Három rövid szösszenet, ami régóta motoszkál bennem.

Egyrészt az újság, a Baráti Hírmondó. Nem tudom eldönteni, hogy 2010 novembere óta tudatosan hagynak ki belőle szinte minden önkormányzati, testületi hírt és döntést, vagy csak véletlenül. Ez év elején a testületi ülésen felszólaltam, hogy jó lenne visszatérni ahhoz a régi, jól bevált szokáshoz, hogy a testületi ülésen elhangzott témákról, döntésekről egy rövid összefoglaló megjelenik az újságba. Akkor ezt az aktuális (sic!) jegyző meg is ígérte, de azóta sem történt meg. Ha ez a kihagyás véletlen, akkor a főszerkesztő hibája. De Németh Endre régóta szerkeszti az újságot, neki ezt „csuklóból” tudnia kellene. Ha pedig tudatos a köznép távoltartása a helyi „politikától”…hááát, minimum szomorú. Vagy inkább cinikus és lenéző. Esetleg mutyiszagú és sanda. Nem tudom. De elgondolkoztató.

Másik téma a falu „szegénysége”. Nincs pénz utakra, nincs pénz járdára, nincs pénz a régi iskolaépületre. A szabad tartalékunk félmillió forint volt, ami csak az építési hatóság Győrbe költözésével megspórolt bérkerettel csúszott fel három millió környékére.

Kicsit ez engem arra emlékeztet, amikor mondjuk az AUDI, a MOL vagy az OTP felsővezetésének, menedzsmentjének egy tagja arra panaszkodna, hogy a begyűrűző gazdasági válság miatt idén nyáron talán a Balatonra sem jutnak el, mert nincs pénz a családi kasszában. Most őszintén: TÉNYLEG sajnálnák őket? (anélkül, hogy a zsebükben turkálnék).

Győrújbarát az ország egyik leggazdagabb települése, méretéhez képest mindenképpen. És nekünk nincs pénzünk??? Akkor mit szóljon a többi önkormányzat? Nem is értem, máshol miből élnek, hogyan élnek? Szóval valami itt nekem nem jön össze. És most nem konkrét számokat nézek vagy elemzek, csak a körülményeket, a viszonyítási pontokat. Három lépés távolságból. Néha onnan jobban meglátni a lényeget.

A harmadik témát ma találtam a neten

http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/04/13/szaporodnak_a_kalandparkok/

Az utolsó bekezdést ide másolom:

„Uniós támogatással családi fitnesz- és kalandpark épül 2012 második felében Soltvadkerten is, a Vadkerti-tónál. A fejlesztés megvalósítója a kiskunhalasi Geldberg Kft., amely a projekt 77,274 millió forintos összköltségéhez 50 millió forint uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében.”

Tehát 27,3 m forintból épült ott kalandpark. A cikk szerint az átlagos megtérülési idő 5-8 év. És akkor nem számoltam a járulékos bevételeket (szálloda, idegenforgalom, vendéglátás, stb).

Mi miért nem építünk egy ilyet?

ZP

6 hozzászólás “Három téma”
 1. antihe véleménye:

  Találjon inkább 100 misit az utakra, és tegye közvetlenül ez utánra a kalandparkot.
  Kb úgy nézne ki utak nélkül de kalandparkkal a falu, mint egy pógár, akinek lukas a cipője, az is csak az egyik lábán van, de RayBen napszemüveget visel…
  Jelenleg nem szórakozási meg szórakoztatási lehetőségekre van szükség Barátin, hanem a közlekedés alapvető feltételeinek biztosítására. Észrevehetnék végre ott az önhomályban.
  Megint egy olyan dolog ez, hogy szarunk rá mire van szükségünk, ha kalandparkra van pályázat, legyen kalandpark, így legalább nem kell gondolkodni. Imádkozom, nehogy találjon egyet atomhulladék temetőre, mert tuti, hogy akkor az is lesz itt Barátin.
  Megtérülés 5-8 év. Höhö. Főleg, ha minden faluban megpályázzák és nyernek. Akkor majd lesznek összeérő kalandparkok, lehet venni globális jegyet kedvezményesen és egy jeggyel körbejárható lesz az egész sokorói vidék egészen a Bakonyon át a Balatonig. Külön szolgálat lehet másik pályázatból, aki majd összeszedi a kaland közben jobb létre szenderülteket.
  Qrva jó. Most megint az EU okossága következtében a kalandparkok országa leszünk. Miközben közlekedni a falu egyik végéből a másikig csak testi épségünk kockáztatásával és járműveink veszélyeztetésével tudunk.
  Hát, nem mondom, hogy nem jobb, mint a vas és acél országa, de azért nem vagyok maradéktalanul lelkes…
  :-)

 2. antihe véleménye:

  Hah…látom megint törlési kedve kerekedett.
  Törölje az én bejegyzéseimet is, kérem.
  Ha nem teszi, esküszöm, hogy tegezni fogom
  Köszi.
  :-)

 3. fabo véleménye:

  antihe!
  Bocsi, de szerintem nem jól gondolkodsz. Mint minden nagyobb beruházásnál, a kalandparknál is lehetne a költségvetés egy része, hogy utakat újítunk fel vagy új utakat építünk, mondván a jelenlegi úthálózat nem bírja el a keletkező plusz forgalmat. Én azt is el tudom képzelni, hogy egy új, alternatív út épülhetne, amit persze a lakók is használhatnának. Persze egyenlőre csak álmodik a “nyomor”, ez mondjuk egy következő nagy projekt lehetne, aminek nem az lenne a célja, hogy először mindenki lefölözi a pénzt, aztán ami marad, azt meg elosztják maguk között, a végére meg marad egy selejtes valami.
  Amúgy nem értem, hogy miért ne lehetne valóban “haszna” abból a falunak, hogy ilyen szép helyen élünk?
  A kalandparkokat pedig teljes mértékig meg lehet úgy építeni, hogy a környezetbe beleillenek, mégcsak fát sem kéne hozzá kivágni. Azt is el tudnám képzelni, hogy egy olyan fogadóépület lenne, mint amilyen ház már van a hegyen (legalábbis úgy rémlik, hogy láttam ilyet valahol a környéken, de lehet, hogy már a nyúli részen volt), hogy a földbe vájták bele, olyan, mint egy barlang. Energiatakarékos zöldház lenne, geotermikus fűtéssel, akár szélenergiát is használhatna stb.
  Ráadásul munkahelyeket teremtenénk vele.
  Bogi voltam, uff :)

 4. szakalyklari véleménye:

  Egészen véletlenül olvastam , a Győr+ újság adott hírt róla, hogy Győrújbaráton a Paperdő utca tetején ( szerintem ahol az ominózus halastó- vagy víztározó van) 2014-re elkészül egy wellnes beruházás. 100 misi körül lesz és 30 % eus pénzt nyert a tulajdonos.

 5. antihe véleménye:

  Ezek idealista álmok csak fabo. Ilyenekkel van tele a padlás.
  Kár ilyeneket még csak felvetni is, mert csak arra jók, hogy elterelik a figyelmet a tényleges problémákról. Na meg arra, hogy palástolják a tehetetlenséget ezekben az ügyekben.

  Törüjjé má Elnököm, lécci, amíg ilyen európai módon kérem, mert olyan tegeződésbe fogok kezdeni, hogy magam is megbánom
  :-)

 6. Elnök véleménye:

  Ezt ma reggel találtam

  http://pszo.postr.hu/jajj-csak-eu-s-penzt-ne-001
  Sajnos a hivatkozott ÁSZ-jelentést nem tudtam letölteni, kétfajta böngészővel sem, de még majd próbálkozom.

  Jó lenne azt mondani, hogy mi nem estünk bele ebbe a hibába, de nyugodt szívvel nem merném mondani.
  Viszont a kalandpark a megtérülő beruházás kategória lehetne. Legalábbis magáncégeknek megtértül a beruházás. Persze a közszféra az más. Tényleg más?

  ZP

Szólj hozzá!