Alcím: aki kicsit mer és tud is lopni, az vajon nagyot is mer és tud? A válasz valószínűleg egy határozott igen. Hogy miért vetődött fel bennem ez a kérdés? Valamelyik nap délelőtt a rádióban hallottam egy interjút Juhászné Árpási Irma polgármesterrel, amelyben a település legújabb szobráról beszélt, és megemlítette, hogy a lánya kezdte dr. Fehér János orvosprofesszor kérésére kutatni báró Lévay Henrik életét. Eszembe jutott a Baráti Hírmondó decemberi száma, hogy abban pedig pont van egy cikk, egy írás a polgármestertől a báróról. Más kérdés, hogy ezzel a szoborral már pályázhatnánk a legszobrosabb falu címére is, az pedig már csak hab a tortán, hogy a szobrokhoz lassan csak terepjáróval lehet eljutni… Van lefejezett Kossuth fejünk, Gyurcsány Ferenc által avatott Rákóczi szobrunk, kellett néhány misiért egy Liszt Szobor is, lesz Szent István szobor és most már örülhetünk egy báró Lévay Henrik szobornak is. Azannya, mondhatnánk. Meg szabad kérdezni, hogy mindez mennyibe kerül? Tényleg ez a legfontosabb??? Most komolyan!?

Azt meg se említsük, hogy ez utóbbi szobor véletlenül pont a Mélykút utca közelében került felállításra. Nyilván, hogy polgármesterünk minden nap kellő áhítattal tekinthessen rá. Szóval, volt egy ilyen szobor-pályázat, amit nem tudjuk, hogy hol hirdettek meg, Győrújbaráton biztosan nem, de aminek az elbírálásában Győrújbarát részéről egyedül Juhászné Árpási Irma polgármester vett részt (a fehér kőoroszlános kertkapu feljogosítja szoborbírálatra, nemde?). Azonban ez amolyan győrújbaráti megszokott dolog, hogy dobáljunk szét jó néhány milliót erre-arra, presztízs-beruházásokra, mert már nincs mit csinálni a faluban. Felelőtlen, autokrata és magamutogató viselkedés ez, kérem, de ez van.

Jelen írásom viszont nem erről szól. Hanem a tisztességről és becsületről vagy az anyai szeretetről.

Ne lopj! Ez a tízparancsolat egyik legfőbb tézise. Keveset se lopj, sokat se lopj, idegentől se lopj, családtagodtól se lopj. Semmit se lopj! Szakdolgozatot és újságcikket se. És más tollával ne ékeskedj, fordítja le ezt az erkölcsi parancsot egy szép magyar mondásunk.

Szóval visszatérek az előkerült decemberi hírmondóhoz, amiben volt egy polgármesteri cikk. Nyilván az volt, hiszen polgármesterünk képe szerepelt mellette, és ezzel az „őszinte” és egyértelműen sajátnak feltüntetett írással kívánt Juhászné minden győrújbarátinak békés, boldog ünnepeket. Az írással egyetlen egy gond van. Nagyjából az, ami volt köztársasági elnökünk tudományos dolgozatával akadt. Hogy lopott volt. A cikk túlnyomó és lényegi része (a bevezetőt és a záró bekezdést kivéve, bár lehet, hogy ezen részek is) Juhász Veronika tollából származik, egy 2007-ben az Orvosi Hetilapban megjelent írásból. (Hogy vajon miért az Orvosi Hetilapban jelent meg, erre még nem jöttem rá.) Juhász Veronika pedig Juhászné Árpási Irma lánya (és tudják, most már belterületi telektulajdonos is…). És, ha már a falu is családi vállalkozásban működik, akkor a szoboravatón sem lehetett ez másként, hiszen ki más mint Juhász Veronika tartott „díszelőadást” a báró életéről.

A polgármester minden utalás és jelzés nélkül sajátjaként megjelentetett egy írást, ami nem a sajátja, hanem a lányáé. Két kattintás a neten és mindenki meggyőződhet róla. Nemes egyszerűséggel, mint anya csak annyit kérdeznék, hogy milyen anya az ilyen? A saját gyermeke szellemi termékét ellopni és sajátjaként tüntetni fel? Kérem… Könyörgöm… Ha nincs miről írnia a polgármesternek a Baráti Hírmondóban, akkor ne írjon! Ha nincsenek gondolatai a falu helyzetéről, jövőjéről, akkor mondjuk ne legyen polgármester sem, de legalább ne lopjon! Ne egy mástól származó írással kívánjon a falu lakosságának békés, boldog ünnepeket! És ebből a szempontból mindegy, hogy ki ez a más, a saját lánya vagy egy vadidegen. Mert ez csak részletkérdés.

Innen pedig már csak egy gondolati játék az az eszmefuttatás, hogy az az anya, aki a gyermeke alkotását képes elvenni, és magáévá tenni, az mire képes a közösség tulajdonával. Ha az erkölcsi parancs egy ilyen cikk és a saját gyermeke kapcsán nem mondja azt, hogy ezt nem szabad, akkor súlyos pénzek, és egyéb előnyök láttán ugyanez az erkölcsi érzék mit fog mondani? Szerintem csődöt. Elvekről van szó, nem arról, hogy egy ilyen cikknek mekkora jelentősége van! De akinek nincsenek ilyen elvei, az úgysem érti meg, hogy miről szólt ez a néhány bekezdés. És a tanulság levonását ismét az olvasóra bízom.

Van viszont itt egy másik apró lopás is, vagy nem is tudom, hogy minek minősítsem. Ki ismeri a www.gyorujbarat.hu weboldalt? Biztos vagyok benne, hogy ezen blog olvasói közül mindenki úgy felel, hogy én ismerem!

És hányan ismerik a www.principa.hu weboldalt??? Gondolom jóval kevesebben, talán senki sem. Pedig, ha beírják, nagyon érdekes élményben lesz részük. Egy az egyben Győrújbarát honlapja jelenik meg ezen az internetes címen. Hollárihó?! Ellopták a győrújbaráti honlapot? Vagy csak lemásolta valaki? Ki? Miért? Mi célból? Kinek az engedélyével? Végül is nincs sok kérdésem… Csak a válaszokat keresném.

Néhány kattintás és egy-két információ azért napvilágra kerül. A principa.hu domain név tulajdonosa az Euro-Szoft Kft. Az Euro-Szoft Informatikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Győrújbaráton, a Fő u. 35/7. szám alatt működik. Tulajdonosai Süle Péter és Süle Péterné. Hogy ki ez a Süle Péter ügyvezető, azt nem tudom. De azt néhány Google keresés után megtudtam, hogy egy Toyota Dyna gépkocsi tulajdonosa, és Süle László testvére. Ez a Süle László gyanúm és további keresési eredményeim szerint a Százszorszép Lakókert egyik befektetője, aki, ha az információim nem csalnak, néhény millió forintért jutott hozzá ahhoz a lehetőséghez, hogy az érintett szép nagy terület belterület legyen. Jó üzlet lehetett ez az önkormányzatnak, nem? Nem. Az már valóban csak pletyka, és valaki majd erősítse meg, vagy cáfolja, ha tudja, hogy a lakókert közvetlen közelében a polgármesternek és családjának is vannak földjei, tehát igencsak jól jöhetett ott ez a kis ingatlan-fejlesztés…

De ebből már megint túl messzire vezető következtetéseket vonhatnánk le, amit mindenki tegyen meg saját maga.

Számomra már csak annyi kérdés maradt, hogy mi ez a www.principa.hu, miért másolták ide a győrújbaráti honlapot, ki ez a Süle Péter és milyen jogon tette ezt meg?

A helyes választ adót egy szoborral szeretném jutalmazni…

28 hozzászólás “Labor honorat! Dolgozni tisztességgel!”
 1. Elnök véleménye:

  A félreértések elkerülésére.
  A szobrot a biztosító készíttette. Innentől kezdve azzal készítteti, akivel akarja, az vesz részt a bírálaton, akit a CIG meghív oda, és a felállítás helyszínébe is elég erősen beleszólhat.
  Mi a környezet rendbetételét fizettük. Az meg annyi…amennyi. PM hatáskörben eldöntve.
  ZP

 2. Horvath Eva véleménye:

  :)

  :)

  :)

  nohát. Irgum -burgum.

 3. Laspalmas véleménye:

  Ej, Boróka, ez nem volt erős anyag…
  Irma asszony olvasni sem tud, nem csak írni. Ha figyeli, egy többszörösen összetett mondat felolvasása is sokszor gondot jelent. Fejből beszédet mondani? Ki és mikor látta utoljára? A testületi ülések elejéről is eltűnt a beszámoló felolvasása. Pedig milyen jókat szórakoztam a tévé előtt…
  Aki nem jól olvas, az írni sem tud, fogalmazni sem tud. Ez az előző bagázs bevezette a polgármesteri rovatot. Vajon hányszor írta személyesen nagyasszonyunk? Szerintem ritkán.
  Ezek után egy ilyennel megtámadni?
  Mintha egy pingvint számon kérnénk, hogy nem tud repülni, pedig madár. Nem szégyen az. Anélkül is elég jól eléldegél. Csak ne hívassa magát égen szárnyaló sasmadárnak.

  A honlap meg biztonsági másolat. Ha valami kóconfitty hekker feltöri, vagy leég a szerver, akkor legyen honnan újratelepíteni. Kis buta, még erre sem jött rá?

 4. match véleménye:

  Tisztelt hozzászólók!

  Már csak szakmabeliként is.. ha ez a biztonsági másolat, akkor nyugodtan keresztet is vethetnek rá :) Annak ugyanis nem egy nyilvánosan is elérhető tárhelyen kell lennie, mert ugyanúgy feltörhető. Nekem a biztonsági másolatokról kissé más az elképzelésen :) Ez a principa oldal, hogy minek van, sok ötletem nincsen, nagyjából semmi értelme :) Na meg.. aki ezt az oldalt el akarná bármilyen okból is lopni, azt csak sajnálni tudom :) Akkor se kellene, ha fizetnének érte :D Egyébként szemmel láthatóan böngészős forráskódolvasóval vagy letöltőrobottal leszedett anyag, korántsem ugyanaz a két oldal tartalma, csak látszólag.

  További szép napot :)

 5. hannibal véleménye:

  Üdvözlöm Boroka!!!

  A kérdésére a válasz S.P. az önkormányzat informatikusa.
  Kérem a szobrot!!!!!!!

 6. horvatheva véleménye:
 7. Boroka véleménye:

  Laspalmas, igaza van, nem szép dolog egy vak pingvinen számon kérni, hogy miért nem repül el jó messzire. Pedig elrepülhetne :)

  hannibal úrnak jár egy fél szobor (egy ilyen itt helyben divatos lefejezett stílusú jó lesz? :) Mondjuk a Mélykút u. 5. számú ház kerítésére. de ez még mindig nem magyarázza meg, hogy mi a szösz ez a principa.hu???

 8. Boroka véleménye:

  És, ha már álmatlanságban szenvedek ma este, szólok, hogy most találtam egy sort a 2012. évi költségvetésben, ami szerint a Lévay szoborra az önkormányzat 3 millió forintot tervezett be. Kedves Elnök úr, még jó, hogy tényleg nem került nekünk semmibe, igaz?

 9. Horvath Eva véleménye:

  mivel a környezet rendbetétele pont annyi forintba került, ahány munkást foglalkoztatni kellett benne!
  (gépekkel egyéb módon.—de menjen már oda és kérje el az oda vonatkozó számlákat és egyeztessen.)

 10. Horvath Eva véleménye:

  http://www.principa.hu/webterkep.html

  ja és csak a webtérkép működik
  :)

 11. Elnök véleménye:

  Kedves Boróka, én nem azt írtam, hogy nem került semmibe a szobor. Mi a környezet rendezését fizettük. Ha az 3 millióba került, akkor annyiba. De polgármesterünk naggggyon spórolós ilyen ügyekben, úgyhogy biztosan a legolcsóbb megoldást választotta. Ebben ugye egyetérthetünk?
  ZP

 12. S.P véleménye:

  Kedves Boroka !

  Szívesen megválaszolom kérdéseit. Az, hogy ki vagyok, már kiderült az előzőekből :). A gyorujbarat.hu honlapot tekintetében tárhelycsere történt. Egy működő bejegyzett domaint úgy áthelyezni, hogy sem a Web, sem a Mail szolgáltatásban ne legyen kiesés ( A DNS -Domain Name Szerver- kiszolgálók késése miatt) nem egyszerű, előkészületeket igényel. Az oldalt le kell menteni fájl valamint adatbázis (fájl mentés FTP-n történt kedves Match :)) szinten egyaránt. Ezt követően tekintettel arra, hogy egy bonyolult CMS rendszerről van szó, melyben különböző komponensek, pluginok tömege található egy működő bejegyzett de nem publikus - mármint a névvel össze nem köthető, sehol nem bejegyzett, belinkelt - weboldalra helyeztem el, mintegy gyakorló teszt példányként, ahol lehetőség nyílik a megismerésére. A weblapot készen”örököltem”, annak struktúráját, működését nekem kellett “felfedeznem” Ez egyébként a további fejlesztésekhez is elengedhetetlen, hogy ne élesben kelljen tesztelni. Így esett a választás a principa.hu tulajdonomban lévő alvó domainra. Az átállás sikeresen megtörtént, a frissítések foltok elvégzése, a weblap ezek utáni tesztelése pedig folyamatos.
  Nem gondoltam volna, hogy ezen a weblapon kiszúrja valaki. Ön nagyon ügyes volt, és belátom, hogy egy település honlap klónját nem szerencsés egy másik weboldalon is látni, ezért hamarosan még jobban eldugom. Köszönöm az észrevételt, hasznos volt :).
  A biztonsági mentések is rendben vannak, fizikailag elkülönülő tárhelyen napi mentéssel.

 13. match véleménye:

  Kedves S.P. !

  Na ez így már mindjárt más :) Mivel ismerlek, nem vonom kétségbe szakmai hozzáértésedet, nem is neked volt címezve a gondolatom :) Őszintén mondom, nem irigyellek ezért a melóért :) MIndamellett ha segítség kell bármiben, szívesen, csakis és kizárólag becses személyed miatt :)

  Több szerencsét hozzá, mint nekem volt :)

  U.I.
  Szerény véleményem szerint ezt az egészet úgy dobnám ki ahogy van, de hálisten nem az én dolgom :)

 14. S.P véleménye:

  Kedves Match !

  Felajánlásodat, jó kívánságaidat ezúton is köszönöm szépen !

 15. Elnök véleménye:

  Ezek szerint Laspalmas nem is tévedett olyan nagyot a biztonsági másolattal.. :)
  Azt meg én is csak most tudtam meg, hogy S.P. a weboldalunk karbantartója. Sok sikert és kitartást kívánok neki, ezúton is.

 16. Horvath Eva véleménye:

  No ez meg nem igaz!

  én honlapügyben többször reklamáltam és mindannyiszor elmondták, hogy legyek türelemmel mert váltás van az informatika karbantartója terén.Sőt azt is mondták, hogy szuper lesz az új! (legalább hárman tanúsíthatják–Ön is!)

  Ezt bizony kellett, hogy tárgyalják.

  Ettől még a honlap nem fog teljesen feltöltött lenni, azt ugyanis a karbantartó nem végzi el.

 17. Elnök véleménye:

  T. Hazudós!
  Tehát Ön szerint én tudtam róla, hogy váltás lesz ,és erről tárgyalt is a testület/bizottság, de ezt most letagadom?
  Arról talán tényleg szó volt, hogy váltás lesz….majd….valamikor.
  De hogy nem tárgyaltuk, az biztos.
  Ha Ön nálam jobban tudja, hogy én mit tudok, akkor az egy CSODA.
  Megint csúsztat, hazudik.

  Illetve…van még egy lehetőség. PM asszony és bennfentes baráti köre megtárgyalta, megbeszélte, és mivel ez PM-hatáskör, ezért polgármester asszonyunk önállóan intézkedett. A mondat első fele nem tetszene, a másodikkal semmi bajom. Csak ne kérje rajta számon senki, hogy miért nem tudok erről az egészről semmit. De ismétlem: ez csak egy kósza feltételezés részemről.

  ZP

 18. Kocsár Károly véleménye:

  Minek bejelentkezni egy jóshoz? Nem tudja, hogy menni fogok?

 19. Horvath Eva véleménye:

  drága Elnök!
  azt állítom!

  erre van még tán video is!

  (meg azt is, hogy MA tisztességes és –mint midig — korrekt megszólalása késztette a 15-ös számú bejegyzésre )

 20. Horvath Eva véleménye:

  drága Elnök!
  Ön járt a blogon április 27. 18:40 óta

  Azóta van ott a hír, ha már máshonnan nem tudná!

 21. Svejkovszky Ferenc véleménye:

  Hogyan is mondják … ?
  „ minden rosszban, van valami jó … „

  Kedves Elnök !

  „…
  Ajánlom, hogy az Önkormányzat - S.P mellett - főállású dolgozóként alkalmazza „HE”- t.
  Bízzák meg a honlap karbantartásával, felügyeletével, frissítésével, …, meg akármivel …

  A „nagyvezír” irányelvei/utasítási mellett ezt a feladatot megnyugtatóan elvégezné …

  és a lényeg, hogy Mindnyájunk örömére, PERCPONTOSSÁGÚ lenne a honlap … ! … „

  sf

 22. Horvath Eva véleménye:

  Sajnos ennyire nem tudok gépül!

  :) :) :)

  de mintha Ön –kedves Svejkovszky úr– lenne a “nagyvezír” álláspontján:

  nekünk elég csak rágondolni , és minden teljesül, hisz pontosan tudják “gazdáik”, épp mi jutott eszünkbe, mi kell nekünk.
  (akiket mellesleg mi választottunk, hogy aztán irgum burgum most -aztán! ide vele nekünk cserébe az összes földi jót! természetesen a forrást is nekik kell elővarázsolniuk a megválasztásukért cserébe!
  de legyen ám: függöny a tornaterembe, és civilházi gazdag programok, meg védőnői hálózat is, meg akadálymentesített rendelő is, meg a Tájház is fenntartva )

 23. Elnök véleménye:

  Karcsi, köszönöm a poént. Azóta ezen mosolygok… :)

 24. Horvath Eva véleménye:

  Mondjuk egy ilyen állás bére nem jönne rosszul–de sajna!…
  a honlap viszont működne—az igazságügyi szabályok és törvények betartása mellett

  Talán majd az új jegyző!

  :) :) :)

 25. Kocsár Károly véleménye:

  Számomra az élet nagy kérdései közt szerepel, hogy mit csinált az ember, mikor rájött, hogy a tehén tejet ad, de mostantól az is izgatni fog, hogy mit csinált Bogink amikor a principa.hu-t megtalálta?

 26. horvatheva véleménye:

  blogot írt

 27. fabo véleménye:

  Csak a félreértés elkerülése miatt, ez a Bogi nem én vagyok :)
  Egyéb iránt, elkészült a kijárónk, bár nem azzal a koncepcióval, mint amiről szó volt, nagyon örülünk neki. Ugyan nem kevésbé balesetveszélyes, de legalább már zökkenő nélkül lehet rajta legurulni, mert szép aszfaltot kapott, és talán egy hajszálnyival szélesebb.
  Ne értsetek félre, egyáltalán nem panaszkodok, vagy kritizálok, mert tényleg nagyon örülünk, hogy 5-6 év után végre elkészült, de szerény véleményem szerint az lett volna a lényeg, hogy azt a nagyon balesetveszélyes helyzetet megszüntessék az egyirányusítással, és eredetileg az is volt a koncepció, nem tudom miért változott idő közben.

  Szóval elnézést, hogy leírtam az észrevételeimet, tényleg nem pocskondiázás céljából volt, mert igazán tudunk neki örülni, mint ott lakók.

  Köszi: Bogi

 28. Boróka véleménye:

  kedves HE,

  lusta vagyok és kevés az időm, megtenné nekem, hogy kikeresi azt a jegyzőkönyvi bejegyzést, amely szerint Süle Pétert az önkormányzat megbízta a győrújbaráti honlap üzemeltetésével? Mert korábban volt erre pályázat és döntés. Döntött a testület a korábbi döntése megváltoztatásáról? Vagy valaki (a Zirma??? sicc…) önhatalmúlag megváltoztatott egy testületi döntést, esetleg csak senki nem vette észre?
  De megkérhetjük S.P. urat is, hogy nézze már meg a szerződésén, hogy melyik testületi döntésen alapul.

  Jajj, ez az S.P. monogram is olyan mosolyogtató kis hazánkban. De ugye nem Dr. S.P.? :)

  Segítségét előre is köszönöm.

Szólj hozzá!