoszkál bennem a gondolat, amit most kifejtenék. Arra kérek mindenkit, hogy tényleg gondolkozzon el, zsigeri reakciók nélkül.

A téma: a falu adóssága. Illetve adósságtalansága. Ami jó. Vagy nem jó. Nem tudom.

Polgármesterünk büszkén hirdeti minden választáson, hogy hitel nélkül vette át a kasszakulcsot és hitel nélkül is adja le (sajnos nem adta le, de ez egy másik blog témája lehetne). Nem tudom, hogy erre büszkének kell-e lenni.

Ha Esztergom vagy Hódmezővásárhely példáját nézem (ez utóbbi az egyik legeladósodottabb magyar város volt tavaly), akkor örülök, hogy nincs hitelünk. Ha Győrt nézem, akkor már nem annyira örülök.

Közgazdász szemmel hitel és hitel között nagy különbség lehet. Mint ahogy eladósodottságban is van a „jó” és a „rossz”. Csak néhány példa.

Ha rövid távú hitelből finanszírozok hosszú távú beruházást, az bukás, az rossz. A hosszú lejáratú hitelből finanszírozom ugyanezt, az már előnyös lehet. Ha felesleges kockázatot vállalok közpénzen, az nem jó (lásd svájci frank alapú kötvények). Ha mindezt forint alapú hitellel teszem, az már előnyös lehet.

Magánszemélyként mi a jobb? Ha hitel nélkül élek egy omladozó házban, aminek nagy a rezsije, sokat kell karbantartani, hideg és kényelmetlen, vagy ha saját erőből és hitelből veszek/építek egy korszerű, nem hivalkodó, de kényelmes házat? Ha egy húsz éves, hetente lerobbanó (és javítandó), nem túl biztonságos, ámde nagy fogyasztású autóval járok, vagy ha hitellel kombinálva veszek egy alig használt, megbízható, stabil autót?

Persze jól hangzik, hogy nincs hitelünk. És könnyebb minden feladatot, teendőt, fejlesztési ötletet elhárítani azzal, hogy „Nincs miből megvalósítani”. Itt, ezen a blogon is sűrűn olvashatunk ilyen kifogás-nyafogást.

A mostani testületből többünknek az a véleménye, hogy némi hitelből csodákat lehetne itt tenni. Egyetlen fontos szempont van. A pénzt előre megfontoltan, határozott céllal, előre egyeztetett költségvetés alapján szabad csak felvenni. Különben felmerülhet a gyanú, hogy nem hatékonyan, nem a köz érdekében lett felhasználva (mellesleg ez minden fejlesztésnél felmerülhet….). Ha a többség egyetért azzal, hogy van olyan cél és olyan megvalósítási költségterv, ami „megér” egy hitelfelvételt, akkor meg lehetne lépni.

Persze csak akkor, ha a polgármester is akarja. De ő eddig arra volt büszke, hogy nincs hitelünk. Ha ez a véleménye nem változik, akkor feleslegesnek látok minden ilyen irányú lépést. Mint ahogy eddig is felesleges lett volna, azt gondolom.

Persze az is lehet, hogy a testület többsége sem támogatja a hitelfelvételt. Ezt nem tudom. Egyelőre még nem derült ki.

Önöknek mi a véleménye erről?

Comments 86 hozzászólás »