Kineveztem magamat oknyomozó riporternek. Egyes vélemények szerint az oknyomozó újságírás akkor kezdődik, amikor a riporter elkezd gondolkodni, mert nem hiszi el a hivatalos álláspontot, és elkezd utánajárni a dolgoknak. Hugo de Burgh brit professzor egy könyvében azt írta, hogy az oknyomozó újságírás a törvényhozás első nyers vázlata, hiszen a szakma egyik legfontosabb feladatát teljesíti be, amikor „felhívja a figyelmet a társadalom szabályozórendszereinek hiányosságaira, s azokra a kiskapukra, amelyeket mindig megtalálnak a rendszereken belül a hatalmasok, a gazdagok és a tilosban járók”. Rivers-Mathews szerint oknyomozó riporternek azt nevezzük, aki „utánamegy az olyan információknak, amelyeket szándékosan eltitkolnak, mert jogilag vagy etikailag elítélhető dolgokra vonatkoznak”.

Ennek szellemében írom, amit írok, elismerem, ha tényekkel, bizonyítékokkal cáfolják, azt, amit megpróbálok megvilágítani. Trollok, üres bekiabálások nem érdekelnek.

A minap egy epés megjegyzés született arra vonatkozóan a blogon, hogy Dr. Palla Roland még mindig nem vásárolta meg az ígért defibrillátort, pedig jól láthatóan arra már összejött a szükséges pénz (szerinte ez 1,5 millióba kerül, szerintünk meg nem). Ennek kapcsán villant be az, hogy egyszer egy beszélgetés során valaki megpendítette, hogy Dr. Palla Rolandnak nincs háziorvosi szakvizsgája. Most ez kezdett motoszkálni bennem, gondoltam utánajárok.

Ismét hosszadalmas, unalmas, de a végén annál izgalmasabb tényfeltárás és tényfelsorolás következik, vigyázat, nem csalok!

Létezik egy Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal, amelynek a Nyilvántartási Főosztálya vezeti az egészségügyi szakképesítést szerzett személyek alapnyilvántartását. Azt a személyt, aki Magyarországon az állam által elismert oktatási intézményben szerzett vagy külföldön szerzett és Magyarországon honosított, vagy elismert egészségügyi szakképesítéssel rendelkezik, az oklevél, illetve bizonyítvány megszerzését követően alapnyilvántartásba kell venni.

Ez a szervezet kérelemre igazolást ad ki arról, hogy az érintett személy szerepel az alapnyilvántartásban. Nos, én kértem ilyet. Gondoltam, mindjárt kérek több emberre, hogy ellenőrizhető legyen a nyilvántartás helyessége. Győrújbarátnak van két háziorvosa. Dr. Csongor Elemér és Dr. Palla Roland. A kíváncsiság kedvéért leellenőriztem még két közszereplőnek minősülő győrújbaráti orvost, dr. Márai Istvánt és a volt képviselőt, dr. Medgyasszay Csabát.

A következő válaszokat kaptam.

Dr. Csongor Elemér
Működési nyilvántartási szám: 38116 (1982.04.19.)
Szakképesítések:
belgyógyászat (megszerzés ideje: 1993.05.12. ) érvényesség: 2011. 03. 04. - 2016. 03. 04.
státusza: ÉRVÉNYES
háziorvostan (megszerzés ideje: 1998.11.10. ) érvényesség: 2011. 03. 04. - 2016. 03. 04.
státusza: ÉRVÉNYES
sebészet (megszerzés ideje: 1985.12.02. ) érvényesség: 2005. 03. 31. - 2010. 03. 31.
státusza: LEJÁRT
Ezek alapján tehát dr. Csongor Elemér belgyógyászként és háziorvosként dolgozhat, sebészként 2010 óta nem, de erre háziorvosként nincs is szüksége.

Dr. Márai István
Működési nyilvántartási szám: 21312 (1967.02.15.)szakképesítés: sebészet (megszerzés ideje: 1970. 10. 19.), érvényesség: 2005.04.01. - 2010.03.31.
státusza: LEJÁRT
Ami nagyjából rendben is van, hiszen a doktor úr már nyugdíjas egy ideje.

Dr. Medgyasszay Csaba
Működési nyilvántartási szám: 52247 (1993. 10. 20.)
Szakképesítés: fog- és szájbetegségek (megszerzés ideje: 1996. 05. 03) érvényesség: 2010.09.15. - 2015.09.15.
státusz: ÉRVÉNYES
Ez is rendben van.

Lássuk Dr. Palla Roland közhiteles, nyilvános adatlapját.

Dr. Palla Roland
Működési nyilvántartási szám: 61081 (2001.10.15.)
szakképesítés: foglalkozás-orvostan (megszerzés ideje: 2008. 12. 11.)
szakképesítés: általános orvos (megszerzés ideje: 2003. 08. 13.) érvényesség: 2003. 08. 13. - 2008. 08. 13.
státusz: LEJÁRT
A közhiteles nyilvántartás tartalmaz még egy bejegyzést, miszerint : „Dr. Palla Roland teljesítette továbbképzési kötelezettségét! A Debreceni Egyetem Családorvosi Tanszék által 2012.02.20 napon kiállított IGAZOLÁS alapján.”

Nincs itt valami hiba?

Arra a kérdésre, hogy ki lehet háziorvos, van egy jogszabály, kikerestem (a tippért köszönet Leónak): 4/2000. EÜM rendelet 11. § (1) háziorvoskén az az általános orvosi oklevéllel rendelkező orvos dolgozhat, aki általános orvostan vagy háziorvostan szakorvosi szakképesítéssel, vagy belgyógyászat szakorvosi szakképesítéssel és 10 év körzeti, illetve háziorvosi gyakorlattal rendelkezik, vagy 1998. december 31. napjáig számított 25 éven keresztül folyamatosan körzeti, illetőleg háziorvosi feladatokat látott el.

Van egy kiskapu, miszerint az az orvos, aki a külön jogszabály szerinti klinikai szakképesítések valamelyikével rendelkezik, az önkormányzat által igazolt területi ellátási érdekből, az önkormányzattal megkötött feladatellátási szerződés megkötését követően háziorvostan szakorvosi szakképesítés nélkül is elláthat területi ellátási kötelezettséggel háziorvosi feladatokat. Ebben az esetben a háziorvosi tevékenység a háziorvostan szakorvosi szakképesítés megszerzéséig, de legfeljebb a háziorvosi tevékenység megkezdésétől számított 5 évig végezhető.

Ezt a jogszabályból másoltam ki, nem én vagyok ilyen okos.

Google professzor adott nekem még egy ötletet. Találtam egy testületi határozatot. 2011. március 8-án a testület mindenféle vita és hozzászólás nélkül megszavazta, hogy Dr. Palla Roland a praxisában alkalmazzon egy másik orvost, Dr. Németh Balázst (28/2011. (III. 8.) Kt. határozat). Hogy ki ez a Dr. Németh Balázs, arról senki még csak nem is érdeklődött. Senkit nem is érdekelt! Hogy lesz egy új orvos a faluban!? Mert valójában nincs is. Hogy látta-e azóta bárki is a faluban ezt a Dr. Németh Balázst, arról ugyanis nem sokat tudunk. De az előbb említett, közhiteles nyilvántartás adatai szerint Dr. Németh Balázs háziorvostan szakképesítése 2011. 02. 11-től 2016. 02. 11-ig érvényes. Tehát pont az említett testületi határozat előtt pár héttel regisztrálták. A Promo-Med Kft. honlapján pedig egy árva szó sincs Dr. Németh Balázsról, sem arról, hogy hol érhető el, sem arról, hogy mikor…

Dr. Németh Balázzsal szemben (akiről semmit nem tudunk, de megállapítható, hogy tényleges alkalmazásban nem áll a Promo-Med Kft.-nél, viszont ő is mentőzik, mint Dr. Palla…), szóval vele szemben Dr. Palla Roland a nyilvántartás szerint csak foglalkozás-orvostan szakképesítéssel rendelkezik, annak érvényességi idejét esetében nem tartalmazza a nyilvántartás, pedig mindenki másnál fel van tüntetve az érvényességi idő is. De ez amúgy sem lenne elég ahhoz, hogy háziorvos lehessen.

„Általános orvos” bejegyzése 2008. 08. 13-án LEJÁRT. Ez az öt éves átmeneti bejegyzés azt a korábban említett öt éves felmentési időt jelezheti, amire a jogszabály alapján lehetőség volt. Általános orvosi jogosultsági bejegyzése tehát 2003. 08. 13-tól 2008. 08. 13-ig volt érvényes, pont addig, ameddig a jogszabály kivételt enged a szakképesítés megszerzése alól. Tovább nem.

Palla Roland teljesítette valamilyen továbbképzési kötelezettségét 2012. február 20-án. Lehet, hogy ez volt szükséges a foglalkozás-orvostan szakképesítéshez, lehet, hogy a családorvosi minősítéshez, ám ezt a hiteles nyilvántartás nem tartalmazza. Egyedül nála nem.

Még, ha így is volt, akkor is adódik a kérdés, hogy mi alapján praktizált 2008. 08. 13. és 2012. 02. 20. között?

Mert egy foglalkozás-orvostan szakképesítésű orvos nem lehet háziorvos. Mi alapján praktizál most?

Ezek a száraz tények. Ezek alapján egy-két megállapítást tettem csak, a következtetések levonását a tisztelt olvasóra bízom.

A tények makacs dolgok. Tényszerű cáfolatot elfogadok, várok, remélek. Trollok hagyjanak.

Mert ezt az információt érdemes volna megcáfolni, nem? Ennyit megérdemel Győrújbarát, ennyit megérdemelnek az emberek, hogy végre egyszer tiszta vizet öntsünk egy zavaros ügyben.

Mert úgy látom, egyre többen úgy látjuk, hogy a zavarosban halászni itt önkormányzati sport.

(A furcsa módon meg nem vásárolt defibrillátorral kapcsolatos rövid tényfeltárás a „Megállt az idő…?” című bejegyzésemhez tett hozzászólásokban olvasható.)

23 hozzászólás “Itt az orvos, hol az orvos? Vagy a defibrillátor?”
 1. Non+Utra véleménye:

  Dr. Németh Balázs a tényői háziorvos.

 2. 'gyüttment véleménye:

  Köszönjük a köz nevében a tényfeltáró riportokat!
  Lesz folytatás?

 3. Horvath Eva véleménye:

  Egy jeligéssel szemben??

  :) :) :)

 4. 'gyüttment véleménye:

  Remélem veronyka ma nem alszik!
  VÉDJE A MUNDÉRT REGGELIG!

 5. Horvath Eva véleménye:

  :) :) :)

  Akkor kedden ott lesz a Testületi ülésen?!

  Vagy csak időt múlat?Némi borzongás meg kell ahhoz?!

 6. 'gyüttment véleménye:

  Persze!……. már intézem a szabimat!

 7. 'gyüttment véleménye:

  Zalántól szeretném megkérdezni: nem lesz “riport” a leköszönő jegyzővel?

 8. Boróka véleménye:

  Kedves Non+Ultra!

  Köszönöm az információt Dr. Németh Balázsról. Ezek szerint akkor szinte biztos, hogy ő nincs alkalmazásban Dr. Palla Rolandnál. Viszont időközben kaptam segítséget, akkor kap egy kft. működési engedélyt orvosi, háziorvosi tevékenységre, ha van megfelelő vizsgával rendelkező alkalmazottja. Tehát Dr. Németh Balázs csak a nevét adja valami olyanhoz, ami nem teljesen tiszta?
  Én örülnék, ha az érintett, érintettek megvilágítanák a helyzetet.

 9. Horvath Eva véleménye:

  Akkor kedves “budaigyula”Boróka Ön ott lesz kedden!

  Ugyanis az én olvasatomban a dolog fordítva áll!

  “”“4.3. Promo-Med Kft-ben egy újabb orvos alkalmazása
  Dr. Tarjányi Tamás: Alpolgármester úr egy indítvánnyal fordult a képviselő-testület felé, amelyben
  ahhoz kéri a képviselő-testület hozzájárulását, hogy a Promo-Med Kft-ben

  dr. Németh Balázs
  szakorvos jelöltet alkalmazza.

  Ehhez a képviselő-testületi hozzájáruláshoz a Megyei
  Egészségbiztosítási Pénztárnak van szüksége, akivel a háziorvosi körzetet ellátó orvos szintén
  szerződésben áll, valamint az önkormányzattal, így ennek a hármas viszonynak a módosításához kell a
  képviselő-testület hozzájárulása.
  Juhászné Árpási Irma: Kérem a tisztelt képviselő-testületet, hogy a kérelmet fogadja el a jegyző úr
  által előterjesztettek szerint. Aki ezzel így egyetért, kérem kézfeltartással jelezze. 15
  Polgármester kérdésére a képviselő-testület egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül az
  alábbi határozatot hozza.
  28/2011. (III. 08.) Kt. határozat
  Győrújbarát Község Önkormányzatának Képviselő-testülete hozzájárul
  Dr. Palla Roland háziorvos körzetében egy újabb orvos foglalkoztatásához”–itt a határozat!

  Palla doktor körzete a promo -med KFt-ben Győr és környéke”"

 10. Non+Utra véleménye:

  Holnap megkeresek v.mit., ma csak VV-t nézek.

 11. Horvath Eva véleménye:

  http://www.sokoropatka.hu/onkormanyzat/jegyzokonyvek/a-kepviselo-testulet-2011.-evi-jegyzokoenyvei/6.2011.03.30.%20nyilvanos.doc/@@preview_provider

  “dr. Németh Balázs háziorvos elmondja, hogy 1999-ben végezte el az egyetemet, tíz évet töltött a gyógyszeriparban. Az elmúlt két évben ügyelt háziorvosi ellátásban Kapuváron és több helyen is helyettesített. “

 12. Boróka véleménye:

  Éva, sajnálom, hogy nem tudott aludni itt a nagy mosdatásban. De szerintem nyitott kapukat dönget. Egy egyszerű magyarázat az érintettektől teljesen elegendő. És akkor tisztáztunk végre egy kétes ügyet. Ennyi a cél, nem több. De ön már megint vérre menő harcot vív. Lassan, nyugodtan, nem kell éjjelig a gép előtt ülni :)

 13. Horvath Eva véleménye:

  kösz az aggódást, Én mindig soká ülök gép előtt :)

  Főleg, ha erre arra rájövök!

  Mondjuk az ilyen -olyan feltételezés már kimeríti a becsületsértés vádját!Még akkor is, ha az célszemély közhivatalt visel!

  Node egy jeligésnek minden elnézhető!

  Még a nyílt–(rágalmazó, bizalomromboló) blogok is!

  Arra pedig hathatós válasz a bíróság lenne, ha lehetne tudni, hogy kit rejt a “Boróka” jelige—
  Itt e helyütt magyarázkodásnak helye nincs. Kérdéseit tegye fel ott, ahol a kérdésnek is a válasznak is értelmes helye van!No meg súlya!

  Itt mi csak időt műlatunk!

  Még akkor is, ha van, aki azt rágalmak gyártásával tölti.
  Van afféle minőségből már 47 !

 14. Boróka véleménye:

  Sajnálom, hogy odáig jutott csak el a gondolataiban, hogy, ha valaki gondolkodik egy közösség helyzetéről, kritikákat, kérdéseket fogalmaz meg közszereplőkkel kapcsolatban, amelyekre nem kap választ, akkor az egyből rágalmaz. Így nézve rágalmaz a Népszabadság, a Magyar Hírlap, a HVG, a 168 Óra, a Demokrata, a Heti Válasz, az index.hu, az origo.hu, és még ezer más sajtóorgánum és gondolkodó ember.
  Amit Ön kíván, az a diktatúra és a szólásszabadság elnyomása. Rögtön bíróságért kiált? Mi meg válaszokért!
  Ami itt történik, az szerintem oknyomozó újságírás.

  De ezennel tényleg lezártam az Önnel való meddő és egyre értelmetlenebb vitát. Mert ez nem vita. A vita az érvek és ellenérvek ütköztetése, amiből itt az utóbbi rész hiányzik.

  Az álnéven való írásról pedig csak annyit, hogy: bagoly mondja verébnek?

  Amennyiben bármilyen fórumon megszületnek a feltett kérdésekre a válaszok, úgy természetesen azoknak is teret kell majd adni. De egyelőre ennek nem látom a jelét.

 15. Tarcus véleménye:

  Na pont ezt akartam szemére vetni ennek a köztudottan mindenki által hazugnak tartott trollnak, hogy van képe más jeligést fikázni akkor, amikor ő maga is jeligés? Ha a pofátlanságnak határa lenne, akkor ő határsértő lenne… :-(

 16. Horvath Eva véleménye:

  Jeligés a jeligést!

  Az helyénvaló!

  Nem is tiltakoztam soha!
  Csak néha időmúlatás közben mulattatott. :)

  Tegnap a Baráti Hírmondókat lapozgattam. Tanulságos stilus-egyezéseket véltem felfedezni 2004-től.

  http://gyorujbarat.hu/barati-hirmondo.html?start=42

  (ne kelljen keresgélni semmit :) )

 17. Non+ultra véleménye:

  Jó cég lehet ez a Promo-Med Kft. kiterjedt külföldi kapcsolatokkal, hiszen több, mint egy évig egy off shore cég volt a tagja.

  (09)/4 SUNFLOWER CORP. Seychelle Köztársaság, Mahé,Victoria,Trinity House,Office 14.I.em.
  Kézbesítési megbízott: dr. Szklenárik Zoltán(an: Stenczel Anna) 1117 Budapest, Bogdánfy u. 8/b.
  Szavazati jog mértéke minősített többségű befolyást biztosít.
  A tagsági jogviszony kezdete: 2007.03.01.
  Változás időpontja (törlés): 2008.06.01.
  Törlés kelte: 2008.09.12.

 18. Elnök véleménye:

  Aha, és még H(azudós) Éva veti a szemünkre, hogy hiányolja a konkrét tényeket a bejegyzésekből.
  Ez a 16. bejegyzése egy igazán konkrét, vitaalapot képező, korrekt, “tényfeltáró” néhány sor volt.

  ZP

 19. 7. ‘gyüttment - nem tervezek riportot a volt jegyzővel

 20. Horvath Eva véleménye:

  Kedves Elnök ! Igazán sajnálom Önt krónikus partnerhiánya okán!

  Bizony hiányolom!A tényeket —AZ ELLENŐRIZHETŐ tényeket.
  Itt már off shore cégnél járunk, amely ugyan 2008-ban töröltetett.

  Aki honlapokat nyitott az több mindent is megtudhatott. :) :) :)

  A többi amolyan “budaigyulás”.
  2004-ben csak júniusban kezdődött a hasonló hangvételű és tematikájú nyílt levelek sora–ma blogok —

  Fejlődünk! :) :) :)

 21. 'gyüttemnt véleménye:

  18. …..azért ,mert Non+ultra nem a “cassettákból” ,meg a jegyzőkönyvekből tájékozódik, valamint lehet ,hogy veronyika anyukája sem tudta ezeket

 22. Boróka véleménye:

  Valóban, ne is törődjünk vele, hogy offshore cégbe menti a Promo-Med a vagyont, ami a betegek után származik. Mert az 2008-ban volt, hú, de régen. Ez mindenkit minden gyanú alól felment :)
  Vajon az alapítvány pénze, és a defibrillátor is már valahol a Seychelles szigeteken nyaral? Remélem, Palla úr megcáfol mindent, és rövid időn belül akár két defibrillátor is szolgálja majd a falu lakosságát.

  Én ilyenből szeretnék kettőt, mindegyik rendelőbe egyet:

  http://www.medimarket.hu/product_details.php?ProductId=356

  Pont futja rá…

 23. Non+ultra véleménye:

  Nem férek hozzá az “Egy meg nem válaszolt levél.” bejegyzésehez.

Szólj hozzá!